“AYVALIK, TÜRKİYE’NİN ÇEVRE KORUMA ÜSSÜ OLSUN”

Nilgün KAYA

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yurtdışı İlişkileri Temsilcisi Hüseyin Baraner, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’i makamında ziyaret etti. Baraner’in Ayvalık’ın Türkiye’nin çevre üssü olmasını önerisini olumlu karşılayan Başkan Gençer, kentin doğal güzellikleri ve özgün yapısını korumakta kararlı olduklarının altını çizdi.

Ayvalık ve Türkiye turizminin konuşulduğu ziyarette Turizm duayenlerinden Hüseyin Baraner’e, Ayvalık Turizm Geliştirme Birliği Genel Sekreteri ve All Anatolia Kuzey Ege Sorumlusu Ümit Özgültekin eşlik etti. Başkan Gençer’i makamında ziyaret eden Baraner, Türkiye turizminde 2018 yılına yönelik son tespitlerini aktardı. Baraner, “Özellikle güneyde Her şey dâhil olan otellerde, yurt dışından ciddi bir geri dönüş var Türkiye’ye ama kültür, sanat, tarih meraklısı Avrupalıları ya da dünyadan bu konulara ilgi duyan müşterileri hala Türkiye’ye çekemedik. Neredeyse şu an sırf her şey dâhil satıyoruz. Her şey dâhil müşterisi hiçbir şey sormadan o büyük devasa otellerdeki tatili satın alıyor ve otelden de dışarı çıkmıyor. Türkiye’deki kültür sanat, tarih bizi pazarlayın diye bağırıyor. Ayvalık’ta tam bunun ortasında. Bir tarafı Bergama diğer tarafı Assos, Truva tam merkezde olan bir yer. Oksijen deposu Kaz dağları. Edremit ile ortak çok proje yapılır” dedi.

“AYVALIK’A BİR ÇEVRE KORUMA AKADEMİSİ YAPALIM”

Türkiye’nin özellikle Ege’nin farkında olmadığı çok büyük çevre sorunları olduğunu söyleyen Baraner “ Çevre sorunlarının mutlaka birinci gündem konusu olması gerekiyor. Çünkü biz şu an yarının değil çok çok ilerdeki nesillerin haklarını, nimetlerini bile yemeğe başladık. Onlara ne ağaç, ne doğa, ne balık ne temiz su bırakıyoruz. Dolayısıyla önerilerimiz var. Çevreyi Türkiye’nin en büyük hobisi ve dinlendiren etki alanına dönüştürelim. Çevre temizlik turlarını bile Ayvalık merkezde turizme sokun derim. Ayvalık içinde bir çevre koruma akademisi kuralım. 3 katlı. Bu konuya duyarlı bütün insanlar gelsin Ayvalık’ta kalsın, orada bir çalışma ortamı bulsun ve tatilini yapsın. Çevre ile ilgili kitap yazanlar, düşünenler akademisyenler, gençler, kadınlar engelli arkadaşların çevre konularında üssü, Türkiye adına Ayvalık olsun çünkü adres olarak çok iyi. Bun bir turizm faaliyetine dönüştürelim. Hem dinlen hem öğren hem de uygula. Her konu bir adres istiyor, çevre konusunda Türkiye’deki adres Ayvalık olsun. Çünkü en uygun yer burası” dedi.

“AYVALIK, ZENGİN GEÇMİŞİNİ ÇOK BİLİYOR VE BUNA SAYGI GÖSTERİYOR. BİZ DE KORUMA DA KARARLIYIZ”

Baraner’in önerisini olumlu karşılayan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Adaları Tabiat Parkının ve zeytin alanlarının birinci derece sit alanlarından çıkarılmaması yönündeki kararlılıklarını belirterek, “Ayvalık’ın, iki özel simgesi bulunuyor. Bunlar zeytin-zeytinyağı ve turizm. Ayvalık denilince akla, sadece yaz turizmi gelmiyor. Mimarisi, su altı zenginlikleri, özel mutfağı, kültür-sanat ortamı geliyor. Ayvalık’ı UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde görmek, daha belediye başkanlığına aday olmadan önce aklımdaydı. Başkan olunca hemen kolları sıvadık. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girme yolunda ilk adımı başarıyla attık. Sonuçta Endüstriyel Peyzaj’ımız Geçici Liste’ye girmeyi başardık. Söylememe gerek yok ki, bu Ayvalık için geleceğe dönük çok önemli bir gelişmedir. Ayvalık, zengin geçmişini çok biliyor ve buna saygı gösteriyor. Biz de bunu koruma ve geleceğe taşıma konusunda kararlıyız” dedi.

“TURİZMDE VERİMLİLİK ENDEKSİ YOK”

Turizmde verimlilik konusuna değinen Baraner, “Türk insanının sayılara boğduk, herkes maç anlatır gibi turizm anlatıyor. Şu kadar uçak geldi, şu kadar adam geldi. Bunlar artık beni çok sıkıyor. Nasıl vergi tabelasını şirketler açıklıyorsa bütün destinasyonlarında turistten ne kadar kar elde ettiğini belirleyelim. Turist verimlilik endeksini aynı vergi tabelası rakım gibi açıklasınlar. Çünkü turist geliyor kumumuzu, rüzgârımızı, denizimizi, suyumuzu kullanıyor.  Ayşe teyzenin evinden bin tane otobüs geçiyor ona rağmen oğlu işsiz. O peyniri sırf orada turist yoğunluğu var diye 10 lira 20 lira fazlasına yiyor. Verimlilik endeksi yok. Bakıyorsun, herkes ciro konuşuyor herkes sayı konuşuyor. Herkeste para problemi, her yerde çevre problemi, her yerde işsizlik var. Bu nasıl iş? Bunu masaya yatıralım” dedi.

Japonya’dan ABD’ye, Brezilya’dan Moğolistan’a, 65 ülkenin katılımıyla, Pasific Asya Turizm Örgütü (PATA) içinde kardeş şehirler turizm teşkilatı kurulduğunu ve genel sekreter olarak seçildiğini belirten Baraner, Malezya’da yapılacak toplantıya Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’i de davet etti.