MUHASEBECİLER ‘YAŞANABİLİR  BİR MALİ TATİL’ İSTEDİ

Nilgün KAYA

1-7 Mart Muhasebe Haftası, Ayvalık’ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Hafta nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende, Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Ayvalık Temsilciği ve Ayvalık SMMM Derneği tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapıldı. Saat 09.00’da başlayan törende, çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Ayvalık SGK Müdürü Mehmet Özkaya, İlçe Vergi Dairesi Müdürü Ferhat Hacı Ümmetoğlu, Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Ayvalık Temsilciğinden Firdevs Türkyılmaz, Ayvalık SMMM Dernek Başkanı Sedat Mantar, DP Ayvalık Belediye Başkan adayı Mesut Ergin ile dernek üyesi mali müşavir ve muhasebecilerin katıldığı törende Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Ayvalık Temsilciğinden Firdevs Türkyılmaz, bir konuşma yaptı. Türkyılmaz, TÜRMOB çatısı altında örgütlenen, ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası ile 81 Yeminli Mali Müşavir Odası’na kayıtlı 109 bin meslek mensubu, 18 bin stajyer, büro çalışanları ve aileleriyle birlikte sayısı 1 milyona yaklaşan muhasebe camiasının 1-7 Mart Muhasebe haftasını kutladığını söyledi.

“MESLEKTAŞLARIMIZ; İŞ YETİŞTİRME ADI ALTINDA YAŞADIKLARI MESLEKİ STRES İLE HAYATLARINI HİÇE SAYIYOR”

30 yıl öncesine ait meslek yasasında seçim maddeleri dışında önemli değişikliklerin yapılmadığını söyleyen Türkyılmaz, “Bütün beyannameler elle verilirken bugün beyannamelerin yüzde 98’i elektronik ortamda verilmektedir. Bugün mükellefler vergi idaresine gitmek yerine, meslek mensuplarının bürolarına giderek sorunlarını burada çözmeyi tercih etekte ve sistem onları bürolara yönlendirmektedir. Toplumdaki defter tutan ve beyanname veren iş insanı algısını değiştirerek, verdiğimiz hizmetlerin mali danışmanlık ve denetim çerçevesinde güvenilir işletme danışmanı misyonuyla ekonomimizin önemli bir paydaşı olduğumuzu daha çok hissettirmek istiyoruz. Bu yönde kurumsallaşarak, iş kalitesini arttıran eğitimle gelişen bir meslek olarak geleceğe hazırlanıyoruz. Bu gelişimi ve değişimi kavrayamayan bir meslek yasası sorunu ve stresi yaşamaktayız. Maalesef kamunun her işi önce muhasebeciler üzerinden halletme anlayışı meslek mensuplarını her geçen gün yeni bir iş ile karşı karşıya bırakmaktadır. Her geçen gün artan iş ve sorumluluklarını karşılıksız, özveriyle yerine getirmeye çalışan meslek mensuplarımız, maalesef ki artan iş yükleri ve angaryalar karşısında ezilmektedir. Muhasebe ve denetim mesleğinin mensupları olan bizler, sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızın artık çözülmesini istiyoruz. Devlet ile mükellef arasında köprü vazifesi gören meslektaşlarımız; İş yetiştirme  adı altında yaşadıkları mesleki stres ile hayatlarını hiçe sayıyor. Kaybediyor. Yıllardır sorgulanan ve çözüm bekleyen sorunların bütün ilgililerce bir an evvel dikkate alınması ve yaşanabilir bir mali tatili mücbir sebep hali uygulamalarının hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Bu hususta yürütülen çalışmaları destekliyoruz. Mesleki anlamda umutlarımızın büyüdüğü, meslektaşlar olarak mutluluk içinde kutlayacağımız haftaları hep birlikte yaratmak dileğiyle” dedi.