BELEDİYE MECLİSİ HAZİRAN AYI TOPLANTISI YAPILDI

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediye Meclisi Haziran ayı olağan meclis toplantısı, Orhan Peker Sanat Galerisi’nde yapıldı.

Nilay Toprak, Ali Gür, Aydın Derinova, Ufuk Turan, Firdevs Türkyılmaz, Ufuk Ova, Şeref Akın’ın mazeretleri nedeniyle katılamadığı toplantıda bayramın huzur getirmesini seçimden güzel sonuçlar çıkmasını temenni eden Başkan Gençer, “Geçtiğimiz ay sonuna doğru çok elem bir deniz kazası yaşadık. Beş kardeşimizin bulunduğu tekne battı. Bir kardeşimiz kurtuldu. İki kardeşimizin naaşı bulunmuştu, iki kardeşimiz için arama çalışmaları devam ediyordu.  Biliyorsunuz biri, Hayri Kar belediyemizin personeliydi. Bugün, Hayri kardeşimizin naaşının Karaburun taraflarında bulunduğu bilgisini aldık. Hepimizi sarstı bu kaza. Gençlerimizin ailesine başsağlığı diliyoruz. Denizden ve havadan her gün rutin aramalar yapılıyor. Dün Midilli Belediye Başkanına resmi yazı yazdım, kaza sonrası buluntu ya da canlı bir kişi var mı? diye sordum. Cevabı gelmedi, herhalde bir iki güne kadar gelir. İnşallah iyi bir haber gelir. Yaşanan kaza hepimizi derinden etkiledi. 33 yıl önce benzer bir kaza yaşanmış Cunda’da 4 abimiz bulunamamış. Ayvalık’ta arka arkaya trafik kazasında 3 gencimiz ve deniz kazası hepimizi derinden etkiledi.  Bir daha olmasın diyoruz. Bayrama buruk gireceğiz” dedi.

“İMAR, FEN İŞLERİ VE PLAN PROJE EKİPLERİ AYVALIK BELEDİYESİ 3 NO’LU HİZMET BİNASINDA HİMET VERECEK”

Kırlangıç tesislerinin boşaltıldığını arşivlerin taşındığı ve bilgisayar sistemlerinin kurulduğunu ifade eden Başkan Gençer, “3’ncü hizmet binası olarak Boğaziçi Otel’in yanındaki binaya taşınıyoruz. İmar, Fen İşleri ile Plan Proje dairemiz Pazartesi gününden itibaren Boğaziçi Otel’in yanında Ayvalık Belediyesi 3 No’lu hizmet binasında görev yapacak. Bu arada Kırlangıç ‘ta tarihi binalar dışındaki binalar için yıkım işlemi yapılacak. Bayram sonunda başlanacak. Kırlangıç Tesislerini de Ayvalık’a kazandıracağız” dedi.

“ASFALT ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR, YUNUS EMRE PARKINI HALKIN DAHA ÇOK KULLANMASI İÇİN DÜZENLEDİK”

Ayvalık’ın farklı noktalarında asfalt hamlesi başlattıklarını belirten Başkan Gençer, “Altınova’da asfalt çalışmalarımız bitti. Şimdi Lale Adası’nda asfalt çalışması yapacağız. Arkadan Şirinket yolu ve 150 Evler ‘de belli bölgelerde, özellikle dolmuş yollarında sıcak asfalt çalışmaları yapacağız. Lale Adasını bayrama yetiştirmeyi istiyoruz. Diğerlerini de bayramdan bir hafta sonra bitireceğiz.  Küçükköy’de Hastane yolu olarak bilinen yolda satıh asfaltı Ayvalık Belediyesi olarak kendi imkânlarımızla yaptık. Bugünden itibaren yol hizmete açıldı. İnşallah bundan sonra da kendi imkânlarımızla satıh asfalt dökerek bozuk yollarımızı düzenleyeceğiz. Hepsini tamamlayacağız, kendi ekiplerimizle yapmak bizi daha da mutlu ediyor” dedi.   Yunus Emre Parkını yeniden düzenlediklerini belirten Başkan Gençer, “Çocuk oyun parkı, çimleri, spor alanları ve çevre düzenlemesi ile düzenleme çalışması yapıyoruz. Sürprizlerimiz de var bayrama yetiştireceğimiz. Çocuklara yeni oyun aletleri alıyoruz. Yunus Emre Parkını halkımızın daha çok kullanımına açacağız. Çamlık’ta da oyun parkı yapıyoruz. Cunda’daki oyun parklarını da yeniledik” dedi.

