AYVALIK GENÇLİĞİNİN MERKEZİ AÇILDI

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediyesi tarafından temeli 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda atılan Gençlik Merkezi, Cumhuriyet’in 95. Kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim günü törenle açıldı. Ayvalık’ta gençleri satrançtan tiyatroya, karikatürden sinemaya sanatsal, sosyal çalışmalar için bir araya getirecek bina, bu özellikleriyle gençliğin merkezi olacak.

Ayvalık Belediyesince daha donanımlı bir nesil için planlanan 19 Mayıs Cihan Şişman Gençlik Merkezinin açılışı ile birlikte, 29 Ekim Pazartesi günü yapıldı. 150 Evler Mahallesi Atatürk Bulvarında, bin metre karelik alanda planlanan Gençlik Merkezi’nin açılış töreni saat 14.00’te başladı.

Törene CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan başdanışmanı Ahmet Akın, CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Özay Dörttepe, İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, Hayırsever Cihan Şişman ve eşi Sabahat Şişman, Belediye Başkan Yardımcıları Gökay Bacan ve Figen Güren, belediye meclis üyeleri, Meslek odaları ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, gaziler, İlçedeki spor kulübü yönetici ve sporcuları, ÇYDD Ayvalık Şube Başkanı Nuray Özer ve şube yönetimi, Ayvalık Belediyesi Özel Çocuklar Eğitim Evi öğrencileri, Zeytin çekirdekleri, Ayfolk halk oyunları ekibi, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Tören Zeytin Çekirdekleri koro ve orkestrasının yorumladığı şarkılarla başladı. Zeytin Çekirdekleri korosu, ‘Atam’ şarkısı ile başlayan konserlerini Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın eşliğinde ‘Ayvalık Çarşı’ adlı şarkı ile tamamladı. Zeytin Çekirdeklerinin ardından Öğretmen Huriye Kara yönetimindeki AYFOLK halk oyunları ekibi Balıkesir yöresine ait oyunları alkışlar eşliğinde sundu.

“BİZ, KENDİ VATANINI, ÖRF VE ADETLERİNİ UNUTMAYAN DÜNYA İNSANI YARATMAK İSTİYORUZ”

‘Ayvalık’ta çağdaş, bilime inanan, dünyaya geniş ufukla bakan gençler yetiştirmek’ hedefiyle yola çıktıklarını ifade eden Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Bizim gönlümüzden geçen bir hedefimiz vardı. Ancak idareci olursak bunu yapabiliriz dedik ve idare başına geçtiğimizden beri gençlerimize sanat ve spor alanında eğitim veriyoruz. Neden? Çünkü biz mutlu, çağdaş ve sorgulayan gençler yaratmak istiyoruz. Biz, kendi vatanını, örf ve adetlerini unutmayan dünya insanı yaratmak istiyoruz. Anadolu’nun geleneklerini unutmadan her ülkede yaşayabilecek gençler yaratmak istiyoruz. Çünkü ülkenin geleceği ulu önder Atatürk’ün dediği gibi gençlerdedir. O gençlere emanet etti, bizlerde sırasıyla gençlere emanet edeceğiz. O yüzden gençlere yapılacak, gençlerin önünü açacak yatırım çok önemli. Sayın Cihan Şişman kendi de eşiyle birlikte eğitimci olduğu için hep gençlere yatırım yapıyor. Onu ayakta alkışlamak istiyorum” dedi.

“BAZI YERLERDE YOLLARI BİRAZ GEÇ YAPACAĞIZ AMA BU ÇOCUKLARA DAHA FAZLA EĞİTİM VERECEĞİZ”

