ZEYTİN FESTİVALİNE KÜLTÜREL DESTEK

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediyesi, bu yıl 14’ncüsü düzenlenecek Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri’nde, zeytin-zeytinyağının sağlık ve bereketine kültürel katkı sunacak. ‘Zeytin’  konulu karikatür sergisi Ayvalık’ta yaşayanların beğenisine sunulurken Ayvalık Belediyesi’nin ödüllü projesi Zeytin Çekirdekleri, festival konuklarına konser verecek. Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Cunda Adası’nda, merhum Prof. Dr. Güngör Uras’ın adı verilen sokağın açılışını yapacak.

14 yıl önce Hasat Şenliklerini başlatan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık zeytin ve zeytinyağının dünyaca ünlü kalitesine dikkat çekerek zeytinyağına yeni pazarlar kazandırmak ve ülkemizdeki zeytinyağı tüketimini arttırma hedefiyle gelenekselleştirdikleri Hasat Günlerine, tüm vatandaşları davet etti.

ULUSLARARASI ZEYTİN KARİKATÜRLERİ AYVALIK’TA SERGİLENECEK

Ayvalık Belediyesi,  17’nci Zeytin Festivali için Girne Belediyesi ve Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışmasına katılan karikatürleri, 14. Uluslararası Zeytin Hasat Günleri Programı kapsamında Ayvalık’ta sergileyecek.

Jürisinde, Kosova, Türkiye, KKTC,  İspanya, Norveç ve Japonya’dan dünyaca ünlü karikatür sanatçılarının yer aldığı, 64 ülkeden 347 çizerin 795 eserle katıldığı, uluslararası öneme sahip Zeytin Karikatürleri Yarışmasındaki karikatürlerden 120’si, Ayvalık’a geliyor.  ‘Barış, zeytin ve savaş, zeytin ve sağlık’  gibi konuları işleyen karikatürler, Ayvalık’ta yaşayanların beğenisine sunulacak. Ayvalık Belediyesi ve Girne Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilecek sergi, Ayvalık Zeytinyağı Pazarının da açılacağı 26 Ekim Cuma günü saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda sergilenecek.

PROF. DR. GÜNGÖR URAS’IN ADI AYVALIK’TA YAŞAYACAK

19 Ağustos tarihinde, Şişli’de tedavi gördüğü hastanede, 85 yaşındayken hayatını kaybeden Türkiye’nin önemli ekonomistlerinden Prof. Dr. Güngör Uras’ın adı Ayvalık’ta yaşayacak. Cunda Adası’nda eski çocuk yuvası arka sokağı, Güngör Uras’ın adı ile anılacak. Prof. Dr. Güngör Uras sokağının açılışı 27 Ekim Cumartesi günü saat 14.30’da yapılacak. Yazı ve görüşleriyle Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayan, ekonomi biliminin herkesçe anlaşılması için çaba sarf eden Gazeteci Güngör Uras, Ayvalık‘ın Zeytin Hasat Şenliklerine de katılarak Ayvalık zeytinyağını, zeytinin Ayvalık için önemini anlatmış, şehrin ve zeytinyağının tanıtımını severek ve en iyi şekilde yapan isimlerden biriydi.

ZEYTİN ÇEKİRDEKLERİ, ŞARKILARINI ZEYTİN HASAT GÜNLERİ İÇİN SÖYLEYECEK

Ayvalık Belediyesinin ilçe çocukları ve gençlerinin sosyal gelişimlerini güçlendirmek için hayata geçirdiği ücretsiz müzik, sanat ve spor eğitim programı olan Zeytin Çekirdekleri, 14. Uluslararası Zeytin Hasat Günleri Programı kapsamında konser verecek. Zeytin ağacının sembolize ettiği barış ve eşitlik ile gönüllük seferberliğini simgeleyen, asırlık bir zeytin ağacı gibi sağlam, güvenilir bir insan, bir toplum için çekirdekten yola çıkmak gerektiği düşüncesiyle ‘Zeytin Çekirdekleri’ adı verilen projede oluşturulan orkestra ve koronun konseri, 28 Ekim Pazar günü saat 14.30’da Küçükköy Meydanında gerçekleştirilecek.

