TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK DÖNÜŞÜM PROJESİ BAŞLADI

Nilgün KAYA 

Ayvalık Belediyesinin vizyon projelerinden olan Kırlangıç Çok Amaçlı Sosyal Kültürel Yaşam Merkezi dönüşüm projesi için çalışmalar başladı. 20 bin metrekarelik alanda yer alan projenin hayata geçtiğinde Türkiye’ye örnek bir dönüşüm projesi olacağını kaydeden Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “100 yıl önce insanlara iş kapısı, aş kapısı olan Kırlangıç Fabrikasını, kimliğini bozmadan çağdaş bir projeyle ayağa kaldıracak, Ayvalık’ta sosyal yaşamın merkezi yapacağız” dedi.

Projesi Türkiye’nin en deneyimli mimarlarından Ersen Gürsel tarafından hazırlanan Kırlangıç Çok Amaçlı Sosyal Kültürel Yaşam Merkezi’nde tarihi yapılar dışındaki binaların yıkımı yapılıyor. Ay sonuna kadar sürecek yıkımın ardından mübadele müzesinden, otellere, sanat galerisinden alışveriş mağazalarına kadar çok sayıda yaşam merkezi için temel atma ve inşaat çalışmaları başlayacak. Mevcut tarihi binaların restorasyonu da eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek

Sökeli Karakaşlar Firmasının 26,5 yıllığına ihaleyi kazandığı, yüzde 60’ı ticari, yüzde 40’ı belediyeye kalmak üzere yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilecek projenin, iş bitim süresinin yer tespitinden itibaren 540 gün olduğunu açıkladı. Şirketin yıllık cirosunun yüzde 4’ünü Ayvalık Belediyesine vereceği Proje kapsamında; tiyatro, müzik, konferans salonu olarak kullanılacak çok amaçlı salon, mübadele müzesi, sanat galerisi kadın el emeği satış dükkanları, kreş, restoranlar, kahvehaneler, otel ve alış veriş mağazaları yapılacak.

“SÖZ VERDİK GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Projeyi, Kent Konseyi’nde, belediye meclisinde gündeme getirip, defalarca Ayvalık halkına anlattıklarını belirten Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer “Kırlangıç çok amaçlı sosyal kültürel yaşam merkezi dönüşüm projesi başladı. 100 yıl önce insanlara iş kapısı, aş kapısı olan Kırlangıç Fabrikasını, kimliğini bozmadan çağdaş bir projeyle ayağa kaldıracağız. Kentsel hafıza ve mimarinin sürekliliği, kıyının kente bağlanması, kentin sosyo-kültürel hayatına katkı için Kırlangıç Çok Amaçlı Sosyal Kültürel Yaşam Merkezini kentimizin sosyal ve ekonomik yaşamına yeniden kazandırıyoruz. Kırlangıç, Ayvalık’ta sosyal yaşamın merkezi olacak. Kırlangıç fabrikası Türkiye’ye örnek olacak dönüşüm projesidir” dedi.  

CUMHURİYET MEYDANI’NDA TANITIM STANDI AÇILDI

Ayvalık Belediyesi proje içeriğini, Cumhuriyet Meydanı’na kurduğu stantta, proje maketini sergileyip, 10 bin adet broşür dağıtarak yapıyor. Proje maketini inceleyen vatandaşlar, söz konusu alanda hangi binanın hangi fonksiyonu kazandığını görebiliyor, detaylı bilgi alıyor. Ayvalık’ın yaşam alanına uzun yıllardır ihtiyaç duyduğunu belirten vatandaşlar, sosyalleşme adına çevre ilçelere gitmek zorunda kaldıklarını, bu projeyle atıl bir alanın kentin yaşam merkezi olmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdiler.