“BÖLGEDE ARAŞTIRMA KAZISI GEREKLİ”

Nilgün KAYA

Altınova’da demir madeni araması için bir şirketin başvurusundan sonra bölgenin doğal güzelliği kadar arkeolojik zenginliğine de dikkat çekmek isteyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneğinin Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, başvurusu üzerine bölgede yapılan dalış sonrası hazırlanan raporda, ‘Osmanlı dönemi kadırga iskelesi olduğu bahsedilen alanda bazı parçaların bulunduğu, parçanın Osmanlı dönemine ait olup olmadığının kumluk deniz tabanı içerisinde yapılacak kazı ile netleşeceği ‘ belirtildi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneğinin Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, başvurusu üzerine 26-27 Nisan tarihleri arasında Altınova’da dalış yapan Bodrum Su Altı Müze Arkeoloji Müze Müdürlüğü dalgıçlarının hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.

“HERKESİ AYVALIK İÇİN GÜÇBİRLİĞİNE DAVET EDİYORUM”

Altınova sahilinde dalış yapan dalgıçların çalışmaları, bir rapor haline getirilerek Balıkesir Kültür ve Tarihi Varlıklar Müdürlüğü’ne sunuldu.  Talebine rağmen raporun uzun süre verilmediğini belirten Özgen, bölgede bir araştırma kazısının gerektiğine dikkat çekerek  “Rapor, BİMER ve CİMER kanalıyla yaptığım başvurular sonucunda gönderildi. Dalgıçların verdiği rapora göre,  burada yapılacak çok iş var. Yeniden kazı yapılması öneriliyor. Maden bölgesinin genişliğinden söz edilirken, uzman görüşü gerektiren birçok konu var. Bulunanlar yerinden çıkarılıp kontrol altına alınması gerekmez mi? Madencilikte işlemlerde su veya maden analizi, mahkeme masrafı gibi faaliyetlerde maddiyat ön plana çıkmaktadır. STK’ların gücü buna yetmemektedir. Ayvalık hepimizindir. O zaman sadece STK’lar,  Belediye ve Belediye Meclis üyeleri değil, Ayvalık’ı seven herkesin taşın altına elini koyması gerekmez mi? Ayvalık Ticaret Odası, Esnaf Sanatkârlar Odası, Muhtarlar Derneği, özel şirketler, Çiftçi Mallarını Koruma Derneği, Otel sahipleri, Zeytin Derneği, Akademik Odalar nerede? Herkesi Ayvalık için güç birliği oluşturmaya davet ediyorum” dedi.  

‘YAPILACAK KAZI İLE NETLİK KAZANACAK’

Altınova Mahallesi deniz açıklarında 1.608.33 hektar alanın 23. 66 hektarlık kısmında metalik maden- demir cevherinin arama ve çıkarma işlemi için izin verildiği belirtilen raporda, söz konusu alanda bulunma olası gemi batıklarına yönelik olarak inceleme yapıldığı ve inceleme sonucunda; kıyıdan 2.5 km açıkta 25 derinliğe kadar inildiği, dip yapısının kumluk ve eriştelik olduğunun görüldüğü herhangi bir kültür varlığına rastlanmadığı, Osmanlı dönemi kadırga iskelesi olduğu bahsedilen alanda yapılan dalışta, 3 metre derinlikte kömürleşmiş ahşap bir parça ve bir adet Bizans dönemi amfora parçası ile karşılaşıldığı, burada karşılaşılan kömürleşmiş ahşap parçanın Osmanlı dönemine ait olup olmadığının kumluk deniz tabanı içerisinde yapılacak kazı ile netleşeceği ‘ belirtildi. Raporda ayrıca, dalışın üçüncü aşamasında Altınova kıyı şeridinde gösterilen bugünkü balıkçı barınağının olduğu alanın incelendiği ve alanda görülen taş parçasının antik dalgakırana ait olup olmadığının belirsiz olduğu’ belirtildi.

Altınova denizinde maden çıkarmayı planlayan Orhan Kandemir Densan Madencilik Şirketi’nin, bir yıllık maden arama ruhsatı aldığını öğrenen Ayvalık Belediyesi ve ilçedeki sivil toplum kuruluşları sahilde bir protesto eylemi yapmış, ‘Dağlar, dereler bitti; sıra denizlere mi geldi?’ diyerek maden için arama izni verilmesine tepki göstermişlerdi.