AYVALIK’TA KLASİK MÜZİK ZAMANI

Nilgün KAYA

Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nin (AIMA) düzenlediği Ayvalık AIMA Müzik Festivali; 27, 28, 29 ve 30 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bu yıl 5.si gerçekleştirilecek festival, Alexander Rudin yönetimindeki AIMA Festival Orkestrası’nın 27 Temmuz Cuma günü Taksiyarhis Anıt Müzesi’nde vereceği konserle başlayacak.

Festivalin ikinci gününde soprano Canan Özgür, alto Cansın Hazan Bayrak, bariton Fehmi Cesur Özdemir ve bas Ali Göktürk’ün solist olarak yer aldığı A Capella Boğaziçi, Taksiyarhis Anıt Müzesi’nde sahne alacak. A Capella Boğaziçi, 5. Ayvalık AIMA Müzik Festivali’nde müzikseverleri dünya müziğinin geleneksel örneklerinin modern armonilerle yeniden yorumlandığı Balkanlar’dan Anadolu’ya, Endülüs’ten Latin Amerika’ya uzanan sıra dışı bir yolculuğa çıkaracak.

Festival, 29 Temmuz’da Bozok Quartet’in vereceği konserle devam edecek. 1. keman’da Tayfun Bozok, 2. kemanda Derya Bozok, viyolada Evren Bilgenoğlu ve viyolonselde Erkan Özbek’in yer aldığı Bozok Quartet’in konserine de Taksiyarhis Anıt Müzesi ev sahipliği yapacak. Bozok Quartet; L.van.Beethoven Quartet “Serioso” Op.95 ve M.Ravel Quartet in F’ten parçalar seslendirecek. Festivalin kapanış konserinde Alexander Rudin yönetimindeki AIMA Festival Orkestrası Taksiyarhis Anıt Müzesi’nde bir kez daha müzikseverlerle buluşacak.

5. yılında büyük bir ivme kazanan Ayvalık AIMA Müzik Festivali, Ayvalık’ın yanı sıra Türkiye’nin büyük şirketleri ve vakıflarından sponsorlarıyla dikkat çekiyor. Sabancı Vakfı’nın ana sponsoru olduğu festivalin konser sponsorları arasında Allianz Sigorta, Rengin Suar, Fatma Betül Kürşat, İnci ve Mehmet Vural yer alıyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla Ayvalık Belediyesi’nin destek verdiği festivalin orkestra sponsoru Gürçay Ailesi, Konaklama Sponsoru ise Murat Reis Otel ile Ayşegül ve Mehmet Ural.

Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA)

Prof. Filiz Ali tarafından 1998 yılında kurulan AIMA, genç müzisyenlerin ufkunu genişleterek, müzik eğitimini teşvik etmek amacını taşıyor. Ağırlıkla yaylı çalgılara odaklanan ustalık kursları (masterclass), her yıl yaz ve sonbahar dönemlerinde Ayvalık’ta düzenleniyor. AIMA, 20 yıldan bu yana; Ayla Erduran, Suna Kan, Lukas David, Peter Bruns, Valeri Oistrakh, İdil Biret, Andrej Bielow, Marco Misciagna, Christoph Henkel ve Alexander Rudin gibi dünyaca ünlü sanatçıları katılımcılarla buluşturuyor. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler, usta sanatçılardan 10 gün boyunca ders alıyor. Akademi, AIMA Müzik Festivali, AIMA Müzik Sohbetleri, AIMA Kış ve Bahar Konserleriyle müzisyenler ve müzikseverler için Ege Bölgesi’nin önde gelen kültür kurumlarından biri olarak faaliyet gösteriyor.