AYVALIK BELEDİYE MECLİSİ, YAŞAM SAVUNUCULARI VE VATANDAŞLARDAN MADENE KARŞI GÜÇ BİRLİĞİ

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısı, 3 Ekim Çarşamba günü Altınova’da yapıldı. Toplantıya, Ayvalık’ın tek yürek olarak karşı durduğu ‘Denizde maden arama çalışmaları’ konuna itirazlar damga vurdu. Madeni ‘Nedeni belli olmayan bir araştırma’ olarak niteleyen ve her platformda mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Bölgede geri dönüşü olmayan yıkımlar yaratacak bu projeyi istemiyoruz. Denizimizi, kumsalımızı, yaşam alanlarımızı hep birlikte korumaya karalıyız” dedi.

Saat 13.00’te saygı duruşu ile başlayan Ayvalık Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısına, Oğuz Başkurt, Muhittin Tüfekçi, Ufuk Ova, Firdevs Türkyılmaz, Özge Toygar, Aydın Derinova, Arif Tünek   mazeretleri nedeniyle toplantıya katılamadı.  Altınova Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda gündemin ilk maddesi, Ayvalık Kent Konseyinin Altınova sahilde maden aranması ile ilgili yaptığı itirazın görüşülmesi oldu.

“ALTINOVA DENİZİNDE MADEN ARANMASINI NEDENİ BELLİ OLMAYAN BİR ARAŞTIMA OLARAK GÖRÜYORUM”

Başkan Gençer, “1 yıla yakındır Altınova’da ve tüm sahillerimizde bize çok acı veren bir girişim oldu. Tüm platformlarda mücadele etmemize rağmen ÇED sürecine kadar geldi. Nedeni belli olmayan bir araştırma olarak görüyorum. Türkiye’nin her tarafında demir madeni bol miktarda varken böyle bir sahilde, böyle bir yöntemle demir madeni aranmak istenmesinin nedenini anlamış değilim. Bu konuda birçok uzmanlarla görüştüm. Altınova sahili ile Sarımsaklı sahilinin yarısını etkileyen bu araştırma izninin arkasında ne olduğunu bilmiyorum. Bunu sadece demir madeni arayışı olarak görmüyorum. Bu kadar ısrarcı olunmasının sebebini anlayabilmiş değilim” dedi.  Jeoloji yüksek mühendis Cengiz Karaköse’yi meclise konuyla ilgili bilgi vermek için davet eden Başkan Gençer, “Milletvekillerimiz Fikret Şahin, Ensar Aytekin ve Ahmet Akın meclise taşıdı. Bu konunun meclis tarafından araştırılmasını bekliyoruz. Bu konu bizim için çok önemli. 2 metre kadar derinliğe inecekler. Deniz dibini eleyip, atıkları denize atacaklar. Burada hiçbir şey kalmaz. Ekolojiyi bozduğu zaman zincirleme halinde her şey etkilenir. ” dedi.

“DENİZ  MAHVOLUR, TABANINDA BÜYÜK BOZUKLUKLAR OLUŞUR, BOĞULMA OLAYLARI YAŞANIR”

Araştırmanın 365 gün, insanlar sahili ve denizi kullanırken de devam edeceğini söyleyen Jeoloji Yüksek Mühendisi Cengiz Karaköse, “1 günde 2 tekne ile 300 ton atık taşıyan bir sistem kıyıya ne yapar dersiniz? Mahveder. Deniz tabanında çok büyük bozukluklar meydana gelecek 2 gün sonra biz, çocuklarımız boğulursa ne olacak? Akıl alır gibi değil. İnsan hayatının önemi hiçbir şeyin önüne geçemez” dedi.

“GEÇMİŞTE YAPILAN HATALARIN OLUMSUZ SONUCUNU GÖRDÜK, AYVALIK’IN DOĞAL GÜZELLİKLERİNİ KORUMAYA KARARLIYIZ”

Madenlerin mili gelir olduğunu ülkeye büyük katkıları olduğunu belirten Ak Partili belediye meclisi üyesi Ali Gür, “Ama bu madenler insan yaşamına zarar veriyorsa hele hele Ayvalık gibi turizmde ciddi yol almış bir ilçede yapılmak isteniyorsa hepimiz buna karşıyız. Mesele Ayvalık’sa hepimiz bir aradayız. Kimin yaptığı değil ne olduğuna bakmamız lazım” dedi.  Başkan Gençer, “Geçmişte zeytin alanlarının imara açılmasının ne kadar yanlış olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde Kaz Dağında, Madra dağında maden ısrarına karşı dimdik durmaya çalışıyoruz. Bunu hangi zihniyet yaparsa karşısındayız. Geçmişte yaşanan olumsuz örnekler insanoğlunun çevreyi ne kadar çabuk ve kötü tükettiğini görüyoruz.  Ayvalık’ı restore ederek, doğal çevresini, kültürünü, sulak alanlarını, denizlerini bütün kazanımlarını koruyarak bir Ayvalık yaratmak istiyoruz. ÇED toplantısını yaptırmayacağız” dedi.

