TRAFİK GÜVENLİĞİ İÇİN KURALLAR BİR KEZ DAHA HATIRLATILDI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta ‘Karayolları Trafik Güvenliği Haftası’ dolayısıyla düzenlenen programda trafik güvenliğinin önemine ilişkin sunumlar izlendi, hazırlanan stantlarda trafik işaret ve kuralları ile kask kullanımı konusunda bilgilendirme yapıldı.

Trafik sorunlarını çözümlemek amacıyla her yıl Mayıs ayının ilk haftası kutlanan ‘Uluslararası Karayolu Güvenliği Haftası’ için Ayvalık’ta tören düzenlendi. Ayvalık Jandarma Komutanlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ile Ayvalık Şoförler ve Otomobilciler Odası işbirliğindeki program 11 Mayıs Cuma günü saat 10.00’da başladı.

İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda trafik kurallarını anlatan sinevizyon gösterimleri yapıldı. Bu yıl ‘Hey büyükler, Trafik kurallarına uyun. Biz çocuklara örnek olun’ sloganıyla gerçekleştirilen Trafik haftası kapsamında yapılan kompozisyon yarışmasında dereceye giren Uğur Anadolu Lisesi öğrencisi Sümeyra Yılmaz, Ayvalık Anadolu Lisesi öğrencisi Merve Deniz ve Rahim Usta Anadolu Lisesi öğrencisi Serenay Körükçü’ye ödülleri verildi.

“2 BİN 325 ARAÇ SÜRÜCÜSÜ CEZA ALDI”

Karayolu Trafik kaza istatistiklerini hatırlatan İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amiri Komiser Savaş Sağtaş, hafta boyunca yapılacak etkinliklerle trafik bilincinin arttırılmasının amaçlandığını söyledi. Sağtaş, “2018 yılı itibariyle ilçemizde 5393 araç kontrol edilmiş, 2325 araç sürücüsüne cezai işlem uygulanmıştır. Bu yıl içinde yaşanan bir ölümlü kazada 3 gencimiz hayatını kaybetmiştir. Bu yıl yaşanan 46 yaralamalı trafik kazasında ise 62 vatandaşımız yaralanmış ve 52 adet maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir. İlçemizde bugün itibarıyla 19 bin 600 vatandaşımıza sürücü belgesi verilmiş olup, 30 bin 112 adet araç tescili yapılmıştır. İlçe nüfusunun 70 bin olduğu düşünülürse yaklaşık her 2 kişiye bir araç düşmektedir”dedi.

“AYVALIK’TA KASKSIZ VE BELGESİZ MOTOSİKLET KULLANILIYOR”

Bu yıl Trafik Büro Amirliği olarak 8 okulda 1250 öğrenciye ve 325 ticari araç sürücüsüne trafik güvenliği eğitimi verdiklerini belirten Komiser Sağtaş, “İlçemizde yapılan motosiklet denetimlerinde sürücülerin kasksız veya sürücü belgesiz motosiklet kullandıkları tespit edilmiş olup, trafik kazasına karışan motosiklet sürücülerinin kask takmamaları nedeni ile ciddi şekilde yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanan kazalar yaşanmaktadır. Bundan dolayı ailelerden ricamız, çocuklarına sürücü belgesiz ve kasksız motosiklet kullanmalarına izin vermemeleridir” dedi.

“90 KM HIZLA YAPILAN KAZANIN ETKİSİ 10. KATTAN DÜŞME İLE AYNI”

Hızın görme yetisi, durma- fren mesafesine, sürücü davranışlarına ve çarpışma şiddetine etkisi, hız limitleri, hızın azaltılması gereken yerler konusunda bilgi veren Uzman Jandarma Çavuş Burhan Meral, “30 km hızla yapılan bir kazanın vücuda etkisi 1. kattan düşme etkisiyle, 90 km hızla yapılan bir kazanın insan vücuduna etkisi ise 10. Kattan düşme etkisiyle aynı olur. 100 km hızla giden araç sürücüsünün görme yetisi %42’ye düşer. Hız arttıkça görme yetisinin düştüğünü unutmayalım” dedi.

