YİTİP GİDEN DOĞAYA RESİMLERİ İLE ŞAHİTLİK ETTİ

Nilgün KAYA 

Ayvalık Karagöz Sanat Evi, 5 yıl aradan sonra sanatsal çalışmalarına yeniden başladı. Sanat Evi, eski mekânında ilk sergisini sanatçı-akademisyen Müge Selçuk’un üretimleri ile açtı.

Kenan ve Veysel Öztürk kardeşlerin 2005 yılında Ayvalık’a kazandırdığı Karagöz Sanat Evi, sergi ve sanat faaliyetlerine yeniden başladı. 2005 yılında kurulan Karagöz Sanat Evi son birkaç yıl Ayvalık merkezdeki yerinde çalışmalarını sürdürdükten sonra tekrar eski mekânına döndü. Karagöz ilk sergisini, sanatçı-akademisyen Müge Selçuk’un ‘Zaman geri dön’ başlıklı üretimleri ile açtı.

“SOLUP GİDEN DOĞA REHBERİM OLDU”

Atölye çalışmalarının yanı sıra, akademisyenlik görevini Eskişehir’de sürdüren, bugüne kadar çok sayıda sergi düzenlemiş olup, pek çok disiplinde yapıtlar üretmiş ve üretmekte olan Müge Selçuk, bu sergisinde esin kaynağı olarak doğayı yüzeyde resme dönüştürdü. Karışık teknik uygulamaları ile oluşturulan dışavurumcu resimlerle, yitip giden doğaya şahitlik ettiğini belirten Müge Selçuk, “İnsanın canlı olana ve eşyaya hoyratlığı bugün çok daha göz önünde. Akıl yollu değil, içgüdüsel olarak dizginlenmeyen kontrolsüzlük ve sonu olmayan güç gösterileri, geleceğe umut vaat etmiyor. Yalnızca bu değil. Gerçekliğin yitimi ve zihnin bulanıklaşması tüm bu kötüye gidişi normalleştiriyor. Bugünün sanat üretimleri, içinde pek çok disiplini barındırıyor. Bu sayede içerik ve biçim, geçmiş yüzyıllardakine göre çok daha katmanlı. İzleyici ya da sanat alıcısı için faydalı olan bu durum, sanatçının sınırlarını muğlaklaştırıyor. Sanatçının baskı altında olduğu gerçek ancak diğer yandan içeriğin zenginliği adına daha fazla şans yaratıyor. Bugün geçmişten gelen ve artarak çoğalan insanın iç tükenişi ve çürümesi, üretim odağındaki sanatçıyı hesaplaşmaya ve tavır almaya çağırıyor. Sanat bir bakışla insanın, kendi varoluşuna tanıklık edecek ölçüde sakinlik ve dengede olmasıdır. Kendini, özünü ya da en gerçek parçacığını arayan, bunun için savaşan herkes gibi derin bir anlayış ve sükûnetle çoğu zaman zihnimin sınırlarına aldırmadan gönlümün sınırsızlığını aradım. Beslediğim sonsuz vefa duygusu ile her seferinde solup giden doğa rehberim oldu” dedi.

Yeniden Ayvalık’ın sanat yaşamına katılmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Karagöz Sanat Evi sahibi Kenan Öztürk, “ 2005’te ilk kurulduğumuzda Ayvalık’taki ilk sanat noktası olduk. Karagöz Sanat Evi, ilçede sanatla ilgili çalışmaları başlatan noktadır. Eski yerimizde yeniden çalışmalarımıza başladık. Farklı projelerimiz olacak; örneğin Dr. Fazıl Doğan Meydanı’nda 20 sanatçının katılımıyla bir çalıştayın Kültür Sanat Günleri kapsamında düzenlenmesi konusunda Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’e önerimiz oldu. Eğer bu gerçekleşirse Ayvalık’ta sokak gösterileri başlatılmış olacak” dedi. Müge Selçuk’un Ayvalık’taki ilk kişisel sergisi niteliği taşıyan sergi 17 Temmuz tarihine kadar gezilebilir.