“ÇÖPLÜK DEĞİL TABİAT PARKI”

Nilgün KAYA

TEMA Ayvalık Temsilciliği, gönüllü vatandaşlarla birlikte 5 Mayıs Cumartesi günü Ayvalık Hakkıbey Yarımadası’nda çevre temizliği yaptı. 19 bin 624, 27 hektarlık alanı ile Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkının kirlilik açısından alarm verdiğini ifade eden TEMA Ayvalık  Sorumlusu Haluk Aysu, “Gördüğümüz manzara, kirlilik ürkünçtü. Tabiat parkımız çöplük değil” dedi.

TEMA Ayvalık yönetiminde Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içinde yer alan Hakkıbey Yarımadası çevre temizliğine, TEMA Ayvalık ekibi, minik TEMA’cılar, Pirüpak Sakarya Grubu ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Şube Başkanı Gülden Sarıbaş’ın da aralarında bulunduğu 25 gönüllü katıldı.

Hakkıbey Yarımadası sahillerinde gerçekleştirilen temizlik saat 11.00’de başladı saat 13.00’te tamamlandı. Ayvalık Belediyesi’nin de destek verdiği temizlik sırasında yaklaşık 60 büyük çöp torbası çöp toplandı. 200 metrelik sahil şeridinin yüzde 95’i plastik olmak üzere çöplerle kaplı olduğunu söyleyen TEMA Ayvalık sorumlusu Haluk Aysu,  “Bakmaya kıyılamayacak güzellikteki sahilin durumu ne yazık ki grubumuzun kirlilikle savaşımda deneyimli gönüllülerini dahi şaşırtacak kadar vahimdi.  200 metrelik sahil şeridi tepeleme bir kamyon dolusu çöpü nasıl taşırmış?  Gördüğümüz manzara, kirlilik ürkünçtü. Tabiat parkımız çöplük değil. Alarm çoktan çalıyor durumda. Kimse bu kadarını ummuyordu. Ben gecen yıl bölgede yürüyüş yaparken fark etmiştim vahameti. Daha önce Cunda da çeşitli bölgelerde yaptığımız sahil temizliğini bu nedenle bu yıl Hakki Bey yarımadasında yapmayı düşündük. Bölge genelde ıssız  bir sahil bölgesi. Bu yüzden %95i plastik atıklardan oluşan çöpün denizden sahillere taşındığını tahmin etmek zor değil. Ancak bilmeliyiz ki güzelim kumsallarda biriken plastik çöplerin denizlere kavuştuğu bölge yine Ayvalık yerleşim bölgeleri. Yani bizlerin gelişigüzel sağa sola attığı pet ve naylon torbaların birikerek yarattığı çirkin manzara. Topladığımız çöpler kamyonu tepeleme doldurmaya yetti. Aklımız sahilin geri kalan bölgelerinde kaldı. İleride yine bir etkinlik yapacağız. Hakkı bey yarımadasının o bölgesi iç denize bakıyor. Bu da kirliliğin tamamen Ayvalık, Çamlık ve yakın çevremizden kaynaklı olduğunun kanıtı” dedi.

19 bin 624,27 hektarlık alanı ile Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı 22 yaşında. Bakanlar Kurulu kararıyla 21.04 1995 tarihinde tabiat parkı ilan edilen, flora ve faunası ile ülkenin en özellikli doğal alanı. 1.930 hektarı orman, 1.179 hektarı hazine arazisi, 872 hektarı özel mülkiyet ve 13.969 hektarı denizden oluşan, Ayvalık çevresinde bulunan 22 adanın 20’sinin içinde yer aldığı, Kıyı yapısı ve doğal güzellikleri nedeniyle dikkat çekiyor. Hızlı gelişen turizm karşısında ortaya çıkan altyapı sorunları ve beraberinde getirdiği çevre kirliliği ile yoğun insan baskısı yaşayan Tabiat Parkı, koruma statülerini büyük ölçüde azaltan revize planı ve son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan sit derecelerinin yeniden değerlendirilmesi ile yapılaşma tehlikesi altında bulunuyor.