YURDUN DÖRT BİR YANINDAKİ ENGELLİLER AYVALIK’TA BULUŞTU

Nilgün KAYA

Diyarbakır’dan İzmir’e, İstanbul’dan Sivas’a, Kıbrıs’tan Hamburg’a Engellileri Ayvalık’ta buluşturan Ayvalık Engelliler Şenliğinin 26’ncısının açılış töreni Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi.  Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Siz geldiniz, kasırga bizi es geçti” derken Sakatlar Konfederasyon Başkanı Yusuf Çelebi, “Kaymakam olmak, savcı olmak, vali olmak, bakan olmak istiyoruz” dedi.

Yurdun dört bir köşesinden engellileri, aileleri ve engelli derneklerini Ayvalık’ta bir araya getiren 26’ncı uluslararası Ayvalık Engelliler, Kültür, Sanat ve Spor Etkinlikleri29 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında düzenleniyor.

Engelliler Şenliğinin açılış töreni saat11.00’de Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Görme Engelliler Federasyon Başkanı Haldun Kırkık, Spastik Engelliler Federasyon Başkanı Murat Aslanhan,  İşitme Engelliler Federasyon Başkan Yardımcısı Seçil Tanrıverdi,  Zihinsel Özürlüler Federasyon Başkanı Aynur Dankaz, Ortopedik Engelliler Federasyon Başkanı Cemal Merdan ile yurdun farklı noktalarından gelen 1 200 engelli ve ailesi ile Ayvalık’tan engelli dernekleri ve üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

“SİZ GELDİNİZ, KASIRGA BİZİ ES GEÇTİ”

Ayvalık’ın bu etkinliği 26 senedir aynı heyecanla düzenlediğini ifade eden Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “26 sene dile kolay, 26 sene Ayvalık her yıl bu etkinliği yeni bir heyecanla başlatıyor ve yapıyor. Her zaman Ayvalık halkı, turizmciler ve esnaflarımız çok büyük destek veriyor. Biz de Türkiye’nin her köşesinden gelen sizleri ağırlamaktan onur ve mutluluk duyuyoruz. Belediye başkanı olmadan önce bu şenliği biliyor ve katılıyordum ama belediye başkanı olunca bu şenliğin ne kadar önemli olduğunu anladım. Aramızda bazı arkadaşlar var, Eylül’ün son haftasına Ayvalık yazıp, 1 yıl evinde o günü bekliyor. Bazı arkadaşlar buraya gelmek için 2-3 ay önceden beni arıyorlar heyecanla. Buraya geldiklerinde de diyalogları, özlem gidermeler ve eğlenceler onlara büyük mutluluk veriyor. Sadece bununla kalmıyor. 26 yıldır yapılan çalıştaylar, toplantılar sonucunda hükümetlerden isteklerinin büyük bir kısmını Ayvalık’tan seslenerek aldılar. Tabii ki Ömer Uğur ve Hamdi Atay abimize 26 yıl önce bu şenliği başlattıkları için teşekkür ediyorum. Bugüne kadar Ayvalık’ta belediye başkanlığı, kaymakamlık yapmış, Balıkesir’de valilik yapmış emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Biz Ayvalık olarak ta bir şeyler öğrendik. Belediyemizin özel çocuklar eğitim evi var. 20 çocuğumuzu her sabah alıyoruz, öğretmenleri eşliğinde galoş yapıyor, harçlıklarını kazanıyorlar. Harçlıklarını koruyorlar ve paylaşıyorlar. Geçen gün bana dondurma aldılar. O mutluluklarını unutamam. Ayvalık Belediyesinin imkân yarattığı sahalarda 40’ın üzerinde çocuğumuza destek verip ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bütün araçlarda engelli kardeşlerimizin 24 saat ücretsiz taşınacağı söylendi. Bununla ilgili de desteklerini bekliyoruz. Yıllardır Ayvalık’a gelen bir abimiz var. Diş Hekimi Ertuğrul Sabah. Diş hekimi genç arkadaşlarla özel çocuklarımızın diş kontrolünü yapıyorlar. Kendisine çok teşekkür ediyorum.  4.5 yıllık belediye başkanlığım döneminde en mutlu olduğum anlar özel çocuklarımızla birlikte olduğum anlar oluyor. Bir de bir korkumuz vardı son 3-4 gündür. Tsunami gelecek, facia gelecek. Bu kardeşlerimiz geldi, Tsunami fırtına teğet geçti. İyi ki varsınız iyi ki geldiniz” dedi.

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, “Şehrimize, ilçemize hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Sizlerle birlikte yüzlerce çiçek açtı, Ayvalık’ımız sizlerle birlikte daha güzel oldu. Ülkemizin güzel bir beldesindesiniz. Türkiye’nin en güzel zeytinyağının olduğu, doğal güzellikleriyle, deniziyle, her şeyiyle çok özel bir yerdesiniz. Bu özel yerde, bu güzel insanları sizin gibi özel insanları ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Şunu her daim biliyoruz. Hiçbir farkımız yok.  Sizler bir ayrıcalık istemiyorsunuz. Bunun da bilincindeyiz. Bir devlet olarak, devletin tüm mekanizmaları olarak engelli kardeşlerimize bizimle aynı koşullarda yaşama imkânı yaratmak için uğraşıyoruz. Engelinizden dolayı aynı koşullarda yaşam standardı oluşturmak bizim vazifemiz. Bu yolda ilerliyoruz” dedi.

“SADAKA KÜLTÜRÜ DEĞİL HAK EKSENİNDE TALEPLERİMİZ VAR”

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu başkanı Yusuf Çelebi, “Bir bütün olduğumuzu, tek farkımız belki bir organımızın işlememesidir. Diğer insanlardan hiçbir farkımız olmadığını ifade etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi engellilerimiz sadaka kültürü değil hak ekseninde taleplerimiz var. 2005 yıllarında engellilerle ilgili kanunla ilgili erişilebilirliğin bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Kanun var, yönetmelikler var. Yetkililere sesleniyoruz, engellilerin önündeki engelleri kaldırınız diyoruz. Dört duvar arasında yaşamak istemiyoruz. İstihdamlar gerçekleşiyor. Artık ne iş verirseniz değil eğitimimizle ilgili savcı olmak, kaymakam olmak,  vali olmak, bakan olmak istiyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Ayvalık Belediyesi Özel Çocuklar Eğitim Evi öğrencileri, zeytin çekirdeklerinden hazırladıkları, İçinde Mustafa Kemal Atatürk’ün resmi bulunan çerçeveyi Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’ya hediye etti. Tören, şenliğe katılan tüm dernekler, engelliler ve ailelerinin korteji ile sonra erdi.