ZAFERİN 96. YILI KUTLANDI

Nilgün KAYA

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 96. Yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Ayvalık’ta da törenle kutlandı. Çelenk sunumunun yapıldığı Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamaya katılan vatandaşlar, Atatürk anıtını çiçek bahçesine dönüştürerek 96. yılında büyük zaferin coşkusunu yaşadı.

30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da, Mustafa Kemal’in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzu anmak için düzenlenen program, 30 Ağustos Perşembe günü, 09.00-09.30 saatleri arasında Kaymakamlık makamında tebriklerin kabul edilmesiyle başladı.

TEBRİKLER, KAYMAKAMLIKTA KABUL EDİLDİ

Vali Yardımcısı Şükrü Kara, İlçe Garnizon Komutanı Albay Fevzi Koyuncu, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Cumhuriyet Başsavcı vekili Ender Olcay Okumuş ve Sahil Güvenlik 80 Bot Komutanı Albay Cemhan Kocabaş protokol sırasına göre kurum amirleri, siyasi parti başkanları, dernekler ve meslek odası temsilcileri, okul müdürlerinin bayram tebriklerini kabul etti. Buradaki kutlamanın ardından Cumhuriyet Meydanı’na geçildi.

ATATÜRK ANITI ÇİÇEK BAHÇESİ OLDU

Zafer Bayramı töreni, 09.45’te Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni ile devam etti. Vali Yardımcısı Şükrü Kara, İlçe Garnizon Komutanı Albay Fevzi Koyuncu, Belediye Başkanı Rahmi Gençer,  İlçe Cumhuriyet Başsavcı vekili Ender Olcay Okumuş, askeri ve sivil protokolün meydandaki yerini almasıyla başlayan törende, Kaymakamlığın ardından Garnizon Komutanlığı çelengi ile Ayvalık Belediye Başkanlığı çelengi alkışlar arasında Atatürk anıtına sunuldu. Şef Ergün Tekincan yönetimindeki Belediye Bandosunun verdiği Ti işareti ile Atatürk’ün manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşının okunmasından sonra ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk resimleri ile kutlamaya katılan vatandaşlar, Atatürk anıtını çiçek bahçesine dönüştürdü.

 BU ZAFER, MODERN TÜRKİYE’Yİ YARATAN İLERLEME HAMLESİNİN İTİCİ GÜCÜ OLMUŞTUR

Tabip Albay Fatih Özenalp, 30 Ağustos Zaferine giden süreci anlattığı konuşmasında, “Tarihe altın harflerle yazılan 30 Ağustos zaferinin 96. Yıldönümünü kutlamanın gururu içindeyiz. Kurtuluş Savaşımız 30 Ağustos 1922’de bizzat Başkomutan Mustafa Kemal’in sevk ve idare ettiği Başkomutanlık Meydan Muhaberesi ile taçlanmıştır. Bu muharebe esnasında batılı askeri uzmanların ‘6 ayda zor düşer’ dedikleri Yunan savunma hatları 4 gün gibi kısa süre içinde kahraman Türk ordusu tarafından paramparça edilmiş, Yunan ordusunun büyük bir bölümü imha edilmiş ve Yunan üst düzey komutanlarının büyük bölümü tutsak edilmiştir. Tarihi boyunca hür yaşamış Türk Milleti bu işgale boyun eğmemekle bundan sonra da hür yaşayacağını göstermiştir. Bu zafer, milletimizin kendisine olan güvenini tekrar kazanmasını sağlamış aynı zamanda modern Türkiye’yi yaratan ilerleme hamlesinin itici gücü olmuştur. Bütün dünyada sömürgeci devletlerin ezdiği uluslara örnek teşkil etmiş, umutları tükenen toplumlara bir umut meşalesi olmuştur” dedi.

Sakarya İlk Okulu öğrencisi Simay Çınar’ın günün anlam ve önemine ilişkin şiir okumasının ardından Huriye Kara yönetimindeki Ayvalık Folklor Derneği ve Sakarya İlk Okulu Halk oyunları ekibinin Balıkesir yöresine ait gösterisinin ardından tören tamamlandı.