“DEMİR Mİ ALTIN MI BAŞKA MALZEME Mİ?”

Bağımsız meclis üyesi Halil Gür, “Hiçbir şey insandan önemli değildir. Tüm madenler, her şey insan içindir. 5 bin insan yaşıyor burada. Boğulma olayları, böyle bir katliam hepimizi öldürür. Biz meseleye böyle yaklaşıyoruz. Kimse zekâmızla dalga geçmesin. Hiç ekonomik bir durum değil. Demirle falan kandırmasınlar bizi. Altın mı, başka stratejik bir malzeme mi bunu bileceğiz? Tüm parti yöneticilerinin ortak bir bildirgeye imza atmaları çağrısını yapalım. Hiç te ekonomik olmayan böylesi bir maden arama işi hangi büyüklerin taşeronluğudur? “ diye sordu.

“SONUÇ ALININCAYA KADAR HERKESİ MÜCADELEYE DAVET EDİYORUM”

CHP Balıkesir Milletvekili adaylarından Neşe Zengin, bir sağlıkçı olarak mevcut ekolojik dengenin bozulmasıyla birlikte ülkeden nelerin kaybedildiğini açık biçimde görüldüğünü söyledi. Altınova’da hastane binasının kamuoyunun tepkisine karşın Kadın açık cezaevi yapıldığını, bunun bir yara olduğunu belirten Zengin “Nefes aldığımız vefa borcumuzun olduğu, bedel ödememiz gereken Ayvalık’ımızın daha fazla zarar görmesini istemiyoruz. Her birimiz bir kişiyi aydınlatırsak bir zincir misali olursak bu iş sonuçlanacaktır. Sonuç alınıncaya kadar herkesi mücadeleye davet ediyorum.

“MADENCİLİK FAALİYETİNE GÖZ YUMMAMIZ, RAZI OLMAMIZ DÜŞÜNÜLEMEZ”

Kent Konseyi tarafından meclise sunulan, konseyi bileşenleri ve Altınova’daki 200 site sakini ile birlikte Altınova denizinde maden aramasına karşı duruş sergiledikleri belirtilen dilekçede, “Altınova sahilini kuşatan 1608 hektarlık alanda denizden demir madeni çıkarmak istenmesine karşı geçen sene yaptığımız itirazlar sonucu Orhan Kandemir Densan Madencilik firmasına Valilik’ten onay verilmedi. Firmanın başvuru dosyası incelendi ve projenin çevresel etkilerinin daha teferruatlı değerlendirilmesi amacıyla Çevresel Etki Değerlendirilmesi kararı verilerek konu gereği bakanlığa gönderildi. 17 Eylül 2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik Balıkesir İl Müdürlüğü web sayfasında Altınova Mahallesi deniz açıkları mevkiinde Densen Madencilik tarafından yapılması planlanan denizde demir cevheri (manyetit) arama ve çıkarma projesi ile ilgili bakanlığa sunulan ÇED dosyasının uygun bulunarak projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı duyurulmuş bulunmaktadır. Gerek yaşadığımız bölgede, gerek ülkemizde vahşi madenciliğin yarattığı yıkımlar ortadayken hem yanı başımızda Altınova’da hem de denizde böyle bir madencilik faaliyetine göz yummamız, razı olmamız düşünülemez. Bölgemize hiçbir yarar sağlamayacak aksine zaten erozyonun yoğun olduğu bölgede geri dönüşü olmayan yıkımlar yaratacak bu projeyi istemiyoruz. Denizimizi, kumsalımızı, yaşam alanlarımızı hep birlikte korumaya karalıyız. Bu duruşumuza Ayvalık Belediye Başkanlığı ve Belediye meclis üyelerimizden destek istemekteyiz. Konunun Balıkesir büyükşehir belediyesi toplantısında da gündeme getirilmesini ve Ayvalık denizinin talanına meydan vermemek için gereken etkili adımların atılmasını talep etmekteyiz’ denildi. Konseyin, Altınova denizinde maden arama çalışmalarının, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisinde gündeme getirilmesini ve maden aramasını durdurmak için etkili önlemlerin alınması talebini içeren dilekçe oy birliği ile kabul edildi.

