AYVALIK’IN CENNET KÖŞESİ; BADAVUT PLAJINI KORUMAK İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ

Nilgün KAYA

Bir köşesi ormana bakan diğer köşesinde bir zamanlar ünlü Sarımsak taşının çıkartıldığı ocaklar bulunan kayalıkları ile ilginç bir dokuya sahip, 1’nci derece sit alanı olan Ayvalık Badavut Plajının koruma statüsü,  ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’  olarak düşürüldü.

Bu değişiklikle plajda,  turizm ve konut inşasına izin verilirken, Ayvalık’ın 45 alanı ile ilgili yeniden değerlendirmeyi içeren projeden 17 konunun Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunca incelenerek onay için Bakanlığa gönderildiği ve sadece Badavut Plajı ile ilgili maddenin karar bağlandığı öğrenildi.

MİT KAMPININ OTEL OLACAĞI İDDİALARI DERECE DÜŞMESİNDE ETKİLİ Mİ?

2013 yılından bu yana kamp olarak kullanılmadığı ve otel yapılmak istendiği iddia edilen denize sıfır konumdaki (Milli İstihbarat Teşkilatı) MİT kampının da içinde yer aldığı alanın koruma statüsünün düşürülmesinin, bu iddialarla mı ilgili olduğu merak konusu oldu. 2013 yılında personel başvurularının reddedildiği 345 dönüm arazi üzerindeki MİT kampının ünlü bir siyasetçinin damadına otel yapması için verileceği iddiaları gündeme gelmişti.  Konu dönemin CHP Balıkesir Milletvekillerinin verdiği soru önergesi ile de meclise taşınmıştı.

İLÇEDEKİ STK’LAR BİRLİKTE İTİRAZ EDECEK

Ayvalık İlçesi, Badavut Mevkii Doğal Sit Alanı, Bakanlık Makamının 30.05.2018 tarihli ve 96961 sayılı olur’u ile ‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmesine tepki gösteren Ayvalık’taki demokratik kitle örgütleri ve yaşam savunucuları, Ayvalık kent Konseyinin Salı günü Boğaziçi Otel’de yaptığı toplantıda bir araya geldi. Ayvalık Belediye Meclisinin  Şubat 2017’de ‘Tabiat Parkı içerisinde yer alan mevcut 1.derece doğal sit alanlarının tümünün ilgili yönetmelikte belirtilen ‘kesin korunacak hassas alan’ niteliğinde değerlendirilmesine’ yönelik kararını hatırlatan Ayvalık Belediyesi İmar Müdürü Murat Güler, “Başkanımız Rahmi Gençer, kararı öğrenir öğrenmez ‘itirazımızı yapalım’ dedi. Belediye olarak hemen yarın itirazımızı hazırlayıp sunacağız. Farklı bir gelişme olursa başkanımız dava açma yoluna da gidebilir” dedi. Toplantıda, Badavut Plajında koruma statüsü değişikliğinin kabul edilemez olduğu belirtilerek mücadele başlatma kararı alındı. İlçedeki tüm STK ‘ların hazırlayacağı itiraz dilekçesinin 26 Haziran günü Balıkesir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne sunacağı açıklandı.

KENT KONSEYİ BÜNYESİNDE MÜCADELE İÇİN YOL HARİTASI HAZIRLANDI

Özel alanların yapılaşmaya açılmak için belirlendiği ve bu alanların derecelerinin düşürüldüğü izleniminin uyandığını söyleyen Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, “Bu da çok vahim. Bizim için Tabiat parkımız çok önemli. Türkiye’deki en büyük tabiat parkıdır ve onu da korumaya kararlıyız. Derler ya saçının bir teline bile zarar gelmesini istemeyiz. O anlamda biz de koruyacağız” dedi.  Badavut’un Ayvalık’ın en nadide yerlerinden biri olduğunu söyleyen Karayelli, “Kent Konseyi bünyesinde sivil toplum örgütlerinin birlikteliği ile toplanıp mücadele etmeye ve doğal sitlerimizi koruma kararı aldık. Birlikte yol haritası belirledik. Biz bir ağacımızın yok olmasına bile tahammül edemeyecek bir halkız. Yapılaşmaya daha fazla açılmasını istemiyoruz. Doğal alanlarımızı korumak istiyoruz. Birinci derece sit alanlarımızdan bir metre kare bile ikinci, üçüncü dereceye geçmesine gönlümüz elvermiyor. Bunun yaşam alanlarımıza, ekolojik dengeye büyük zararı olacağını düşünüyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

