KIBRIS BARIŞ HAREKÂTININ 44.YILDÖNÜMÜ AYVALIK’TA TÖRENLE HATIRLANDI

Nilgün KAYA 

Kıbrıs Barış Harekâtının 44’ncü yıldönümü Ayvalık’ta törenle hatırlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk sunma töreninin ardından şehitliğe geçilerek, gazi Tuncay Kıymaz’ın mezarı başındaki direkte Türk Bayrağı göndere çekildi.

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 44. yıl dönümü dolayısıyla Gazi ve Şehit Aileleri Vakfı Ayvalık Temsilciliği tarafından gerçekleştirilen tören, 20 Temmuz Cuma sabahı saat 09.30’da başladı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene Ayvalık Belediye Başkan vekili Gökay Bacan, İlçe Jandarma Komutan vekili Kıdemli Başçavuş Ramazan Kara, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Elif Kıvanç, Daire amirleri, Sahil Güvenlik 80 Bot Komutanlığı, siyasi parti, sivil toplum kuruluş temsilcileri, muhtarlar, Gazi ve Şehit Aileleri Vakfı Ayvalık Temsilcilik Başkanı Mehmet Kıranoğlu ve yönetimi, gaziler, şehit aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Gazi ve Şehit Aileleri Vakfı Ayvalık Temsilciliği adına çelenk sunumunun ardından vatandaşlar, Ata’nın anıtına çiçek bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra Gazi Mehmet Evren günün anlam ve önemine ilişkin şiir okurken Gazi Mehmet Oruk konuşma yaptı. Kıbrıs Barış Harekâtı sürecini anlatan Mehmet Oruk, “Türk ordusu 20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs’a başarılı bir harekât icra ederek Kıbrıslı Türk halkını yok olmaktan kurtarmış, Kıbrıs Türk halkının 1878 yılından beri hasret duyduğu özgürlüğüne kavuşturmuştur. Böylece Yunanistan’ın Enosis hayalide Akdeniz’in karanlık sularına ebediyen gömülmüştür. Kıbrıs Adası 44 yıldır barış ve huzur içindedir. Kıbrıs Tük halkının can ve mal emniyeti sağlanmıştır. Kıbrıslı Türkler kendi vatanlarında hür ve bağımsız yaşamaktadırlar. Kıbrıs’tan geri dönüş asla düşünülmemelidir. Kanla alınan toprak artık vatan toprağıdır. Düşmana terk edilemez. Kıbrıs’ta Türk varlığını yaşatmak, gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı bir namus borcudur” dedi.

“MİNNET ŞÜKRAN VE RAHMETLE ANIYORUZ”

20 Temmuz tarihinin Kıbrıs Türk halkının esaretten kurtulduğu gün olduğunu ifade eden Belediye Başkan vekili Gökay Bacan ise, “Kıbrıs’ta barışı tesis etmek, soydaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve Türkiye’ye yönelik tehdidi bertaraf etmek amacıyla yapılan Barış Harekâtının 44’ncü yılındayız. Kıbrıs Barış Harekâtında şehit olan askerlerimiz, vatandaşlarımız ı minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz” dedi. Meydandaki törenin ardından Ayvalık Şehitliğine geçildi. 2016 yılında hayatını kaybeden Gazi Tuncay Kıymaz’ın mezarı başında Çınarlı Cami İmamı Ahmet Karaca tarafından dua okundu ve yerleştirilen direkte Türk Bayrağı göndere çekildi.