MİLYONLUK TESİS HALA KAPALI- 2 MİLYON 558 BİN 400 METREKÜP ATIK SU ARITILMADAN DENİZE BIRAKILDI

Nilgün KAYA

5 yıl önce hizmete giren 15 milyon lira maliyetli Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisi,17 Aralık 2016’dan beri kapalı. Günde 4 bin 800 metre küp atık su arıtan tesisin kapalı olduğu 1 yıl 5 ay ve 18 günlük süre boyunca 2 milyon 558 bin 400 metre küp atık su, arıtılmadan denize deşarj edildi.

Yap-işlet-devret modeli ile yapılan ve 26 Kasım 2013’te hizmete giren Ayvalık’ın Elektroflükasyonlu Atık Su Arıtma Tesisi, çalıştıran firmanın belediyelerden alacaklarını tahsil edememesi nedeniyle kapandı. Koçoğlu A.Ş’nin yapıp, işlettiği tesisi, 4 milyon 500 bin liraya yaklaşan hak edişlerini alamadığı gerekçesiyle kapatmış ve Ayvalık Belediyesi ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesini mahkemeye vermişti.

“KAPASİTE ARTTIRIMI İÇİN İHALE YAPILDI”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Talat Özen 4 Aralık 2017 yılında yaptığı Ayvalık ziyaretinde, arıtma tesisinin yeniden hizmete gireceğine yönelik açıklama yapmıştı. Bu üzerinden 6 ay geçmesine karşın tesis hala faaliyete geçirilmedi. Dönemin Büyükşehir Arıtma Daire Başkanı Levent İbiş, yüklenici firmanın sorumluluklarını yerine getirmediğinin tespit edildiği ve sözleşmesinin fesih edildiğini, arıtma tesisinin mevcut hali ile çalıştırılmasının mümkün olmadığını açıklamış, kurumca yapılan tespitlerin yanı sıra mahkemece görevlendirilen bilirkişi heyeti tarafından da tespit çalışmalarının yürütüldüğünü, hukuksal süreç bir taraftan devam ederken tesisin çalıştırılabilmesi için kapasite arttırımı ve uygun ekipmanların alımını kapsayan yönelik ihalenin tamamlandığı bilgisi vermişti. Tesisin yüzde 90’ının yenileneceğini belirten dönemin Başkan Levent İbiş, tesisin ne zaman devreye gireceği sorusuna da tarih olarak Mayıs sonu Haziran başını işaret ederek yanıt vermişti.

BASKİ SİTESİNDE ‘FAAL DURUMDA’ YAZIYOR AMA HUKUKSAL SÜREÇ BEKLENİYOR

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin internet sayfasında, hizmetler bölümünün Atık Su Arıtma Tesisleri- Ayvalık merkez atık su tesisi ibaresi tıklandığında ‘Tesisin faal durumda’ olduğu yazmasına karşın tesisin hala çalışmadığı öğrenildi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığından alınan bilgiye göre, kapasite arttırımı için ihalenin yapıldığı ancak hukuksal süreç devam ettiği için tesiste çalışma yapılamadığı ve hizmete açılamadığı bildirildi.  Günlük kapasitesi 4 bin 800 metre küp olan tesiste acil durumlarda 6 bin metre küpe kadar arıtma yapılabiliyordu. Ayvalık atık su tesisi,  bünyesindeki ileri arıtma prosesleri ile endüstriyel nitelikte atık sularla başa çıkabildiği için ayrıca önem taşıyordu. Tesisin devreden çıkması ile Ayvalık Körfezi’ne arıtılmadan bırakılan evsel ve zeytin karasuyu da dâhil endüstriyel su miktarı 530 günde toplam 2 milyon 588 bin 400 metreküpe ulaştı.

Konuyu Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisinin geçtiğimiz  yıl Nisan ayında  yapılan gündeme getiren Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “BASKİ’nin sorumluğunda olan arıtma çalışmıyor. Kanalizasyon arıtılmadan denize boşaltılıyor. Yaşanan durumun gerçekten çok kötü olduğunu ve ilçemize yakışmadığını belirtmek istiyorum” demişti. Başkan Gençer , “Sözü edilen arıtma tesisinin sorumluluğu bilindiği üzere bütünşehir yasası gereği Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından bizden alındı. Ancak çalışmadığını biliyoruz. BASKİ ile bu durum hakkında görüştük. Sorunu giderip tekrar faaliyete geçireceklerini belirttiler. Biz de bir an önce açılması için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.