“BADAVUT’UN YAPILAŞMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ. HİÇ KİMSE BUNUN HAYALİNİ DAHİ KURMASIN”

Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği Başkanı Havva Taylan, “Birinci derece koruma planı içinde olan bir alanın üçüncü derece gibi saçma sapan plan içine alındığını öğrendik ve sivil toplum örgütleriyle buna karşı çıkmak için bir araya geldik. Ayvalık Adaları Tabiat Parkımız 2004 yılı revize planı koruması içindedir. 2004 revize planı durduğu sürece bunu yapamazlar. İtiraz dilekçelerimizi İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne vereceğiz ve onlardan alacağımız yanıta göre hukuki mücadelemizi başlatacağız. Buranın yapılaşmasına izin vermeyeceğiz. Hiç kimse bunun hayalini dahi kurmasın” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili adaylarından Dr. Neşe Zengin, “Bizler eğer güzel bir dünya güzel bir Türkiye bırakmak istiyorsak çocuklarımıza öncelikle bakanlıklar nezdinde, yönetenler nezdinde bunun yapılmamasını talep ediyoruz. Eğer yapılmakta ısrarcı iseler sonuna kadar mücadelemize devam ederek, halkımıza anlatarak onların desteğini alarak buna engel olmaya çalışacağız” dedi.

“AYVALIK’IN ÜZERİNDE KARA BULUTLAR DOLAŞIYOR”

Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, “Altınova’da başlayan süeç devam ediyor. Altınova’da 9 hektarlık bir alanda maden aramak için ön arama izni alınmıştı. Bu yetmedi hemen akabinde Badavut’ta, Tabiat parkı içinde bulunan alanın koruma derecesi düşüyor ve burada bir yapılaşma söz konusu. Badavut’ta sahilde maden arama ön izni verilmiş. Ayvalık’ın üzerine kara bulutlar dolaşıyor. Çıkar, menfaat gruplarının bu bölgede ne yapmak istediğini biz az çok tahmin ediyoruz. Bunların hepsi birlikte değerlendirilmeli. Kamuya ait olan bu alanlarda işlemler bittikten sonra satış gerçekleşeceğini, bu alanda 7 yıldızlı bir otel yapılacağı hatta denizin içinde bir yat limanı  tahmin ediyoruz. Endişelerimiz var. Alan turizme açık bir alan. Rant yaratmak amacıyla hareket ediliyor sivil toplum kuruluşları olarak karşısındayız. Asla izin vermeyeceğiz” dedi.

“AYVALIK’I RANTİYEYE AÇMAYI HEDEFLEYEN UYGULAMALARA TANIKLIK EDİYORUZ”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten, “Öğrendiğimiz kadarıyla uzun zamandır Ayvalık üzerinde çevrilen doğal alanları riske eden bir takım revize planlarıyla Ayvalık’ın doğasını hedefleyen, yatırımlara yer açmayı hedefleyen, yani bir şekilde mevcut sistemin rantiyeye Ayvalık’ı açmayı hedefleyen uygulamalara tanıklık etti. Bu yapılanlar ve yapılması düşünülenlerin gelecek nesil Ayvalıklılara ihanet olacağını düşünüyoruz. İmara açılması hedeflenen yer yıllardır MİT mensuplarının kullandığı bir yerdir. Burası ile ilgili proje halkla paylaşılmadan, belediye ile paylaşılmadan durduk yerde bir statü değişikliğine tabi tutuldu. İnşaatın olduğu alanda statü değiştiriliyor, inşaatın dışındaki alanda enteresan bir şekilde statüsü yükseltilerek birinci derece sit oluyor bunu doğru okumak gerekirse inşaat alanına bir tesis yapılacak etrafı da yeşillendirilerek bu tesiste sefa sürecek insanlara armağan edilecek. Ayvalık halkı buralardan istifade edemeyecek. Halk buradan tamamen mahrum bırakılacak. Yapılacak nokta Ayvalık kara bandının tamamen ilişkisinin kopartılabileceği alandır.  Bu şekilde buradan kuş bile uçurtmazsınız. Bu Ayvalık’a yapılan bir ihanettir” dedi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, “Doğal halinin korunmasını istiyoruz. Kozmik evrak  ve savaş planı gibi gizlenen bu raporun açıklanmasını talep ediyoruz.1.Doğal Sit Alanın Derecesinin neden değiştirildiğini merak ediyoruz. Doğal  sit alanı ilan edildiği zamanki gerekçe ile   1.derece doğal sit alanının derecesinin değiştirilmesi zaman  arasındaki değişen, fark, gerekçe nedir? Ne değişti? Bu durumdan oldukça rahatsızız. Doğa bizlere mirastır” dedi.

