GILGAMIŞ’IN YAPRAKLARI AYVALIK’TA

Nilgün KAYA

Entelektüel kimliği ile son yılların en farklı ve üretken sanatçıları arasında ismi geçen Ekrem Kahraman, ‘Glıgamış’ın yaprakları’  sergisini Ayvalık’ta yaşayanların beğenisine sundu.

Ekrem Kahraman, İstanbul,  İzmir ve Ankara’da daha önce açtığı sergilerinin devamı niteliğindeki sergisini bu kez Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi’nde  bulunan Artura Art Galeri’de açtı.

DANTE’NİN İLAHİ KOMEDYASINDAN GILGAMIŞ DESTANINA..

Önceki çalışmalarından faklı bir çizgide olan, parlak, kiremit kırmızı renk ve yeni bir görsel dil üzerinden Gılgamış’ın 5000 yıllık sonsuz yaşam arayışını tekrar yorumlayan Ekrem Kahraman, ‘Gılgamış’ın Yaprakları’nda ki tema seçiminin resminde bir tema değişikliği olarak algılanmaması gerektiğini, çizgisini sürdürdüğünü belirtti. Tuval üzerine yağlı boya ve kazıma tekniği ile çalışan Ekrem Kahraman, resimlerinde  kazıma tekniği ile Sümer çivi yazısına gönderme yaparak, Gılgamış’ı, Enkidu’yu, Uruk şehrini ve hikayelerini tuvallerinde tekrar yorumladığını ifade etti.

Kadim dostu Enkidu’nun ölümü üzerine ölüme bir çare bulmak, ölümsüzlüğü kendisine ve halkına armağan etmek için dünyayı dolaşan Uruk Kralı Gılgamış’ın 5 bin yıla rağmen devam eden hikâyesini tablolara taşıyan Kahraman’ın, 2 yıllık sürede 70 adet resimden oluşan sergiyi bir adet heykel enstalasyon ve sergiyle eş zamanlı yayınlanan Gılgamış’ın Yaprakları isimli kitabı tamamlıyor. İlahi Komedya üzerine hazırladığı bir yazı ile birlikte Gılgamış’a yoğunlaştığını belirten Kahraman, “Çalışmaları süresince, Gılgamış ile ilgili tüm kaynakları okudum. Var olan tüm Gılgamış Destanlarının, özünde ilkyazım olan 3000 yıl önce Asurlu Unninni tarafından hazırlanmış destan olduğunu fark edince de sergiye eş zamanlı olarak yayınladığım kitapta Gılgamış Destanı’nı yeniden yazdım. Bu yeniden yazımda, asıl tabletlere bağlı kalarak ama eksik olan tabletler için de hikâye örgüsüne oturacak şekilde eklemeler yaptım” dedi.

3000 yıl sonra Gılgamış’ı bu kadar ayrıntılı inceleyip, hissedip bir yeniden yazım yapan ilk kişi olma özelliği de taşıyan Sanatçı Ekrem Kahraman’ın Küçükköy’de açtığı sergide, 70 resimlik serinin 21’i Ayvalık’ta yaşayanların beğenisine sunuldu.