BİR DENİZ İKİ YAKA ‘DANSLARLA ‘KOLKOLA

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta, ‘Bir Deniz iki yaka kol kola’ başlıklı Ege dostluk dansları buluşması başladı. Ege’deki dostluğu dansla pekiştirme amacıyla bu yıl 3’ncüsü düzenlenen etkinlikte, Bozcaada’dan Çanakkale’ye, İstanbul’dan Ayvalık ve Midilli’ye dans toplulukları bir arada dans ederken, Ege’nin iki yakasındaki dansların benzerlikleri ve etkileşimi de gündeme getirildi.

3.Uluslararası Ayvalık Sirtaki Haftası 17 Kasım Cumartesi günü başladı. Ayvalık Dans Akademiden Dans eğitmeni Can Çinte öncülüğünde gerçekleştirilen iki günlük etkinliğin açılışı, Cumhuriyet Meydanı’nda sirtaki ve zeybek dansları ile yapıldı. Açılışta konuşan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, var olan dostluğun bu tür etkinliklerle daha da pekişeceğine inandığını vurgulayarak, “Bir deniz iki yaka kol kola, bu söylemin içinde müthiş bir dostluk, müthiş bir barış var. Ulu önderimiz Atatürk ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ demişti. Biz dans ederek bu güzel performanslarınızı sergileyerek barışı birbirimize daha çok yaklaştıracağız çünkü dünyanın da ülkemizin de barışa ve sevgiye ihtiyacı var. Dansta bunun için gerekli. Sizlere çok teşekkür ediyorum. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’te dansı çok severdi. Vals’ten zeybeğe. Bugün de burada çok güzel zeybek seyredeceğiz, sirtaki seyredeceğiz. Bugün Ayvalık’tan tüm dünyaya çok güzel barış mesajları yollayacaksınız. Yağmur olmasına, çamur olmasına rağmen dans sevgisini bırakmıyorsunuz. Herkesin yüzü gülüyor. ” dedi.

Ayvalık Dans Akademinin sirtaki ve zeybek gösterisinin ardından etkinliğe katılan Çanakkale, Bursa, Dikili, İstanbul, Bandırma, İzmir ve Midilli topluluklarının meydandaki gösterileri çok sayıda vatandaş tarafından ilgiyle izlendi. Yağmurlu havaya rağmen yapılan gösteri ekiplerin yaptığı ortak dans ile tamamlandı. Midilli’den gelen ekibin yerel dansları ile  ‘Üsküdar’a giderken’ adlı Türkçe şarkı eşliğinde yaptığı gösterileri büyük beğeni topladı.

BİR DENİZ İKİ YAKANIN KÜLTÜRÜ VE ETKİLEŞİMİ ELE ALINACAK

Etkinlik kapsamında dans atölyelerinin yanı sıra  ‘Bir deniz iki yakanın kültürü ve etkileşimi’ konulu panel ile dans etkinliklerinin yanı sıra düzenlenecek panellerle, Ege’nin iki yakası kültürünün ortak yönleri olan dans ve müzikleri tartışılacak.