İLK STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ BADAVUT PLAJINDA OLDU

Balıkesir’deki 73 doğal sit alanının yeniden değerlendirilmesine yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında başlatılan ‘Balıkesir ili Doğal sit alanlarının ekolojik temelli bilimsel araştırma projesi’ sonuçlandı. İldeki 73 doğal sit alanından 45’inin bulunduğu Ayvalık’ın, gizli cennetlerinden Badavut Plajının sit derecesi değiştirildi.

Jeolojik dönemlere ait, ender bulunan ve olağanüstü özelliklere sahip yerler 1, 2 ve 3. derece sit olarak anılmayacak. Bunun yerine ‘Kesin Korunacak Alan’, ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ile ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak gruplandırılacak olan projeye göre, Badavut Plajını kapsayan alan ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak belirlendi. Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı; Kesin korunacak hassas alanlar veya nitelikli doğal koruma alanlarını etkileyen, bu koruma bölgeleri ile bütünlük gösteren, korumaya katkı sağlayacak, doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin veren alanlar olarak açıklanırken, yapılan değişiklikle Badavut Plajında turizm ve konut inşasına izin verileceği öğrenildi.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, özel bir şirket tarafından yapılan projenin Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunca incelenerek, verilen kararların bakanlığa gönderildiğini ifade etti.  Komisyonun her ay yapılan periyodik toplantılarda projeyi ele aldığını ancak hem Ayvalık’la şu ana kadar 17 konunun görüşülerek bakanlığa onay için gönderildiği belirtildi. Ayvalık Sakarya Mahallesi ve Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkındaki adalarla ilgili koruma statülerinin de incelenmesi tamamlanan 17 konu içinde yer aldığı ancak Bakanlığı sadece Badavut Plajı ile ilgili konuyu karar bağladığı öğrenildi. Badavut’ta Oteller bölgesi olarak tanımlanan plaj bölümünün koruma statüsünün değiştiği, taş ocaklarının bulunduğu kayalıklar ve Tuzla bölgesinin ‘Kesin korunacak alan’ olarak onay için bakanlığa gönderildiği de gelen bilgiler arasında.

BADAVUT PLAJI MAHKEMELİK

Badavut koyunun, askeri çıkarma alanı olan 280 dönümlük sahil alanını işgal eden 25 kişi ve işletmeler hakkında açılmış bir dava da bulunuyor. Askeri çıkarma alanı sayılan alanda bulunan kişi ve kurumlara uyarıda bulunulmasının ardından, uyarılara rağmen sahilde işgale devam eden,  aralarında otel, konut ve işletmelerin bulunduğu 6 yer hakkında dava açılmıştı. Milli Savunma Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda, Şubat 2015’te açılan tahliye davasının  devam ettiği biliniyor.

AYVALIK’IN GİZLİ CENNETLERİNDEN BİRİ BADAVUT

Sarımsaklı Plajlarına 3 km mesafede bulunan Badavut, Denizle buluşmanın yanı sıra uzun yürüyüşler yapmak, güneşin doğuşu ve batışını, mehtabı, yıldızları plajda, dinginlik içinde izlemek ayrı bir zevk diyenler için Ayvalık’ta mutlaka gidilmesi gereken bir yer. Şahinkaya olarak bilinen İlginç kayalıkları keşfedebileceğiniz Badavut, granit, altın renkli, incecik kumları güneşlenmek için, serin denizi ise su sporları ile vakit geçirmek isteyenler için ideal. Sonbahar ve kış aylarında çoğunlukla kuş gözlemcilerin gittiği Badavut, rüzgârın dalgalarla birlikte şekillendirdiği ilginç kaya yapısının yanı sıra kalabalıktan uzak denize girme imkânı tanıdığı için de tercih edilen noktalardan biri.