HASTANENİN ESKİ ANA BİNASI DA YIKILACAK

Nilgün KAYA

41 yıllık hizmetin ardından kullanım dışı kalan Ayvalık Devlet Hastanesinin eski ana binası, yaklaşık 4 yıldır hırsız ve alkoliklerin mekânı oldu. Sağlık malzemelerinden elektrik kablolarına hemen her şeyi çalınan binanın depreme dayanıksız olduğu ise 8 yıl sonra tespit edildi. Yıkım kararının önümüzdeki aylarda uygulanması ve söz konusu yerin  ‘Sağlıklı Yaşam Merkezi’ olarak kullanılmasının planlandığı öğrenildi.

Ameliyathane, Acil ve Yatak servislerinin bulunduğu 1974 tarihli ek binasının depreme dayanıksız bulunmasının ardından 2015 yılında, Yeni Mahalle’de yapılan yeni binada hizmet vermeye başlayan Ayvalık Devlet Hastanesinin eski ana binası için de yıkım kararı çıktı.

KULLANIM DIŞI KALAN BİNAYA HIRSIZLAR GİRDİ

Cennet Tepesi’nde 50 dönümlük yerde 20 bin 390 metre kare kapalı alanda yapılan yeni hastane binasının kullanılmaya başlandığı tarihten sonra atıl durumda kalan bina büyük ölçüde tahrip oldu. Bu süreçte defalarca hırsızlık yapılan binanın kapıları söküldü, giriş bölümündeki özel camları kırıldı. Lavaboları ve elektrik kablolarına kadar çalınan binada, Sağlık Müdürlüğü’nün taşınma kararı nedeniyle yaklaşık 40 bin lira maliyetle boya ve onarım yapılmıştı.

 

DEPREME DAYANIKSIZ OLDUĞU 8 YIL SONRA TESPİT EDİLDİ

2017 yılı Aralık ayında Sağlık Bakanlığı talimatı ile Balıkesir’den bir firmaya deprem etüdü yaptırıldı ve bina temellerinin zayıf olduğu tespit edildi. Yeni hastanenin açılmasından sonra İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak kullanılacağı açıklanan binanın güçlendirilme maliyeti yıkım maliyetinden yüzde 47 fazla çıkınca bakanlık yıkım kararını 5 ay önce onayladı. Bakanlığın yıkımla ilgili ihaleye çıkacağı, yıkımdan sonra netlik kazanacağı ve planlama yapılacağı belirtilmekle birlikte söz konusu alanın ‘Sağlıklı Yaşam Merkezi’ olarak kullanılabileceği öğrenildi. Yakın zamanda Gönen ve Bandırma’ya yapılacağı öğrenilen Sağlıklı Yaşam Merkezleri koruma amaçlı hizmet veriyor.

YIKIM KARARI OLAN BİNA BASKİ KULLANIMINDA

Depreme dayanıksız olduğu 2010 yılında belirlenen Ameliyathane, Acil ve Yatak servislerinin bulunduğu ek bina ise yıkım kararına karşın Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresine (BASKİ) Valilik kararı ile tahsis edilmişti. Gelecek yıl tahsisi kalkan binanın akıbetinin ne olacağı ise henüz netleşmedi.