“14 YIL ÖNCE ULUSAL DEĞER ZEYTİNYAĞIMIZ İÇİN KÜRESEL HEDEF BELİRLEYEREK ETKİNLİĞE BAŞLADIK”

Vatandaşları Ayvalık Zeytin Hasat Günlerine katılmaya davet eden Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Zeytinimi seviyorum, zeytin altından değerlidir dedik. Zeytinyağının milli yağımız olduğuna vurgu yaptık. Ortak isteğin zeytine destek olduğunu gündeme getirdik. 14 yıl önce ulusal değerimiz zeytinyağımız için küresel hedef koyarak başladık. Doğa, tarih, mimari ve lezzet kenti olarak kendine özgü güzellikler barındıran Ayvalık’a,  dünyanın da dikkatini çekerek kentteki turizm canlılığını daha da arttırmak gibi hedefleri de var Zeytin Hasat Şenliğimizin. Artık gelenekselleşen Zeytin Hasat günlerimizin çok önemli hedefleri var ve 14’ncü yılına giren şenliklerimizin bu hedeflerinin gerçekleştiğini görmek mutluluk verici. Bir bayrak yarışı olan Coğrafi İşareti 2007 yılında Ayvalık’a kazandırdık ancak çalışmalar devam etmeli. Yeni hedef; Coğrafi İşaretimize AB tescili almak. Zeytinyağında dünyaya açılmanın yolu coğrafi işarette AB tescilinden geçiyor. Bu hedefi gerçekleştirmek için Ayvalık Belediye Başkanı olarak gereken desteği vermeye hazırım” dedi.

  1. AYVALIK ULUSLARARASI ZEYTİN HASAT GÜNLERİ PROGRAMI

26 EKİM 2018 CUMA

10.00 “Hasata Yürüyüş”, Ayvalık Migros Mağazası önünden Cumhuriyet Meydanı’na (Ayvalık Belediye Bandosu eşliğinde)

10.30 Zeytinyağı Pazarı Açılışı, Cumhuriyet Meydanı

Sergi Açılışları

11.00 Karikatür Sergisi, “Zeytin”, Girne – Ayvalık Belediyeleri

15.00 Resim Sergisi, “Zeytinin Gövde Gösterisi”, Selçuk Erdoğan, Taksiyarhis Anıt Müze

16.00 Fotoğraf Sergisi, SUFOD Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği (Su altı belgeselcisi Haluk Cecan anısına) Orhan Peker Sanat Galerisi

17.00 Seramik Sergisi, “Toprakla da Şiir Yazılır”, Naile Cimit/Çiğdem Celasin/Fatma Kızılata Naile Cimit Atölyesi, Sakarya Mahallesi

27 EKİM 2018 CUMARTESİ

11.00 Hasat Etkinlikleri, Mutluköy Nostalji Tesisleri

12.00 Konuşmalar

12.30 Zeytin Hasat Gösterisi ve Çeşitli Etkinlikler

14.30 Prof.Dr. Güngör Uras Sokağı Açılışı, Eski Çocuk Yuvası Arkası

16.00 Konuk Medya Temsilcileriyle Zeytinyağı Pazarı (Cumhuriyet Meydanı) ve El Emekleri Pazarı Ziyareti (Dr. Fazıl Doğan Meydanı)

16.30 Konuklarla Zeytinyağı Temel Tadım Eğitimi, ATO Laboratuvarı

28 EKİM 2018 PAZAR

10.00 Sektörel Panel: “Zeytinyağı, Sağlık Kaynağı”, Halil Başyazgan Küçükköy Kültür Merkezi

Moderatör: Ümmühan Tibet / UZZK Yönetim Kurulu Başkanı

Konuşmacılar:

Tarım ve Orman Bakanlığı Yetkilisi

Prof.Dr. Timur Timurkaynak / Kardiyoloji Uzmanı

Serap Akyol / Diyetisyen

(Panel sonrası En İyi Çiftçi Ödül Töreni)

Küçükköy Meydanı Etkinlikleri

13.30 Zeytinli Şiirler Dinletisi / Turgut Baygın

14.30 Zeytin Çekirdekleri Konseri

29 EKİM 2018 PAZARTESİ

09.00 Cumhuriyet Bayramı Kutlaması, Kaymakamlık Etkinlik Programına Katılım

12.00 “Denizden Ayvalık” Tekne Turu