Göreve geldiğinden beri tüm spor kulüplerine destek verdiğini, Zeytin çekirdekleri projesinin 1800 çocuğa ulaştığını ifade eden Başkan Gençer, “Yeter ki çocuklarımız başka alışkanlıklara gitmesin, sporla ilgilensinler. Zeytin çekirdekleri ve sanatla çok ileri gittik. Bugün Ayvalık’ın her mahallesinden çocuğumuzla koro, tiyatro, yaz-kış okulu etkinlikleri yapıyoruz. 4 yıl önce bu çocuklarımız toplandığında Yeni Mahalleliler orada Çakmaklılar burada, Altınovalılar başka bir yerde. Ayvalık zeytinci kenti, zeytin barışın simgesi. Şimdi ne oldu? Hepsi iç içe, hepsi el ele. Yaptığımız en önemli şeylerden biri bu. Barışı, sevgiyi ve sanatı tabandan getirmemiz lazım. Bu şehir sanat şehri diyoruz ama sanat sadece bazıların elinde olamaz. Sanat halkındır. Halkla beraber olursa sanat olur. Buradaki sanat gruplarının yaptığı Ayvalık’a önderliktir. Onları hep takdir ederim ama kendi aralarında sanat yapmak sanat değildir. Sanatı halka, tabana, sokağa indirirseniz sanat o zaman bir ülkenin kalkınmasında en büyük hedeflere doğru gider. Bu yüzden Zeytin Çekirdekleri Derneği ve birçok gönüllü ile birlikte zeytin çekirdekleri projesini yapıyoruz. Hakikaten emek veriyoruz ve inanın hiç yorulmuyoruz. Daha çok spora, sanata ve eğitime destek verecek. Bazı yerlerde yolları biraz geç yapacağız ama bu çocuklara daha fazla eğitim vereceğiz. Onları da yaptık, yapmaya da devam edeceğiz ama önemli olan bu çocuklarımıza eğitim vermek” dedi.

“AYVALIK’A VERDİĞİM SÖZÜ YERİNE GETİRDİM”

Gençlik Merkezinin Ayvalık’a verdiği bir söz olduğunu belirten Başkan Gençer, “Burada yaşlı bakım evi ve özel çocukların eğitim aldığı eski bir binamız vardı. O binada da çok güzel hizmetler oldu ama günümüzde büyüyen ve hedefimizdeki Ayvalık’a uyumlu değildi. O zaman bu binayı değiştirelim ve içinde kütüphanesi, sinema, dans salonu, satranç ve müzik salonu, kafeteryası, çok amaçlı salonlar, spor alanları olsun ve bu binada hepsini yaptık. Ekibimden Elif hanım bu binanın projesini çizdi. Babası 50 yıl önce yapılan buradaki binanın mimarıymış. Bu binayı yapmak için yola çıktığımızda finans ihtiyacımız vardı. Cihan abi ile konuştuk, yüreği geniş. ‘Yardım ederim’ dedi. Yardım etti, yüzde 90’ını bitirdi. İkilemedi lafımızı çünkü biliyordu ki gençlere hizmet edecek. Ben Ayvalık’a ve gençlere daha çok hizmet etmek, gençlerimizin ufkunu açmak istiyorum” dedi.

“BU HİZMETLER BİRLİK BERABERLİK OLUNCA GÜZEL”

Bu tür işlerin birlik beraberlik olunca güzel olduğunu belirten Başkan Gençer, “ Bir gün biri kapımızı çaldı, Ahmet Kerim Erhan Bey. Gençlik Merkezi yapıyormuşsunuz, ben de kütüphane yapmak istiyorum’ dedi. ‘Buyurun’ dedim. 5 bin kitap aldı, geldi yerleştirdi. Kafeteryaya sandalye aldı. Böyle insanlarımız olduğu müddetçe bu ülkeye bir şey olmaz. Ayvalık’ta yıllardır satranç çok ileri gitti. Onların çalışacağı güzel bir ortam gerekliydi. Merhum Ahmet Hamdi Dinler sayesinde geliştiği için satranç salonuna onun adını verdik. Kendisini burada hep anacağız. Gül Gürsoy hanımefendi dans salonunun içini bir arkadaşına yaptırdı. Bu zincirleme böyle gidiyor. Ali Uçar mermer yolladı, Belgin Hızal zeytin çekirdekleri odasını döşedi. Projeyi yaparken destek veren Murat Akkulak, Ali Pehlivan, Sibel Osmanlar, Onur Satıcı, Osman Yıldız ve Haluk Çar bize destek verdi. Her şeyi yaptık buraya bir simge lazım. Daha önce sadece Ayvalık’ta değil dünyanın çeşitli yerlerde heykel yapan Sayın Tankut Öktem’in kızı Pınar Öktem, Dr. Fazıl Doğan Meydanı ve Sarımsaklıya heykel yapmıştı. Gençlik Merkezi için bu projeyi yaptı. Hepsine teşekkür ediyorum. ÇYDD Yönetim kuruluna da ayrıca çok teşekkür ediyorum. Birlik ve beraberlik ile her şey oluyor. Gençlik merkezimiz gençlerimize hayırlı olsun” dedi.

