AYVALIK PİR SULTAN’DA MATEM ORUCU AÇILDI

Nilgün KAYA

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şube Lokalinde matem orucu açma yemeğinin yedincisi Ayvalık Belediyesi tarafından verildi.

Pazartesi akşamı saat 19.00’daki matem orucu açma yemeğine Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten, dernek yönetim kurulu ve üyelerin yanı sıra Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Belediye Başkan yardımcısı Gökay Bacan,  Belediye Meclis üyeleri Salman Kayran, Ahmet Erkal, Mehmet Ali Tuncer, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanı, CHP Kadın Kolları Başkanı Tülin Çalışıcı, CHP Gençlik kolları, TEMAD Şube Başkanı İsa Arslan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

“HÜSEYNİ DURUŞUMUZLA ZALİME BOYUN EĞMEDİK”

Oruç açma yemeği öncesinde konuşan Şube Başkanı Vedat Tekten, “Bugünkü oruç açma lokmamızı Ayvalık Belediyesi veriyor. Bugün Kerbela Şehitlerimiz için tuttuğumuz yas orucumuzun 7’nci günü. Bugünkü orucumuzu Musa Kazım hatırına anısına gitmesi ümidiyle tutuyoruz. 12 İmamların yedincisidir. Zamanının çok büyük âlimlerinden biri olmuş fakat maalesef diğer akrabaları gibi kader onda da tecelli etmiş, Abbasi hükümdarı Memun tarafından Bağdat’ta zehirlenerek öldürülmüştür. 12 İmamın tamamı şehit edilmişlerdir. Biz, 12 imam içinde Kerbela’da şehit olan pirimiz Hüseyin’in yasını ve onunla birlikte hakka yürüyen masumların yasını tutarız. Bir gün de ana Fatma orucu tutarız. Meşakkatli bir oruçtur. Biz bu dönemde 16 gün su içmeyiz. Hayvani gıda tüketmez, başı kesilerek yenebilecek soğan, sarımsak, kabak gibi hiçbir sebze tüketmeyiz. Elma kurbandır. Onu da yemeyiz. Orucumuz gün ile başlar gün ile biter. Kerbela ile ilgili bizim Alevi camiasının özellikle bu ay çok önem verdiği ve matem olarak değerlendirdiğimiz bir aydır. Pirimiz Hüseyin’in bize emanet ettiği, ‘Hüseyni duruş’ dediğimiz zalime boyun eğmemeyi, mazlumun yanında olmayı, doğru bildiğin dava ve inancın uğruna ölmeyi öğretmiştir. Biz inandığımız dava uğruna güç sahibine boyun eğmemeyi, mazlumun yanında olmayı öğrendik ve Hüseyni duruşumuzla davamızı bugünlere taşımış olduk. Elimizden geldiğince o yolda yürümeye devam ediyoruz” dedi.

“DEĞERLERİNİZE, ÖĞRETİLERİNİZE SAHİP ÇIKTIĞINIZ İÇİN NE MUTLU SİZE”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yönetim ve üyeleri ile birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer,  “Her sene bir kere orucunuza katılıyoruz. Alevilikle ilgili bilgiler öğreniyoruz. Hz. Hüseyin’in insanlara verdiği değer, düşünceleri insan erdeminin en güzel özelliği. İnsana değer vermek, bağışlamak ve sevmek günümüzde çok önemli ama maalesef bazı toplumların çıkar için davrandığını, değişime uğradığını biliyoruz. Bugünkü toplumlar kendi vatandaşlarını kullanmak için bunları değiştirişler. Ben, Alevi toplumunu tanıdıkça ne kadar aydın olduklarını, doğaya karşı sevgilerinin olduğunu görmek mutlu ediyor. Dinlerin gerçek amacının bu olduğunu düşünüyorum. Kadının giydiği etek boyuna, çocuğun kaç yaşında evlendirileceğine bunlarla ilgili şeyler olmamalı. Maalesef bazılarımız buna döndü. Hatta insanlar eğitim görmesin diyerek, öğrenmeyen toplum daha iyi yönetilir kafasıyla bugün maalesef Türkiye’nin içinde yaşadığı durumu görüyoruz. Sizleri tanıdıkça, ne kadar medenice hareket ettiğinizi görünce de mutlu olmuştum. Değerlerinize öğretilerinize sahip çıktığınız için ne mutlu sizlere. Sizlerden bir şeyler öğreniyoruz. İyi ki varsınız” dedi. Konuşmanın ardından Mehmet Dede’nin söylediği sofra ve lokma dualarının ardından yemek yenildi.