VATAN PARTİSİ İNSANLIĞIN KANAYAN YARASI ‘ÇOCUK İSTİSMARI’MÜCADELESİ BAŞLATTI

Nilgün KAYA 

Vatan Partisi Ayvalık İlçe Başkanlığı, düzenlediği kahvaltılı toplantıda hem partilileri bir araya getirdi hem de insanlığın kanayan yarası ‘Çocuk cinsel istismarı’ mücadelesi için öneriler gündeme getirdi.

Parti binasında, Cumartesi günü gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıya, Vatan Partisi il başkanı Osman Aydın Şahin, Ayvalık İlçe Başkanlığı yönetim kurulu üyeleri Ayşegül Şahin, Abdullah Boyvat, Fikret Çavdar, Rasim Erpula, Berrin Yıldırım, İlhan Ağar, Arzu Kuyumcuoğlu ve İlkay Erpula, partinin Edremit, Akçay ve Havran ilçe yönetim kurulu üyeleri ile Ayvalık’tan partililer ile Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Başkanı Pınar Gül katıldı.

Kahvaltının ardından, Vatan Partisinin 3 Kasım tarihinde yaptığı, ‘Çocuk cinsel istismarı ile mücadele toplantısı’ ve 11 maddelik sonuç bildirgesini katılımcılarla paylaşan Pınar Gül, Vatan Partisinin bu sorunun çözümü için kendine görev çıkartarak çalışmalar yaptığını belirtti. Gür,  çocuklara yönelik cinsel istismar ve sömürüye ilişkin çalışmaları topluma sunmak ve bu çalışmaların sonucunda çocukların korunmasının bir devlet politikası olarak ele alınmasını sağlamak üzere hareket edildiğini ifade etti.

“ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARIYLA MÜCADELE STRATEJİSİ BELİRLENMELİ “

Eğitimde birlik sağlanması, eğitimin yeniden bilimsel temellere oturtulması gerektiğine dikkat çeken Pınar Gür, “Çocuklar milli, bilimsel, eşit ve parasız eğitime kavuşmalı tarikat ve cemaat okulları ve yurtları kamulaştırılmalıdır. Eğitim alanından başlayarak çocuğun yaratıcılığını öne çıkaran ve çocuğu geliştiren bir sistem inşa edilmelidir. İlgili bakanlıkların katılımlarıyla kurulacak bir merkez ile çocuk cinsel istismarıyla mücadele stratejisi belirlenmeli. Sağlık hizmetleri, çocuğun ve ailenin adalete ulaşımı kolay olmalı. Çocuğun adli süreç içerisine yıpratılmasına izin verilmemelidir. Güvenlik birimleri öğretmenler, doktorlar başta olmak üzere çocukla temas eden bütün uzmanlar düzenli olarak eğitilmeli ve denetlenmeli. Kimyasal hadım ve idam çözüm değildir. Çocuk pornosu, çocukların fuhuşa sürüklenmesi gibi toplumun tamamını tehdit eden suçlar ile mücadele ciddiyetle yürütülmelidir. Ülkemizin terörle mücadelesi aynı zamanda çocuklarımız içindir. Çocuk kaçırdığı ve kamplarında cinsel istismar vakalarının yaşandığı açığa çıkan bölücü terör örgütü ile mücadele ciddiyetle yürütülmelidir. Sorumlu medya kampanyası başlatılmalı ve ailenin, çocuğun istismara karşı bilgilendirilme eğitimi, çocuğun asosyalleşmesine ve çocukluğun yok olmasına yol açmayacak şekilde düzenlenmelidir” dedi.

“TACİZ VE İSTİSMARI YETKİLİLERE BİLDİRMEYENLERE HAPİS CEZASI VERİLİYOR”

 Gül, “Kim olursanız olun, eğer bir çocuğun fiziksel, cinsel ya da duygusal olarak istismara uğradığını, çocuğa karşı bir suç işlendiğini öğrendiyseniz, çocuğu korumak için hemen yetkili kişileri aramalısınız. Alo 183’e ek olarak, 155 Alo Polis hattı, 156 Alo Jandarma hattı, en yakın polis merkezini arayarak da ihbarda bulunabilirsiniz. Taciz ve istismar ile karşılaşıp yetkililere bildirilmemesinin 1 ila 2 yıl hapis cezası var” dedi.

“ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI İLE MÜCADELE İÇİN SEFERBERLİĞE ÇAĞIRIYORUZ”

İl Başkanı Osman Aydın Şahin, “Kimsesizlerin kimsesi olan Cumhuriyet felsefesinden uzaklaşılması kadın ve çocukları korunmasız bırakmaktadır. Milli devleti ve milli değerleri hedef alan neoliberal saldırı ile aileyi var eden bağlar başta olmak üzere toplumsal değerlerimize yabancılaşma görülmekte bireycilik ve hoyratlık sıradanlaşmaktadır. Bu saldırı öyle bir boyuta ulaşmaktadır ki sistemin sorgulanmasını engellemektedir. Çocuğa yönelik cinsel istismar, toplumsal çürümenin en ağır göstergelerinden biridir. Çocuklara uygulanan taciz, tecavüz ve sömürü vakaları ne yazık ki son derece eksik verilerle izlenmektedir. ‘Çocuğun öncelikli yararı’ ilkesi gözetilmemekte, ayıbın üzeri örtülerek çocuk ve aile kendi haline terk edilmektedir. Çocuk haklarının korunması bir devlet politikası olmalı ve eğitimden sağlığa tüm politikalar bu çerçevede ele alınarak geleceğimiz yeniden kurulmalıdır. Başta aileler olmak üzere toplumumuzun bütün kesimlerini çocuk cinsel istismarı ile mücadele için seferberliğe çağırıyoruz” dedi.