“CUNDA DAHA ESTETİK BİR GÖRÜNÜM KAZANACAK”

Cunda da ki sahil düzenlemesi hakkında bilgi veren Başkan Gençer, “Cunda sahilde çardakların üstü açılır kapanır oldu. Bunun sebebi yayılmayı engellemek. Müşteriler üstü kapalı yerlerde oturmak istemediklerini söylemişti. Şimdi artık üstü kapalı bir yer kalmayacak. Ara yollar ve önde halkın gezdiği yolun işgaline izin verilmeyecek. Daha estetik bir görüntü kazanacak. Çardakların çevresinde ahşap bir bant olacak ve çardakların restoranlardan ayrı olarak kullanılacak. Arka sokaklarda da yayılmaları engellemek için Zabıta ekiplerimizle birlikte tespitler yaptık. Restoranlara belli miktarda önlerinde yerler tespit ettik. Onun dışına çıkamayacaklar. Vatandaşlar biliyorsunuz Cunda’ da yürüyerek geziyorlar. Yürüyüşlerini kolaylaştırmak lazım tabii restoran ve kafe işletmelerinin de ihtiyacını karşılamamız lazım. Bunların hesabını yaptık” dedi.

“5 ADET ÇÖP TAKSİ 24 SAAT RİNG ATARAK ÇÖP TOPLUYOR”

Yaz sezonuna girerken çöp toplama ile ilgili ciddi çalışmaları olduğunu söyleyen Başkan Gençer, “ Çöp taksi sayısını arttırdık. 5 adet çöp taksi ile 24 saat ring atarak çöpleri topluyoruz. Cunda, Sarımsaklı, Armutçuk ve şehir merkezinde devamlı ring atıp çöp topluyoruz. Bu sistemle restoranların ciddi atıklarını kaldırabiliyoruz. Buna devam edeceğiz. Bazı mahallelerimizde çöp konteynırlarını kaldırdık, pilot bölgeler seçtik. Barbaros Caddesinde çöp konteynırlarını kaldırdık. Traktörle sabah ve akşam saatleri olmak üzere günde iki kez evlerin önünden çöpleri alıyoruz. Dar sokaklardaki konteynırlar vatandaşlarımızı rahatsız ediyordu, herkes bu sisteme alıştı. İnşallah bunu tüm tarihi kentte uygulamayı düşünüyoruz. Kısa bir sürede tüm Tarihi kent içinde konteynırları kaldırıp çöpleri evlerden alma yöntemine geçeceğiz. En doğrusu bu. Yaz sezonunda en büyük sıkıntımız yazlıklarına gelenler bahçelerini temizledikten sonra atıklarını çöp konteynırlarının yanına atıyor. Biz uyarıda bulunuyoruz. Bize haber verin, cüzi bir rakamla taşıyabiliriz ya da moloz dökme yerlerimize atın diyoruz ama birçok site ev bunlara uymuyor. Biz ciddi mücadele ediyoruz. Binlerce ev var. Biraz süre alıyor. Bunu da çözeceğiz. Çöp taksilerimiz boş kaldığında sokaklara bırakılan atıkları kaldırıyor. Ciddi bir hizmet veriyoruz. Birçok mahalleden bu konuda övgü alıyoruz. Teşekkür ediyorlar hızlı kaldırdığımız için ama bunu el birliği ile yapmamız lazım. Çöp transfer istasyonu yapılıyor. Ağustos sonu itibariyle hizmete geçecek. Bu da güzel bir haber. Ayrıca Ayvalık kabristanı dolmak üzere. Cunda doldu. Yollarını yapıyoruz, kabristanımızı daha da büyüteceğiz. Bu Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda ama meclis kararı ile ilçe belediyelerine bıraktılar bunu. Biz de bu işi elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz” dedi.