“AYVALIK, TÜRKİYE’NİN FLORANSA’SI OLACAKTIR”

Cihan Şişman ve emeği geçenlere teşekkür plaketi ve bir buket çiçek verildikten sonra konuşan Cihan Şişman, “Cumhuriyet değerlerine sahip çıkacağımızı tekrar yüksek sesle seslendiriyoruz. Onun hep söylediği gibi yüce Türk Milletini hep yüceltmek, daha ileriye taşımak biz yurttaşların milli yurttaşlık görevidir. Ülkemizi vatanıyla, milletiyle bir bütün olarak sevmek, O’nun’ en yüce Türk ulusu’ diye hitap ettiği ulusal birliğimizi korumak yurttaşlık görevidir. O çok sevdiği Türk Ulusunun geleceğini emanet ettiği gençlere ünlü hitabıyla gençlerin önemini belirtmiştir. Onun tembihleri şiarımızdır. Atam, bizler Ayvalık’ta öteden beri yaşayan Osmanlı Yörüklerimizle, daha sonra mübadele ile Bosna Hersek’ten Orta Asya’dan gelen yurdumun farklı yerlerinden gelerek Ayvalık’ta yaşamaya karar vermiş yurttaşlarımızla, ulusal kriterler birlikte sorunsuz yaşama erkini hayata geçirmiş Cumhuriyet gönüllüsü yurttaşlarız. Ayvalık’ta gelişmekte olan yeni ve çoğulcu ister kozmopolit ister mozaik kültür denilsin damak tadı, sofra adabı, eğlence biçimimizle, eğitim ve sanat derneklerimizle, sivil toplum örgütlerimizle sayamayacağım çoklukta ve renkte alabildiğine zamanla yarışarak ulusal birlik içinde, inatla, çoğulcu, müşterek bir kültür üreterek çağdaşlaşma yolundayız. Biz iddialıyız. Kültür zenginliği ve çağdaş yaşam tercihi ile Ayvalık, Türkiye’nin Floransa’sı olacaktır. Atamızın gençlerini ulusal bir kulvarda buluşturabilecek bir gençlik merkezini onun yolunda, onun tembihlerine uyarak harekete geçiriyor, ona layık olmaya çalışıyoruz. Amacımız ataları dünyanın dört bir tarafında yaşamış Türk çocuklarını bu mekânda buluşturmak, çok yönlü etkileşim ve gelişim ile çağdaşlık yolunda kültür sanat zenginliğini yaratarak, onların vatan ve milletine bağlı yurttaşlar olmalarını sağlamaktır. Gençlerimiz sahipsiz değildir, onlara güvenimiz tamdır. Onlara inanıyoruz. Bu tür girişimler niyet edilse bile destek görmez ve fırsat verilmezse her zaman gerçekleşemez. Bu fırsatı bana başta Belediye Başkanımız olmak üzere bütün meclis üyelerimiz verdi. O kararı duyduğumda çok mutlu olmuştum. Belediye Başkanımız Rahmi Gençer’i belediye başkan yardımcısı Gökay Bacan ve Belediye Meclis üyesi Mehmet Ali Yalçıntaş’a ayrıca teşekkür ederim. Müteahhitten burada çalışan bütün usta, kalfa ve çırakların emeği için teşekkür ederim. Bu bina herkese hayırlı olsun” dedi.

