AYVALIK‘TA AMATÖR DENİZCİLİĞE YOĞUN İLGİ

Nilgün KAYA

2023’e kadar 1 milyon vatandaşa denizcilik eğitimi ve amatör denizci belgesi verilmesine yönelik program, aralarında Ayvalık’ın da olduğu 71 Liman Başkanlığı bünyesinde başlatıldı. Programa yoğun ilgi gösterilen Ayvalık’ta ilk kursa 1350 kişi başvurdu.

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Deniz ve İç sular Düzenleme Genel Müdürlüğü, liman başkanlıklarına gönderdiği yönetmelik ile amatör denizcilikle ilgili temel eğitim programı başlattı. ‘Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yılı olan 2023’e kadar, 1 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına denizcilik kültürünü aşılamak, verilecek denizcilik eğitimi sonrasında amatör denizci belgesi düzenlemek, denizci millet denizci ülke hedefine ulaşmak insanımızın yüzünü denizlere çevirerek ufkun ötesini görmelerini sağlamak amacıyla amatör denizcilikle ilgili temel eğitim programının 2 Kasım itibariyle başlatıldığı’ belirtilen yönetmelik üzerine harekete geçen Mehmet Taşpınar yönetimindeki Ayvalık Liman Başkanlığı, programa Ayvalık’tan gösterilen yoğun ilgiye yanıt verebilmek için çalışmalarını hızlandırdı.

Program çerçevesinde ilçedeki ilk eğitim, başvuruda bulunan 1350 kişiden 1200’üne, 1-2 Aralık tarihlerinde verildi. 2 saatlik eğitimin ardından 50 soruluk sınavı kazananlara ise amatör denizci belgeleri 15 gün içerisinde gönderilecek.

2023’e kadar devam edecek program kapsamında, amatör denizcilikle ilgili 2 ayda bir eğitim düzenleneceğini ifade eden Liman Başkanı Mehmet Taşpınar, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Deniz ve İç sular düzenleme Genel Müdürlüğü internet sitesi www.didgm.gov.tr ‘de konuyla ilgili eğitim dokümanlarının bulunduğunu belirtti.