“ÖNCELİK HAYATIN ÖNCELİK YAYANIN”

Nilgün KAYA

Karayolları Trafik Kanunu’nun 74’ncü maddesindeki değişiklikte trafikteki can kayıplarının yüzde 23’ünü oluşturan yayalara dair düzenleme yapıldı. Yurt genelinde başlatılan zorunlu uygulama Ayvalık’ta da bir etkinlikle uygulanmaya başlandı.

İç İşleri Bakanlığı’nın trafikte yaptığı yeni düzenlemeyle belirlenen noktalarda yaya geçişlerine öncelik verilmesi zorunlu kılındı. Bakanlık, ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ kampanyasını dün hayata geçirerek 2019’u ‘Yay öncelikli trafik yılı’ ilan etti.

YAYAYA ÖNCELİK VERİLMESİ ZORUNLU KILINDI

Buna göre araç sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak zorunda. Sürücülerin buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa ilk geçiş hakkını yayaya vermesi de zorunlu kılındı. Yurt genelinde başlatılan kampanya kapsamında Ayvalık’ta uygulama yapıldı. Kaymakam Gökhan Görgülüarslan yönetiminde Eski Garaj önünde yapılan etkinliğe, İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri, daire amirlerinin yanı sıra 15 Eylül İlkokulu idaresi ve öğrencileri de katıldı. Ellerinde, ‘Sevdikleriniz için yayalara yol verin’ ‘Öncelik yayanın’ yazan dövizlerle yol kenarında duran öğrenciler, sürücülere mesaj verdi. Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, ‘Yaya Öncelikli Trafik’ algısı oluşturmaya yönelik ülke genelinde farkındalık faaliyetleri yapılması için yıl boyu devam edecek bir kampanya yapılacağını belirtti.