ALİ ÇETİNKAYA VE İLK KURŞUN KONULU KONFERANS

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta milli mücadeleyi hızlandıran ilk asker kurşunu ve 29 Mayıs 1919’da direnişi başlatan 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ile askerleri törenle anıldı. Anma programı kapsamında ‘Ali Çetinkaya ve ilk kurşun’ konulu konferans düzenlendi.

İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde saat 14.00’te başlayan ‘Ali Çetinkaya ve ilk Kurşun’ konulu konferansın moderatörlüğünü Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zeki Çevik üstlendi. Ayvalık Belediye Meclis üyesi emekli Türkçe Öğretmeni Halil Gür ile Cumhuriyet Kadınları Derneği Ayvalık Şube Başkanı Gülden Sarıbaş konferansın konuşmacıları oldu. İstiklal Mücadelesini anlatan sunumla başlayan konferansa Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, İlçe Garnizon Komutanı Albay Fevzi Koyuncu, Belediye Başkanı Rahmi Gençer ‘in yanı sıra kurum amirleri gaziler, demokratik kitle örgütü temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zeki Çevik, “İnsanlarımız dünyanın en güçlü devletlerine karşı nasıl mücadele etti? Nasıl bağımsızlık kazandı. Çanakkale, milli mücadelede insanlarımıza umut aşılayan motor güç olmuştur. Bu kahraman insanları gençlerimiz mutlaka bilmeli” dedi.

“HULUSİ ZARPLI VATANIN SAVUNMASINA KATKIDA BULUNMUŞ”

Kuvayı Milliye hareketin öncüleri arasında olan dedesi Zarbalı Hulusi Beyi anlatan Gülden Sarıbaş, Zarbalı isminin kısa özgeçmişinden bahsederek konuşmasına başladı. Sarıbaş “Zarbalı Hulusi Bey, 1883 yılında Balıkesir’de dünyaya geldi. Hulusi Beyin dedeleri de 1700’lü yıllardan beri bu topraklara gönül vermiş, bu topraklar için savaşmış ve bu toprakları korumuştur. Balkan harbine gönüllü olarak, 1. Dünya savaşına yedek subay olarak katılan Hulusi bey İzmir’in işgalinden sonra İlk defa İzmir’de toplanan Müdafa-i Hukuk Kongresine Balıkesir’i temsilen gitmiştir. Kuvayı Milliye hareketinin öncülerinden olmuştur. Vatanın savunmasına katkıda bulunmuş, Alaşehir ve Balıkesir kongrelerine milli görevli sıfatıyla Sivas ve Erzurum Kongrelerine Balıkesir delegesi olarak katılmış. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Madalyası ile taltif edilmiş, Meclise milletvekili olarak girmiştir. 1922 yılında Ayvalık’a yerleşerek zeytinyağı, sabun ve un fabrikaları kuran Hulusi bey, Türk Cumhuriyetinin de ilk sanayicilerinden biri olmuştur. Eğitime büyük önem vermiştir. Ayvalık Cunda Adası’nda okul yaptırmıştır. Vefatından önce yatalak olduğu aylar boyunca yatağının başında Türk bayrağı, silahları, İstiklal madalyası asılıydı” dedi.

Belediye Meclis üyesi Halil Gür, “ İlk kurşun ruhu teslim olmamaktır. İlk kurşun ruhu geldiği noktada var olabilmeyi kendi iradesiyle ortaya koyabilmektir. Türkiye’miz bu ilk kurşun ruhunu, tekrar Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki gibi o şahlanış enerjisini kendisinde bulacaktır.  İlk kurşun milli mücadele içerisinde bir köşe taşı, bir temel taşıdır” dedi.