“BURADA BİR TARİH YAZILIYOR”

Hiçbir siyasi parti ayrımı gözetmeksizin, milletvekili olarak Cihan Şişman ev eşi Sabahat Şişman’ın elini öpmek istediğini belirten CHP Balıkesir Milletvekili ve CHP Genel Başkan başdanışmanı Ahmet Akın, “Allah sizden razı olsun. Cumhuriyet’e sahip çıktığınız için çok teşekkür ederim. Böyle eserler yapıp ulu önder Atatürk’e borcumuzu ödememize vesile olduğunuz için teşekkür ederim. Allah Cihan Şişman’a uzun ömürler versin, değerli büyüğümüze ailesine daha büyük imkanlar versin bir de böyle bir belediye başkanı versin hep birlikte hizmet yapalım. Burada bir tarih yazılıyor aslında. Burası bir Cumhuriyet şehri. Ayvalık çağdaşlığın, aydınlığın, kültürün başkenti. Buraya gelen insanlar rahat nefes almaya geliyor. Sayın başkanımız, başarılı belediye başkanımız bir ilk gerçekleştirdi. Bize emanet edilen Cumhuriyeti emanet edeceğimiz çocuklara sahip çıktı. Yurt içinde ve yurt dışında zeytin çekirdeklerini bize örnek gösteriyorlar. Ben de vekil olarak kendisini tebrik ediyorum. İnşallah daha nice seneler hizmet etmek nasip olur” dedi.

Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, “Cihan beye ve onun gibi memleketine hizmet eden herkese imrenerek büyük bir şükran ifadesiyle baktım. Böylesi hayırseverlerin yaptıkları eserlerin hizmete alınmasındaki gibi heyecan yaşamadım. Benim için de özel bir an. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bir yerde okuduğum mülakatı sizinle paylaşmak istiyorum. Çok zengin bir ailenin ferdine soruyorlar. ‘Neden siz kazandıklarınızın çok büyük bir kısmını oluşturduğunuz vakfa bağışlıyorsunuz diyorlar’ yanıt olarak ‘bağış yapmanın bizim gibi insanlar için toplumsal bir sorumluluğu olduğuna inanıyorum. Çocuklarımızın ve bizin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra geriye kalan kısmını değerlendirmenin en iyi yolunun topluma geri vermek olduğunu düşünüyor ve böyle yaşıyoruz’ diyor. Ne kadar büyük bir erdem. Bizim de ülkemizde böyle insanlar olması ve onların eserlerini açıyor olmak bana keyif veriyor” dedi.

Konuşmaların ardından önce bahçede  ‘Büyük önder Atatürk, Efe, zeytin çekirdeklerini simgeleyen bir nota defteri tutan bir çocuk ve yan flüt çalan kızın’ birlikte yer aldığı Pınar Öktem tarafından yapılan heykel,  ardından Gençlik Merkezinin açılışı yapıldı. Merkezin kurdelesi Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan’ın eşi Nihal Görgülüarslan, Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in eşi Yasemin Gençer ve Cihan Şişman’ın eşi Sabahat Şişman tarafından kesildi. Açılışın Gençlik Merkezi kütüphane, kafeterya ve salonları gezildi. Zeytin Çekirdekleri korosu, Ayvalık Sabahat-Cihan Şişman Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile Ayvalık Halk Müziği Derneği etüt salonlarında mini konserler verirken AYFOLK’ta salonlardan birinde gösteri yaptı.

İsmet İnönü Kültür Merkezi karşısında yer alan, Bodrum, zemin ve 2 kat olarak hazırlanan projesi ile Gençlik Merkezi’nde zeytin çekirdekleri için çalışma salonu, dans salonu, Cep Sineması, Kafeterya, masa tenisi ve dart için oyun salonu, satranç salonu çok amaçlı etüt salonu bulunuyor. Merkezde ayrıca hayırsever Kerim Erhan tarafından yaptırılan Çağdaş Yaşam Prof. Dr. Türkel Minibaş Gençlik ve Çocuk Kütüphanesi de yer alıyor. Engelli çocuk ve gençlere yönelik hizmet verebilmek için rampa, asansör ve engelli tuvaletinin de yer aldığı Gençlik Merkezi 1000 metre karelik kapalı alanda faaliyet gösterecek.