“AYVALIK HÜKÜMET KONAĞI PROJESİ TÜRKİYE’NİN EN İYİ 10 PROJESİ ARASINDA”

Nilgün KAYA

Ayvalık halkına 61 yıldır hizmet veren Atatürk Bulvarı 12. Sokaktaki Hükümet Konağı, artık ihtiyaca cevap vermediği gerekçesi ile kentin farklı bir noktasında yeniden yapılacak. 2016 yılında gündeme getirilen yeni hükümet konağı projesi hazırlandı. Türkiye’nin en iyi Hükümet Konağı projesinde ilk 10’a girdiği belirtilen proje, onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.

1955 yılında yapılan ve 1985 yılında ek bina ile büyütülen Ayvalık Hükümet Konağı’nın farklı bir yerde, yeniden yapımı için başlatılan çalışmada ikinci aşama tamamlandı. 2016 yılında Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Ayvalık’ın sürekli büyüyen ve gelişen bir konumda olduğunu belirterek 2016 yılında hazineye ait bir alanın yeni hükümet konağı için belirlendiğini ve ön tahsis işlemlerinin tamamlandığını açıklamıştı. Bu ilk aşamanın ardından konağın projesinin çizimi yapıldı.

Yeni Hükümet Konağının, eski otogar, cennet tepesi, cezaevi yakınında ve sanayinin karşısındaki kamyon ve tır park yeri seçenekleri arasından gerekli şartları taşıyan Sakarya Mahallesi 3. Galifo mevkiinde halen Kamyon ve tır park yeri olarak kullanılan alanda yapılmasına karar verilirken konak için hazırlanan projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayını beklediği öğrenildi.

“AYVALIK’IN DOKUSUNA, İNSANINA BU GÜZELLİKLERE UYGUN BİR PROJE”

Projeyi Mimar Pınar Durko ile 3 aylık bir çalışma sonucu hazırladıklarını belirten Mehmet Sıray, “Ülkeyi temsil eden binanın çok asil bir yapı olması için en ufak detayına dikkat ettik. İç İşleri Bakanlığı daha önce hazırlanmış bazı proje örneklerini bize gönderdi. Yöresel mimaride hazırladığımız proje için Kaymakam Gökhan Görgülüarslan ile birlikte çalıştık. Kendisi birim amirlerinin taleplerini öğrendi ve bize iletti. Ayvalık’ımız çok özel bir yer. Allah’ın her türlü güzelliği verdiği yere uygun bir proje hazırlamak istedik. Projemizi önce Kaymakamlık ve Valiliğe gönderdik. Aldığımız onaylardan sonra İç İşleri Bakanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığına gönderdik. Ayvalık Hükümet Konağı projemiz İç İşleri Bakanlığı tarafından onaylanmış olup Sayın Cumhurbaşkanımıza sunulacak olan  ‘en iyi 10 hükümet konağı’ projesi arasına girmiştir. Sıray Mimarlık & Mühendislik ekibi olarak çok mutluyuz. Ayvalık Kaymakamımız Sayın Gökhan Görgülüaslan’ a çalışmalarımızda bize verdiği destekten dolayı minnet borçluyuz. Ayvalık’ın dokusuna, insanına, Allah’ın verdiği bu güzelliklere uygun bir proje hazırladığımız ve projemiz ilk 10 içinde yer aldığı için büyük gurur duyduk” dedi.

“BİNA, YÖRE MİMARİSİNDE KULLANILAN SARIMSAK TAŞINDAN YAPILACAK”

Binanın tamamen taştan yapılacağı ve projenin yörenin mimarisinde kullanılan Sarımsak taşından yapılacak şekilde hazırlandığı öğrenildi. Güzel bir projenin uygulama sırasında çok farklı bir hale dönüşebileceğine dikkat çeken Mehmet Sıray, “Tek endişem uygulama.  Bu bizim için bir onur projesi. Herhangi bir maddi beklenti ile yapmadık. Bu dünyadan göç edeceğiz arkamızda güzel bir iş bırakma düşüncesi ile hareket ettik. Bu nedenle uygulamanın da sorunsuzca tamamlanması için sonuna kadar takipçisi olacağım” dedi.

YENİ HÜKÜMET KONAĞININ MALİYETİ 22-25 MİLYON LİRA ARASINDA

Projenin geniş kapsamlı olduğunu ve Kaymakamlığa bağlı tüm birimleri tek çatı altında toplayacak bir Hükümet Konağı planlandığını ifade eden Mimar Pınar Durko, 9 bin 704. 83 metre karelik alanda Ayvalık çizgilerine uygun modern bir Hükümet Konağı planlandığını belirterek, “Zemin artı 2 kattan oluşan hükümet konağının protokol ve halk girişi olmak üzere iki girişi bulunuyor. 8 sütunlu giriş protokol girişi. Zemin katta tapu, kadastro, Gıda Tarım Hayvancılık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Nüfus Müdürlüğü bulunuyor. Birinci katta Mal, Sağlık ve Milli Eğitim Müdürlükleri yer alacak. 2. Katta Kaymakamlık makamı, özel kalem, yazı işleri ve sosyal hizmetler müdürlüğü ile ilçe müftülüğü bulunacak. Bodrum katta kafeterya ile 120 kişilik konferans salonu bulunuyor.  Hükümet konağı 4 asansörlü olacak” dedi.

Halen Hükümet Konağı olarak kullanılan 1.312 metre karelik alanda bulunan 2 katlı, 1.464 metre karelik kullanım alanlı binada, Kaymakamlık makamı ve Yazı İşleri Müdürlüğü’nün Sakarya Mahallesi’nde tarihi Ayvalık Evlerinden birine taşınmasından bu yana Mal, Milli Emlak, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Tapu Müdürlüğü ile Dernekler bürosu bulunuyor. İlçe Milli Eğitim ve Nüfus Müdürlüğü Hükümet konağına yaklaşık 50 metre mesafede başka bir binada hizmet veriyor.