ALİBEY ADASI’NDA BİR SOKAĞA MERHUM GAZETECİ PROF. DR. GÜNGÖR URAS’IN ADI VERİLDİ

Gündemin 2’nci maddesi olan Küçükköy ve Altınova Mahallelerinde ilave muhtarlık kurulmasının görüşülmesi konusu incelenmek üzere İmar ve Hukuk komisyonlarına sevk edildi.  Ali Bey Adası (Cunda) Mevlana Caddesi 1’nci sokağa, 19 Ağustos’ta hayatını kaybeden Türkiye’nin önemli ekonomistlerinden Prof. Dr. Güngör Uras’ın adının verilmesi konusu gündemin 3’ncü maddesi oldu. Başkan Gençer, “Yazı ve görüşleriyle Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayan, ekonomi biliminin herkesçe anlaşılması için çaba sarf eden Gazeteci Güngör Uras, 19 Ağustos tarihinde, Şişli’de tedavi gördüğü hastanede, 85 yaşındayken hayatını kaybetti. Halka ekonomiyi ‘Ayşe teyze’  ve ‘Ali Rıza amca’ örnekleriyle,  basit ve anlaşılır şekilde anlatan Güngör Bey, ülkemiz için önemli bir değerdi. Türkiye’nin önemli ekonomistlerinden Profesör Doktor Güngör Uras, Ayvalık‘ın Zeytin Hasat Şenliklerine de katılarak Ayvalık zeytinyağını, zeytinin Ayvalık için önemini anlatan, şehrimizin ve zeytinyağımızın tanıtımını severek ve en iyi şekilde yapan biriydi. Kendisini saygı ve özlemle anarken çok sevdiğini her fırsatta dile getirdiği Ayvalık’ta hatırasını yaşatmak için ismini Ali Bey Adası Mevlana Caddesi 1. Sokağa vermek istiyoruz “ dedi. Başkan Gençer’in önerisi oy birliği ile kabul edildi. Yenimahalle 1741 ada 47 parselde bulunan 107,05 m2’lik gayrimenkulün belediyeye ait 13/669 hisse (2,08 m2) satışının görüşülmesi konusu incelenmek üzere encümene havale edildi. Altınova Mahallesi 282 ada 6 parselde kayıtlı 824,22 m2 tarla vasıflı belediyeye ait gayrimenkulün satışının görüşülmesi konusu da mecliste gündeme geldi.

2018 Mali yılı gelir-gider bütçesi ile tarife komisyonundan gelecek kararın görüşülmesi konusunda bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Zuhal Keskin diğer kurumlardan görüş alınması için yazışmaların yapıldığını ve sonuçların beklendiğini belirterek ek süre talebinde bulunuldu.  Ek süre oy birliği ile kabul edilirken, 2018 Mali yılı gelir-gider bütçesi ile ilgili plan ve bütçe komisyonundan gelecek karar bir diğer gündem maddesi oldu. 2018 Mali yılı gelir ve gider bütçesi 127 milyon lira olarak açıklandı.  Bütçe oy çokluğu ile kabul edildi.

Huzurevinde yaşayan emekli öğretmen Hadiye Sezer Güderi’nin belediyeye şartlı ev bağışı talebinin görüşülmesi konusu hakkında bilgi veren Başkan Gençer, “Ayvalık’ta kadınlara, gençlere ve çocuklara çok güzel eğitimler yapıyorsunuz. Bu nedenle evimi satılmamak ve kiraya verilmemek koşulu ile size vermek istiyorum dedi. Kadınlara yönelik el emeğine yönelik, çocuklara, gençlere yönelik faaliyet yapılmak kaydıyla bağışladı. Çok duyarlı bir davranış. Biz de kendisine çok teşekkür ettik” dedi. Şartlı bağış oy birliği ile kabul edildi.

Körfez Tarım A.Ş’ye, özel Hastane yapılmasıyla ilgili önceki mecliste yetki aldıklarını belirten Başkan Gençer, “Büyük bir yatırım yapılacak. Yapılacak olan yatırımın maliyetine göre düşündük ve bunu Ayvalık’a kazandırmak için aylık 30 bin lira bedele karar verdik” dedi.  Özel Hastane yapımıyla ilgili 150 Evler Mahallesi’nde bulunan, imar planı sağlık ve sosyal tesis alanı olarak ayrılmış alanın, 30 yıl süre ile ilk yıl, aylık 30 bin lira bedel, takip eden yıllarda bir önceki Aralık ayına, TEFE, TÜFE oranına göre belirlenecek bedelin belediyeye ödeme yapılması konusundaki madde, 4 çekimser oya karşın oy çokluğu ile kabul edildi.  İmar Komisyonundan gelen konuların görüşülmesiyle meclis toplantısı sona erdi.