ÜNİVERSİTELİLER DEFİNECİ TAHRİBATINI YERİNDE TESPİT ETTİ

Nilgün KAYA

Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksek Okulu Mimari Restorasyon programı 2. Sınıf öğrencileri,  Arkeoloji ve Sanat Tarihi dersleri kapsamında ilçe genelinde teknik gezi gerçekleştirdi. Cunda Adası’ndaki gezide, antik yerleşim kalıntılarının da yer aldığı bölgedeki Ai Dimitri manastır şapelinde defineci tahribatını belgeleyen üniversiteliler, kazıların bu sene yapıldığını belirterek yetkililerden önlem alınmasını talep etti.

Cunda (Ali Bey) Adası’nın çamla kaplı en yüksek tepesinin kuzey tarafında bulunan Taksiyarhis ta Çamya (Çamlı) Manastırında defineci talanının ardından bu kez adanın bir başka bölümünde definecilerin kazılarına rastlandı.

DEFİNECİ TALANINI TEKNİK GEZİDE TESPİT ETTİLER

BAÜ Ayvalık Meslek Yüksek Okulu Mimari Restorasyon programı Mimarlık ve Sanat Tarihi Bölümü 2. Sınıf öğrencileri, Okul Müdür yardımcısı Dr. Figen Erdoğdu yönetiminde teknik gezi gerçekleştirdi. Arkeoloji ve Sanat Tarihi dersleri kapsamında düzenlenen gezide, Ayvalık’taki dini ve sivil mimari örneklerini yerinde inceleyen öğrenciler, Sanat tarihi terimlerini uygulamalı olarak görme imkânı buldu.

“2 SENE ÖNCE YAPI SAĞLAMDI, ONARIM YAPILSA AYVALIK’IN TARİHİ DEĞERLERİNE BİR YENİSİ EKLENİR”

Cunda( Ali Bey) Adasının ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen iki yel değirmenlerine yakın bir yerde olan Ai Dimitri Manastır Şapelinde defineciler tarafından çukurlar açıldığını belgeleyen öğrenciler, yetkililerin önlem almasını istedi. Tahribatın boyutları çok büyük olduğunu belirten Okul Müdür yardımcısı Dr. Figen Erdoğdu, “Ayvalık’ı Cunda Adası’na bağlayan ilk boğaz köprüsünü geçtikten sonra mesire alanının da bulunduğu tepedeki gezide ise definecilerin kazılarına rastlandı. Manastır aslında restore edilip önemli bir kültür varlığı olarak hayata katılmalı. Bu yapı her geçen gün yok oluyor. 2 senedir öğrencilerimi götürüyorum. İlk gezimizde yapı ayakta ve sapasağlamdı. Geçen sene yaptığımız gezide defineci kazıları yoktu. Bu inceleme gezimiz sırasında tahribatların yapıları yıkma noktasına getirdiğini gördük. Avluda ki sarnıç ve çevresi apsisin arka bölümü kazılmış.  Bu derece yok olması çok acı. Yapı çevresinde antik döneme ait düzgün, büyük, kesme taş bloklar ve sütun parçaları erken tarihte bölgede bir yapı veya tapınak olabileceğini düşündürüyor. Kazı yapılıp ortaya çıkarılması gerek. Bölgemizdeki tarihi yapıların hepsi değerli. İster cami ister kilise ya da manastır fark etmez. Koruyup geleceğe aktarmalıyız” dedi.