Motosiklet kullanımı hakkında bilgi veren Polis Memuru Hakan Duyar, “2017 yılı içinde ilçemizde yapılan motosiklet denetimlerinde 1859 motosiklet kontrol edilmiş, 1287 motosiklet sürücüsüne kask kullanmamak ve sürücü belgesiz araç kullanmaktan işlem yapılıp bunlardan 510 motosiklet ise trafikten men edilmiştir. 2017 yılını yüzdeye aldığımızda kontrol edilen motosiklet sürücülerinin yüzde 60’ına cezai işlem uygulanmıştır. Ayrıca 2017 yılı içinde meydana gelen 152 ölümlü ve yaralamalı trafik kazasının 84’üne motosiklet sürücüleri karışmış, bu kazalarda 2 motosiklet sürücüsü hayatını kaybetmiştir. İlçemizde meydana gelen trafik kazalarının yüzde 65’ini motosiklet sürücüleri oluşturmaktadır. Bu nedenle denetimlerimizi 2017 yılında arttırdık ve ocak ayında 120, Şubat ayında 66, Mart ayında 239, Nisan ayında 297, Mayıs ayında 307 Haziran ayında 71, Temmuz ayında 105 ve Ağustos ayında 245 olmak üzere 1450 motosiklet sürücüsü kontrol edilerek bunlardan 440’ına kask takmadan ve sürücü belgesiz araç kullanmaktan işlem yapıp, 140 aracı trafikten men ettik. 2018 yılında meydana gelen 111 trafik kazasının 60’ına motosikletler karıştı” dedi.

“BAYKUŞ DEĞİLİZ, AYNAYA BAKMADAN, TRAFİĞİ KOLLAMADAN ARAÇ SÜRÜLMEZ”

“Ebeveynlerin çocuklarını uyarması gerektiğini söyleyen Polis Memuru Hakan Duyar, “ Ama görüldüğü üzere aileler bunu yapmıyor. Motosikletlerin aynaları sökülüyor. ‘Arkayı nasıl görüyorsunuz?’ diye sorduğumuzda, ‘Başımızı çevirip bakıyoruz’ yanıtını veriyorlar. Arkadaşlar baykuş değiliz. Aynaya bakmadan trafiği kollamadan araç sürülmez. Ben böyle bir kural bulamadım ama motosiklet sürücüleri araçları sağdan geçiyorlar. Öğrenciler motosikletlere 3 kişi biniyor, bazı aileler 4 kişi biniyor. Işıkları yok, geçtiğimiz yıllarda 8 metrelik yolda kafa kafaya çarpışan motosikletlerin kazasına gittim. Işık yok, birbirlerini öldürüyorlar” dedi.

“TRAFİK ASLINDA CANAVAR DEĞİL, ONU CANAVARLAŞTIRAN İNSANLARDIR”

Kazasız günler dileyen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Aziz Ciddi, “Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte taşıt sayısı da arttı. Ülkemizde her yıl trafik kazalarında binlerce insan hayatını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır. Trafik aslında canavar değildir, onu canavarlaştıran insanlardır. Bu canavarı yok etmek eğitimle mümkündür. Trafik canavarlarını kendinize örnek almayın. Normal yaşamda olduğu kadar trafikte de anlayışlı olun” dedi.

Yılın şoförü seçilen Mahmut Erkan Akarca’ya ödülü Belediye Başkan yardımcısı Gökay Bacan tarafından verildi.  Programın ardından, Cumhuriyet Meydanı’nda Emniyet ve Jandarma trafik ekiplerinin arama-kurtarma faaliyetlerinde kullandığı materyaller, trafik işaretlerinin de bulunduğu sergi gezildi.