İKLİM İÇİN OKUL GREVİNE AYVALIK’TAN DESTEK

Nilgün KAYA

Greta Thunberg’in geçtiğimiz yılın Ağustos ayında başlattığı iklim için okul grevine Ayvalık’tan destek geldi. Ayvalık’ta yaşayan 13 yaşındaki Ege Edman, 15 Mart Cuma günü Cumhuriyet Meydanı’nda yapacağı ‘İklim için Okul grevini’ sosyal medya hesabından duyurdu. Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 8.sınıf öğrencisi Ege Edman, İklim değişikliğine dikkat çekerek liderlerin elini taşın altına koymasını isteyen 15 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg’in izinden gidiyor.

GRETA’NIN HAREKETİ AYVALIK’A DA SIÇRADI Ayvalık’tan çektiği çağrı videosunu facebook sayfası üzerinden paylaşan Ege, iklim için 15 Mart Cuma günü okul grevi yapacak. Ege’ye kardeşi Gökçe’nin yanı sıra okul arkadaşları Eylül Aytaç, Ecem Karanfil de destek verecek.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT ÇEKMEK İÇİN FARKINDALIK YARATACAKLAR

Ege’nin çağrısı şöyle, “Atmosfere salınan karbon gazı miktarının artmaya deva ettiği bugünlerde bilim bize, kesin olarak dünyanın ısınmasını 1.5 derecede sınırlayabilmek için hemen, şimdi harekete geçmemiz gerektiğini söylüyor. Fakat elinde bu konuyla ilgili karar alma yetkisi bulunan insanlar küresel ısınma ile mücadele etmek için hiçbir şey yapmıyor. Bu yüzden ben ve arkadaşlarım sesimizi duyurabilmek ve değişim sağlamak için okul grevi yapıyoruz”. İsveç Parlamentosu’nun önünde ilk eylemini gerçekleştiren 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg’in eylemi bütün Dünya’ya yayıldı. Brüksel, Paris, Zürih ve Taraflar Konferansının gerçekleştiği Katowice gibi pek çok şehirde pankart açan Greta,  politikacıları iklim için harekete geçmeye çağırdı. Türkiye’den de gençler ve çocuklar, iklim için okul grevine katılacağını duyurmaya başladı. Geçtiğimiz Cuma günü, 9 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu’nun İstanbul Bebek Parkı’ndaki #iklimiçinokulgrevi eyleminin ardından iklim için okul grevinin uluslararası internet haritasına Türkiye’den Iğdır, Adıyaman, Ankara, İzmir, Muğla, Antalya Balıkesir’in katıldığı öğrenildi.