KIR BEKÇİLERİ GÖREV BAŞINDA

Nilgün KAYA

Ayvalık Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı bünyesindeki kır bekçileri, zeytin hırsızlığını önlemek için aktif olarak görev başında. Atları üzerinde 24 saat süreyle görev yapan kır bekçileri, 2 milyon zeytin ağacından sorumlu. Hasadın sona ermesinden sonra da göreve devam eden bekçilerin,  planlı, programlı ve özverili çalışmalarından ödün vermeyeceklerini kaydeden Ayvalık Çiftçi Malları Koruma Başkanı Suat Kaçak, “ Müstahsillerimizin güvenliği bizim için önemli” dedi.

Zeytin hasadı döneminde yaşanan hırsızlık olaylarını önlemek için Ayvalık Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Kır Bekçileri, kendi mıntıkalarında kanuna aykırı hareket edenleri yakalayarak asayişi sağlıyor. Sabahın erken saatlerinde, belirledikleri 4 merkezde toplanan kır bekçilerinin her biri kendi alanına dağılıyor.

KIŞIN HIRSIZ, YAZIN ÇOBAN PEŞİNDE

Atları üzerinde 24 saat süreyle görev yapan kır bekçileri, zeytin hırsızlığına karşı etkin bir mücadele veriyor. Kır bekçileri bünyesinde motorize ekipler de oluşturan Ayvalık Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı, kır bekçileri kadrosu ile kışın zeytin hırsızlıklarına yaz aylarında ise keçi ve çobanların peşinde göreve devam ediyor. Bölgede kır bekçilerine ‘Zeytinlerin efendileri’ yakıştırması yapılıyor.

“EKİBİMİZ İYİ, GÖREVİNİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPIYOR”

Ayvalık Çiftçi Malları Koruma Başkanı Suat Kaçak, 1941 yılından bu yana bünyelerinde faaliyet gösteren Kır Bekçileri kadrosu ile zeytin hırsızlığına karşı mücadelede büyük yol kat ettiklerine dikkat çekerek, “Müstahsillerimizin güvenliği bizim için çok önemli. Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı 1941 yılından bu yana Ayvalık’ta da görevini yapıyor. Kır Bekçileri kadromuza titizlikle seçtiğimiz Bekçilerimizin katılımı ile planlı, programlı ve özverili çalışmalarımız meyvelerini veriyor. Müstahsillerin ekili dikili bütün arazilerini kötü amaçlı kişilerden korumak, yanlışlıkları düzeltmek için uğraşıyor, 2014’ten bu yana görevde olan bir yönetim olarak gece gündüz demeden görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Ekibimiz çok iyi. Balıkesir Büyükşehir olduktan sonra bizim meralarımız genişledi. Küçükköy, Altınova köyler bize bağlandı. Bu kadar büyük araziye göre personelimiz çok az. Diğer kurumlar gibi ödeme mecburiyeti olmadığından müstahsiller mahsulleri olmadığında ödeme yapmayınca çok zor duruma düşüyoruz. Bekçilerin aylıklarını ödeyemiyoruz.

1941 yasası hala geçerli olduğundan bu yasa ile idare edildiğimizden, kanunlarımızın yetersizliğinden, bu kanun yeniden ele alınmadığından sıkıntıya düşüyoruz. Personelimiz memur kapsamında görünüp işçi olarak çalışıyor. Bu yasanın değişmesini istiyoruz.

Şunu belirteyim ki müstahsillerimizin bizi desteklemesi ve 1941’de çıkan yasada bazı iyileştirmeler lazım” dedi. Özveriyle çalıştıklarını belirten Kaçak, “Kır bekçilerinin Ayvalık için çok önemi var. Olmasaydı tarlalar hırsız dolardı. Biz bu kadar önlem alıyoruz buna rağmen hırsızlığa teşebbüsler oluyor. Biz önlüyoruz” dedi. Kaçak, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Belediye Başkanı Rahmi Gencer ve İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Özay Dörttepe’den büyük destek gördüklerini vurguladı.

200 BİN DÖNÜM ALANDA, 2 MİLYON ZEYTİN AĞACINDAN SORUMLULAR

200 bin dönüm alanda yaklaşık 2 milyon zeytin ağacının sorumluluğunu taşıdıklarını söyleyen Bekçibaşı Ahmet Omak, “Biz 25 bekçi arkadaşımız ile görevimizin başındayız. Bekçi personelimiz hem atlı hem motorizedir. Hava şartlarına göre atlı veya motorize olarak çalışmaktayız.  Daha evvel sayımız 15’ti. Büyükşehre bağlanıp mıntıkalarımız genişleyince sayımızı arttırdık. Kır bekçisi sayısını ileriki günlerde daha da fazlalaştırmayı düşünüyoruz. Bu konuda müstahsillerimizin duyarlı olması lazım. Biz maaşımız devletten değil müstahsillerimizin verdiği ücretlerden karşılıyoruz. Tüm varlığımız ve kuvvetimiz ile çalışıyoruz” dedi. Bekçilerin Altınova sorumlusu Cumhur Kopuk, “Hava şartlarına göre gerekirse atla gerekirse motorla çalışıp hırsızlıkla mücadele edip çiftçimizin malını koruyoruz. Hava şartları eksi oluyor ya da 2-3 derece oluyor. Bizim için soğuk sıcak fark etmiyor. Her zaman görevimizin başındayız” dedi.

Suat Kaçak Başkanlığında, Mehmet Özman,  İbrahim Mühürdaroğlu, Turgay Demirlenk ve İlker Göktekin’den oluşan Ayvalık Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nda Bekçi başı Ahmet Omak, Kontolörler Cumhur Kopuk, Özkan Özçelik ve Hüseyin Bıldırcın görev yapıyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 15 hırsızlık olayı yaşandığını ancak çalınmak istenen tüm zeytinleri kurtardıklarını belirten Başkan Suat Kaçak bu hasat sezonunda hiç hırsızlık olayı meydana gelmediğini belirtti.