AYVALIK, ATA’SINI 85. KEZ KARŞILADI

Nilgün  KAYA

Atatürk’ün Ayvalık’a gelişinin 85. yıldönümü törenle kutlandı. Atatürk’ün ilçeye giriş yaptığı güzergâhı izleyen kortejin, vatandaşların alkışları eşliğindeki yürüyüşünün ardından Cumhuriyet Meydanında yapılan törene Ayvalıklılar, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi gösterdi.

Program Karayolları 29. Şube Şefliği bahçesinde başladı. Belediye Bandosu ile Bayrak ve Flama taşıyan öğrencilerin öncülüğünde, Şube Şefliğinin önünden Atatürk’ün Ayvalık’a giriş yaptığı güzergâh takip edilerek Cumhuriyet Meydanına kadar yürüyüş yapıldı.

AYVALIKLILAR KORTEJİ ALKIŞLARLA KARŞILADI

Dev Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıyan öğrenciler ve protokol, vatandaşların alkışları ve Ayvalık Belediye Bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde yürüdü. Ayvalıklılar, bayraklar ve Atatürk resimleri ile donattığı evler ve sokaklarda, korteji alkışlarla karşıladı. Çok sayıda Ayvalıklı pencerelerinden veya kapı önlerinde bekleyerek geçit törenini izledi. Kazım Karabekir Mahalle Muhtarı Mehmet Erbilge ve beraberindeki 85 yıl önce Ata’yı karşılayan Mehmet Kazmacı tarafından Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, İlçe Garnizon Komutanı Albay Fevzi Koyuncu, Belediye Başkanı Mesut Ergin’e birer buket çiçek sunuldu. Palabahçe’ye dev Türk Bayrağı asılırken bazı vatandaşlar, Atatürk’ün resimlerini tuttu. Kortej, Atatürk’ün geldiği yolu izleyerek Cumhuriyet Meydanı’na geldi.

Cumhuriyet Meydanında Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve Garnizon Komutanlığı tarafından çelenk sunumu yapıldı. Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasının ardından demokratik kitle örgütü temsilcileri ve vatandaşlar, ellerindeki çiçekleri Atatürk’ün anıtına bıraktı.

“ATATÜRK, TÜRK MİLLETİNİ HER ANLAMDA AYAĞA KALDIRMIŞTIR.’’

85 yıl önce Ulu Önder Atatürk’ün ilçeye gelişinin Ayvalık’ı şereflendirdiğini kaydeden Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşından sonra onurundan, ulus bilincinden ve çalışkanlığından başka her şeyini yitirmiş bir milletin kurtarıcısı olurken, içinde bulunduğu durumu düşünmeksizin, “Herkes ulusal görevini ve sorumluluğunu bilmeli, memleket meseleleri üzerinde o düşünceyle, düşünüp çalışmayı görev edinmelidir.” diyerek sorumluluk bilinci ve çalışmanın mecburiyetini yol göstermiştir. Bir milleti yok olmaktan kurtarmış, Türkiye Büyük Millet Meclisini kurduktan sonra, yaşamı elverdiği sürece, Türk milletini her anlamda ayağa kaldırmıştır. O gün için şartlar ne kadar sıkıntılı olsa da üstesinden gelmeyi başarmış Atamızın sadece yürüdüğü yolun değil; memleket için izlediği yolunda ardından giderek;   ne kadar çalışmamız gerekiyorsa; memleketimiz, halkımız, Ayvalık’ımız  için ve Atatürk’e verdiğimiz sözler gereği elimizden ne geliyorsa sonuna kadar çalışacağız. O her zaman burada; biz de ‘İzindeyiz Atam’ dedi. Şiirler ve halk oyunları ekibinin gösterisi ile tören sona erdi.