AYVALIK-GÖMEÇ HATTINDA GASTROTURİZM

Nilgün KAYA

Zeytinden zeytinyağına, deniz ürünlerinden otlara önemli bir gastronomi destinasyonu olan Ayvalık ve Kuzey Ege, bu kez gastro-turizm ile gündemde. Gıda üzerine aldığı eğitimi, zeytinyağı üzerine yaptığı çalışma ve araştırmalarla pekiştiren Burcu Efe, yörenin zeytini ile ürettiği zeytinyağını tanıtmak amacıyla gastro turizm başlattı.  

Zeytinin Tarladan sofraya yolculuğunun tüm detaylarını Ayvalık-Gömeç hattında düzenlediği zeytin- zeytinyağı turu ile tanıtan Ayvalıklı Gıda Mühendisi ve Zeytinyağı Tadım uzmanı Burcu Efe, öncülük ettiği bu tur ile Ayvalık zeytinyağı ve yerel kültür tanıtımı yaparken, tarladan fabrikaya uzanan süreçte zeytinle deneyim kazandırıyor.

Zeytin üreticisi bir babanın kızı olan Efe, İstanbul’da yaşayan ve çeşitli meslek dallarından 25 kişiye, yerelde yaşam deneyimi sunmuş oldu.

ÖNCE HASAT YAPTILAR SONRA TOPLADIKLARI ZEYTİNİN YAĞINI TATTILAR

Cunda konaklamalı zeytin turuna katılan konuklarına Gömeç ilçesi Ulubeyler Köyünde bulunan zeytin bahçesinde uygulamalı hasat yaptıran Efe, uygulamalı zeytinyağı üretimi ve zeytinyağı tadım eğitimi verdi. Zeytinin altın iksir; zeytinyağına dönüşme sürecini uygulamalı olarak öğreten Burcu Efe, ekibe elleriyle topladıkları zeytinden elde edilen zeytinyağını tattırdı.

Keşkek’ten ev yapımı şaraba, Ayvalık otlarından zeytin zeytinyağına yöresel yemek ikramının ardından Ayvalık-Cunda’da kültürel ve tarihsel noktalara gezi düzenledi. Katılımcıların ilçede düzenlenen zeytin hasat şenliğini gezerek esnaftan alışveriş yapmasına da imkân tanıyan Efe, 3 günlük etkinliğin son gününde Kozak yaylası köylerini gezdirdi.

‘TARIM + TURİZM + YEREL KÜLTÜR TANITIMI’

Hazırladığı etkinliğin, ‘Tarım + Turizm + Yerel kültür tanıtımı’ olduğunu belirten, eğitim, yerinde deneyim kazandırmayı amaçlayan bir program sunduğunu ifade eden Burcu Efe,  “İnsanlar yoğun çalışma koşulları, trafik ve farklı nedenlerin yarattığı stresten kurtulmak için, kırsal alanlara ilgi göstermeye başladı. Yörede yetişen ürünlerle yapılan yiyecek ve içecekler, kişilerin ilgisini çekiyor ve küçük ölçekli yerleşim yerlerine gün geçtikçe ilgi artıyor çünkü günümüzde tüketicilerin beklediği sağlıklı, doğal ve güvenli gıdaya ulaşmak neredeyse mümkün değil. Bu kapsamda, özellikle büyükşehirlerde yaşayan tüketiciler, aracı olmadan daha sağlıklı daha doğal gıdaları üreticiden satın almak, yöresel insanların yetiştirdiği doğal ürünleri tüketme eğilimine girerek, sağlıklı yaşama adım attıklarını düşünüyor. Önemli bir gastronomi ve gastroturizm destinasyonu olan Kuzey Ege bölgesi, Ayvalık ve civar yöremizde gurme turizmi potansiyeli var ancak yapılan araştırmalar yöre mutfağının önemi bilinmesine rağmen, Ayvalık’ı ziyaret etmedeki temel amacın deniz-kum-güneş olduğunu göstermekte. Ben onu aktif hale getirmek istedim” dedi.

“ZEYTİN BİZİ DOYURDU, OKUTTU, YAŞATTI. ZEYTİNE KARŞI VEFA BORCUMUZ VAR BİZİM”

Zeytinin ülkemizin en önemli tarımsal ürünlerinden birisi olduğunu belirten Burcu Efe, “Dünyada da sınırlı sayıda ülkede yetişiyor, sağlık açısından Amerika’dan Çin’e Japonya’ya kadar her yerde tanınmaya ve tüketilmeye başladı. Bizim ülkemiz de dünyadaki önemli üretici ülkelerden bir tanesi ancak tüketimimiz çok düşük. Zeytinin ne kadar değerli olduğu konusunda farkındalık ve bilinçlendirme yaratma adına yerinde bilgi aktarmak istediğim için – zeytin ve zeytinyağı tanıtımı yapmak istedim. Zeytin aile mirasımız olarak yaşamımızın en önemli parçası. Zeytin ağacı nesiller boyunca yöremizdeki ailelerin büyüme sebebi, evdeki aş, yediğimiz ekmek, hayatlarımızın ayrılmaz bir parçası. Bizlere büyüklerimizden kalan ve bizden de gelecek nesillere aktarılacak olan. Zeytin bizi doyurdu, okuttu, yaşattı. Zeytine karşı vefa borcumuz var bizim. Kendi üretimim farklı olduğu için onu gösterme ve marka bilinirliği yaratma, yörenin, yerel kültürümüzün, mutfak kültürümüzün tanınmasına ve kalkınmasına destek olmak ve sürdürülebilir kılmak, içimizden olan, kendi kültürümüzün parçası olan ama yaşam tarzlarının değişmesi nedeniyle unuttuğumuz veya bundan önce hiç deneyimlemediğimiz eski tatlar ile buluşma, yeni nesilleri bu tatlarla tanıştırma bu etkinliği düzenleme amaçlarım. Bu turlara devam etmeyi planlıyorum” dedi.