“SİVRİSİNEKLE MÜCADELE BÜYÜKŞEHİRİN SORUMLULUĞUNDA AMA KONUYU BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNDE TEKRAR GÜNDEME GETİRECEĞİM”

Başkan Gençer, “Genel olarak baktığımızda kanalizasyonla ilgili sorunların devam ettiğini görüyoruz. Sivrisinek ciddi bir sorun. İlaç değiştireceklerini söylediler. İlaç değişti ama sivrisinek arttı. Bir daha ki meclis toplantısında Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında gündeme getireceğim. Ayvalık’ta hiç bu kadar sivrisinek görmemiştik. Nedense bu sene olmuyor. Geçen sene başarılıydılar ama bu sene çok kötü” dedi.

“DEDİKODULARA EN İYİ CEVAP SAYIŞTAY RAPORU”

2017 yılı Sayıştay Denetim Raporunun açıklanması gündemin ilk maddesi oldu. Rapor okunmadan önce açıklama yapan Başkan Gençer, “Göreve geldiğimizden beri 6 etapta Sayıştay denetiminden geçtik. Şükürler olsun bir sıkıntı yok belediyemiz açısından. Ufak tefek şeyler var ama Sayıştay uzmanlarının söylediğine göre bu konuda gayet iyiye doğru gittiğimizi ifade etmek istiyorum. Ayvalık’ta dedikodular çıkartılıyor, üzülüyorum.  ‘Belediyeye kayyum atanacak’ diye. Bu dedikoduların kimlerin niye çıkarttığını da hepimizi tahmin edebilir ama Bu bir siyasi olay değildir. Bu tip şeylere en güzel cevap Sayıştay raporu ile verilir. 4 yılda 6 denetimden sonra Sayıştay raporunun temiz çıkması nedeniyle çalışma arkadaşlarıma, belediye meclis üyelerimizin tümüne teşekkür ediyorum” dedi.

BASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE YAĞMUR SUYU KANALLARI PROJELENDİRME YETKİSİ VERİLDİ

Sayıştay raporu okunduktan sonra, İlan ve reklam vergisi ile işyerlerine ait ÇTV’nin ödeme dönemlerinin birleştirilmesi konusu görüşüldü. Gündemin 3. Maddesi, ilçede yağmur sularının uzaklaştırılması ve disipline almak için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi BASKİ Genel Müdürlüğüne projelendirme yetki verilmesi konusu oldu.  Başkan Gençer, “Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ilçemizi ziyarete geldiğinde kanalizasyon ve su konusunda proje hazırlığı yapacak. Yağmur suyu planları yapılmasıyla ilgili yetki verilmesi, daha sonra yapılması yetkisini de verebiliriz” dedi.  2’nci ve 3’ncü gündem maddeleri oy birliği ile kabul edildi.

Ayvalık Liman İşletmelerinde palamar (halat bağlama bedeli) işlemleri ve konaklama için gelen yatlardan alınacak ücretin belirlenmesi konusunda 9 metreye kadar olan yatlardan 10 Euro 9-15 metre yatlardan 20 Euro, 15 metreden büyük olan yatlardan 30 Euro alınmasına karar verildi.

İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nden gelen dilekçe gündeme ilave konu olarak ele alındı. Küçük sanayi sitesinde yağmur sularından kaynaklı sorunlarla ilgili dilekçe incelenmek üzere Fen İşleri Müdürlüğüne havale edildi. Meclis İmar Komisyonundan, İmar Dairesinden gelen konular görüşülürken yeni İmar Komisyonuna havale edildikten sonra toplantı sona erdi.