AYAZMA’DAN SONRA SIRA KÜLTÜR VARLIĞI AYA TRİADA’DA

Nilgün KAYA

172 yıl önce kilise olarak inşa edilen, mübadele sonrası cami işlevini alan, bir dönem tütün deposu olarak kullanılan tarihi Aya Triada (Hagia Triada) Ayvalık Belediyesi tarafından yeniden ayağa kaldırılıyor. Belediye Başkanı Rahmi Gençer, bir zamanları görkemli yapısını kültürel amaçlı kullanılmak üzere, 1 yıl içinde Ayvalık’ın hizmetine sunmak istediklerini açıkladı.
1890 yılına tarihlenen Ayazma’yı ( Pnagia Faneromeni-Kutsal su) gönüllerin desteği ile gün yüzüne çıkaran Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 172 yıllık Aya Triada‘yı da kent turizmi ve kültürel yaşamına kazandırmak için yaptığı çalışmaları hızlandırdı. Rölöve Projesi, Ayvalık Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından 2014 yılında hazırlanan tarihi yapının restorasyon ve restitüsyon projelerinin çizimi de Belediye Plan Proje ile İmar Müdürlüğü işbirliğinde yapılıyor. Restitüsyon projesinin tamamlanmak üzere olduğu belitildi.
20 TRAKTÖR MOLOZ ÇIKTI
Proje çizimi için, Ayvalık Kazım paşa Mahallesinde bulunan ve 1846 yılına tarihlenen Aya Triada Kilisesinde (Aya Triada) Ayvalık Belediyesi tarafından, Balıkesir Müze Müdürlüğü denetiminde başlatılan temizlik çalışması 13 Eylül günü tamamlandı. Yapının çevresi giriş-çıkışlara kapatıldı, yapıdaki malzemeler temizlendikten sonra korunması için depoya kaldırıldı. Payanda Restorasyon şirketi tarafından yapılan temizlik çalışması kapsamında; yapının içine düşen ahşap malzeme ve binanın sütunlu revak kısmındaki molozlar kaldırıldı. Temizlik sırasında 20 traktör moloz çıkarıldığı öğrenildi. Çalışma sırasında, 2012 yılında Müze Müdürlüğü yönetiminde yapılan kazı sırasında bulunan çan kulesi temelleri de temizlendi.
TARİHİ YAPININ ORİJİNAL DÖŞEMESİ ORTAYA ÇIKTI
Temizlik çalışmaları ile tarihi yapının orijinal mermer döşemeleri de ortaya çıktı. Kasım ayı ortalarında başlaması planlanan onarım-yenileme çalışmalarının antik teknoloji ve işçilik teknikleri ile yapılacağı, onarımda çimento kullanılmayacağı öğrenildi. Üst kattaki çürümüş ahşap malzeme tamamen alındıktan sonra sırayla duvar onarımı ve sütunların sağlamlaştırılması, bağdadi üst kat ile çatı yapılacak.
“TARİHİ YAPI, AYVALIK’IN KÜLTÜREL YAŞAMI VE TURİZMİNE ÇOK BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”
Geçtiğimiz günlerde tarihi yapıda incelemede bulunan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, tarihi yapının onarım çalışmaları için restorasyon projesinin de kısa sürede çizileceğini belirterek, “Bu yapı restore edildikten sonra Ayvalık’ın kültürel yaşamı ve turizmine çok büyük katkı sağlayacaktır. Kültür mirası niteliğinde, Ayvalık’a değer katan tarihi yapıları gün yüzüne çıkartmak için çalışmalarımız devam ediyor. Kültürel çalışmalar için kullanılacak yapıyı 1 yıl içinde onarmayı planlıyoruz” dedi.