AYVALIK-EDREMİT ARASINDA YUNAN TURİST SORUNU

Nilgün KAYA

Ayvalık esnafı, Lesvos Adası Midilli kentindeki Yunanlıların, bir gemi ile Ayvalık’a getirilerek,  kente hiç uğramadan otobüslerle Edremit’te bir AVM’ye götürülmesinin ilçe ekonomisine sekte vurup vurmayacağı konusuna odaklandı. Esnafın bir bölümü, Yunan turistlerin direkt başka bir ilçeye götürülmesine karşı çıkarken konu üzerinde araştırma yapan oda temsilcileri yasal olarak bir şey yapılamayacağını söylüyor.

Edremit’ten bir AVM’nin,  Yunan turistleri Ayvalık’tan otobüslerle ilçeye taşıması Ayvalık esnafı tarafından tepkiyle karşılandı.  Konuyla ilgili olarak Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Melih Çakırca, Esnaf  ve Sanatkârlar Odası Yönetim kurulu üyesi Solmaz Aydoğan, Ayvalık Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Elmas Özmen Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın ve Ayvalık Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Aziz Ciddi, Belediye Başkanı Rahmi Gençer’i makamında ziyaret etti.

Cumartesi günü Ayvalık Deniz Hudut Kapısından giriş yapan 250 Yunanlının otobüsle Edremit’e götürüldüğünü belirten Ayvalık- Midilli arası sefer yapan Jalem Tur sahibi Eşref Jale, “Ayvalık kaderci”  diyerek serzenişte bulundu.

Konuyla ilgili gerekli araştırmaları yaptıklarını ifade eden Ayvalık Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Elmas Özmen “Midilli’de bu tur, AVM turu olarak satılıyormuş,  Ayvalık- Midilli arası çalışan 3 yolcu gemisinden biri ile anlaşma yapılmış, o gemi ile taşınıyorlar. Yasal olarak yapabileceğimiz bir şey yok.  Geçen sene 2 kez bu tur düzenlenmiş. Bu sene de ilk defa bu hafta sonu yapıldı, aldığımız bilgiye göre ayda bir yapılması planlanıyor ama ben uzun soluklu olacağını sanmıyorum. Çünkü Ege’nin karşı yakasında yaşayanların Ayvalık’la kan bağı var. Onların kültürüne uygun alışveriş yerleri ve ek olarak AVM’deki firmaların yerleri de var Ayvalık’ta” dedi.