“KARAKOÇ BARAJI İLE ZEYTİN ÇİFTÇİSİNİ ÖLDÜRÜRSÜNÜZ”

Fotoğraf: Nilgün KAYA

Nilgün KAYA

Ayvalık ilçesi Altınova Mahallesi’nde yüzde 80’i zeytinlik olduğu belirtilen verimli bir ovada yapılacak Karakoç Barajı’na, çevreciler, bölgedeki muhtarlar ve yöre halkı karşı çıkıyor. Zeytinciliğe ve bölge halkının tüm tarımsal faaliyetlerine son verecek barajın yapılmasını istemeyen yöre sakinlerinden, zeytin üreticisi Nurcan Temel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı dilekçede “Bölgemiz verimli, zeytin geçim kaynağımız bunu elimizden alırsanız çiftçiyi öldürürsünüz” dedi.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesi ile İzmir’in Dikili ilçesi arasındaki sahil şeridinin içme suyunu temin projesinde yer alan 9 barajdan biri olacak, Ayvalık merkez, Bulutçeşme, Kırcalar, Murateli ve Mutlu kırsal mahallelerine yetecek miktarda, 2.65 hektometre içme suyu temin edilmesi için planlandığı açıklanan Karakoç Barajı’nın yapımına, tepkiler sürüyor.

Ayvalık’ın Altınova Mahallesi’nde Karakoç deresi üzerinde yapılmak istenen, zeytinciliğe ve bölge halkının tüm tarımsal faaliyetlerine son vereceği gerekçesiyle köylüler, muhtarlar ve yaşam savunucuların ‘iptal edilmesini’ talep ettiği barajla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a CİMER üzerinden talepte bulunan Nurcan Temel adlı vatandaş, Karakoç Barajı’na ‘Hayır’ diyen yöre insanından biri.

“SUYUNDA ARSENİK OLAN BÖLGEDE NEDEN BARAJ YAPILIYOR”

Baraj sahasının tarım alanı, zeytinlikler ve orman arazilerinden oluştuğunu öğrendikten sonra CİMER üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dilekçe yazan vatandaş Nurcan Temel, “Sayın Cumhurbaşkanımız. Balıkesir’in Ayvalık ilçesinden yazıyorum. Çiftçilikle uğraşıyorum. Devlet destekli zeytin üreticiliği yapıyorum. Zeytin yetiştirdiğim bölgede baraj olacağını söylüyorlar. Büyükşehir Belediyesi muhtarlarımızla konuşup konuyla ilgili yapılmayacağına yönelik sözler vermişti. Çiftçilerimiz bu bölgede ziraat yapmak istiyor. Zeytin yetiştiriciliği için bölgemiz en verimli bölgedir. Mevkiimiz Kırcalar köyüdür. Bütün köylerimiz de tehlike altındadır. Bizim geçim kaynağımızı elimizden alırsanız çiftçiyi öldürürsünüz. Bölgemize gelip bakılmıştır. Suda yüksek miktarda arsenik bulunmuştur. Ayvalık’la ilgili içme suyu verileceğini söylüyorlar. Arsenik olan bu bölgede neden baraj yapılıyor? Üçkabaağaç köyünde Madra barajı varken içme suyunu oradan temin edebilirler. Barajımız çok verimlidir. Büyükşehir belediyemiz konuyla ilgili yardımcı olacaktı, sözü vardı. Bölgede sondaj çalışmaları başladı. Bütün köylü olarak barajı istemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız gereğinin yapılmasını istiyoruz. Bizi ölüme terk etmeyin” dedi.