AHMET YORULMAZ’IN 3 YÖNÜ 3 GÜNLÜK SEMPOZYUM İLE ELE ALINACAK

fotoğraf:Suat ŞERİFEKEN

Nilgün KAYA

Ayvalıklı Gazeteci-Yazar ve çevirmen Ahmet Yorulmaz, 5’nci ölüm yıldönümünde, 3 gün sürecek bir etkinlikle anılacak. 9-10 ve 11 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek ‘Ahmet Yorulmaz Günleri’ etkinliği, Yorulmaz’ın  ‘mübadele yazarı’, ‘gazeteci’ ve ‘Ayvalıklı’ kimliklerini değişik düzeylerde ele alan ayrı paneller ve bu panellere destek verecek nitelikte hazırlanan sergilerden oluşuyor.

Ayvalık kültürel hayatına daha etkin ve nitelikli katkılar sunmayı ilke edinmiş olan Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi, okurları arasından oluşturulan gönüllü bir komisyonun da desteği ile 2019 yılı boyunca sürdürülecek; paneller, sunumlar ve sergilerle güçlendirilmiş bir etkinliği, Gazeteci-Yazar ve Çevirmen Ahmet Yorulmaz’ı anlatarak başlatıyor.

İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Aygül Öncel Şahin ile Kütüphane gönüllüleri mimar Hayri Kaan Köksal, emekli öğretmen Taylan Köken,  TV yapımcısı Zeynep Kazancıgil, Çocuk kitabı yazarı ve öğretmen Saliha Karagöz, reklamcı Ayşen Boran, Koleksiyoner Hanife Bilge Gürler,  Zafer Tekin, Rehber Ahmet Şahin ve Gazeteci Nilgün Kaya’nın yer aldığı komisyon tarafından, ‘Ahmet Yorulmaz Günleri’ ile başlatılan bu etkinlik, ‘Ayvalıklı Yazarlar Dermesinin’  ilk bölümünü oluşturuyor.

fotoğraf:Nilgün KAYA

BİR MÜBADELE YAZARI OLARAK AHMET YORULMAZ

Program, 9 Nisan Salı günü saat 10.00’da sempozyum açılış töreni ile başlayacak. İlçe Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen ilk panelde,  Ahmet Yorulmaz, ‘Bir mübadele yazarı’ olarak ele alınırken moderatörlüğünü Prof. Dr. Kemal Arı’nın üstlendiği, 10.30-12.30 saatleri arasındaki panele Kocaeli Üniversitesi Kandıra Meslek Yüksek Okulu Öğretim görevlisi Dr. Efnan Dervişoğlu, Celal Bayar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Öğretim görevlisi Dr. Harun Doğruyol ile Namık Kemal Üniversitesi Türk Dili Bölümü Öğretim Üyesi Öğretim Görevlisi Sibel Ercan konuşmacı olarak katılacak.

13.30-14.30 saatleri arasında, Türkiye’de mübadele (Büyük göç) yönelik ilk çalışmaları başlatan Prof. Dr. Kemal Arı, Kütüphanenin Süreli Yayınlar Bölümünde ‘Manoli’nin gözyaşları’ adlı kitabını imzalayacak. Programın ilk günü, saat 16.00’da,  Ahmet Yorulmaz’ın 36 yıl boyunca yaşadığı Vehbibey-FevziPaşa Mahallesi 13 Nisan Caddesi 8. Sokak, 52 numaralı evine, Heykel sanatçısı Eyüp Öz tarafından hazırlanan anı plaketinin yerleştirilmesiyle tamamlanacak.  Hayri Kaan Köksal ve Taylan Köken tarafından hazırlanan ‘Ahmet Yorulmaz Bibliyografik Sergisi’ sergi Salonunda 10.00-17.30 saatleri arasında, Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi Çocuk Okurları tarafından hazırlanan ‘Ahmet Yorulmaz’ın torunları gazete çıkarttı’ başlıklı çalışma ise Çocuk Okuma Salonunda 10.00-17.30 saatleri arasına gezilebilecek. Ahmet Yorulmaz Bibliyoğrafik sergisinde 1950’de yazdığı ilk yazıdan 2011 yılında çıkardığı son kitabına kadar yazın hayatı boyunca ürettiği yazı ve kitaplarından örnekler yer alacak. Kütüphanede yaratıcı drama çalışmaları yapan Saliha Karagöz’ün Sakarya İlkokulu’ndan 2 grup öğrenci ile birlikte, Ahmet Yorulmaz’ın gazeteci kimliğinden yola çıkarak hazırladığı ‘Ahmet Yorulmaz’ın torunları’  adlı gazete katılımcıların beğenisine sunulacak.

ANILAR EŞLİĞİNDE BİR AYVALIKLI AHMET YORULMAZ

10 Nisan Çarşamba günü 10.30-12.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek 2.panel, Ahmet Yorulmaz ‘Bir Ayvalıklı’ başlığını taşıyor. Moderatörlüğünü Zeynep Kazancıgil’in üstlendiği panelin konuşmacıları Şaban Ersin Taş, Ali Acar Kurul ve Hakkı Sal. Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi Kitap Kulübü tarafından hazırlanan Ahmet Yorulmaz’ın Kitapları sergisi, 13.30-14.30 saatleri arasında Sergi Salonunda gezilebilecek. Gün içerisindeki son etkinlik, saat 16.00’da Süner Pasajı No 15’te bulunan ve uzun yıllar Ayvalık’ın kültürel yaşamının odak noktası olan Geylan Kitabevi olarak kullanılan dükkâna an plaketi törenle konulacak.

AHMET YORULMAZ’IN GAZETECİ KİMLİĞİ

11 Nisan Perşembe günü düzenlenecek olan panel ‘Ahmet Yorulmaz; Bir gazeteci’ başlığını taşıyor. Program yapımcısı ve Gazeteci Fatih Türkmenoğlu’nun modertörlük yapacağı panelin konuşmacıları Şaziye Karlıklı, Nilgün Kaya ve Hayri Kaan Köksal olacak. Hayri Kaan Köksal tarafından hazırlanan ‘Türk Dünyası satırlarındaki Ayvalık’ başlıklı sunum, 13.30-14.30 saatleri arasında Kütüphane Seminer Salonunda gerçekleştirilecek. Ahmet Yorulmaz’ın ‘Ayvalık’ı Gezerken’ adlı monografisine ithafen, düzenlenecek ‘Ayvalık’ı gezerken’ başlıklı gezi, Rehber Ahmet Şahin yönetiminde saat 16.00’da Ayvalık Marina’dan başlayacak.

Etkinliğe,  Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, TMMOB Mimarlar Odası ve Ayvalık Ayazma Derneği de katkı verdiğini kaydeden İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Aygül Öncel Şahin, “Kütüphanemizin ; ‘Ayvalıklı Yazarlar Dermesi Oluşturma Programı’ çalışmalarımıza; aramızdan ayrılışının beşinci yılında Ayvalık’ı yazan adam, Gazeteci, Yazar, Çevirmen, değerli İnsan Ahmet Yorulmaz ile başlamak istedik. Bu amaçla düzenlediğimiz ; ‘Ahmet Yorulmaz Günleri Sempozyumumuz 9 – 11 Nisan tarihlerinde Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilecek. Sempozyumumuza tüm halkımız davetlidir” dedi.