“YERİ UYGUN DEĞİL, DEĞİŞTİRİLMELİ”

Nilgün KAYA

Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Ayvalık’ın Murateli Kırsal Mahallesi’nde kurulması planlanan Çöp aktarım İstasyonunun yerinin değiştirilmesi için Ayvalık Belediye Başkanlığı’na dilekçe verdi. Zeytinlik alan içinde kalan arazinin istasyon için uygun olmadığı, Ayvalık’ın bir başka kırsal mahallesi’nde taş ocağı alanının bir bölümünün istasyon için kullanılması önerisinde bulunuldu.

Ayvalık’ın 36 mahallesinin Balıkesir’de merkezde bulunan bertaraf merkezine olan çöp yolculuğu Murateli Kırsal Mahallesi’nden yapılacak. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Bandırma ilçesinde hizmete açılan Katı Atık Transfer İstasyonu’nun bir benzeri olacak tesis için Ayvalık’ta Murateli kırsal Mahallesini seçti. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü, Murateli Kırsal Mahallesi sınırları içinde zeytinlik arazilerle çevrili, bir vatandaşın sebze ve meyve yetiştirdiği öğrenilen alanı 1 sene önce kamulaştırdı.  Belirlenen arazide Katı atık transfer istasyonu inşası için ihaleye çıkıldı. 6 ay içinde yapılması planlanan Katı Atık Transfer İstasyonuna, çöp kamyonları ile ilçeden toplanacak getirilecek çöpler, burada üç vardiya halinde çalışan personel tarafından bunkerler aracılığıyla büyük ebat sıkıştırmalı kasalara yüklenerek Tırlarla Balıkesir’e nakledilecek.

Çöp depolama alanının zeytinlik alanı içinde olması üzerine yer değişikliği talep etiklerini belirten Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Ayvalık Belediye Başkanlığı’na bir dilekçe verdi. Dernek Başkanı Havva Taylan imzalı dilekçede, ‘Ayvalık Murateli Mahallesi’ndeki taşınmazın 03.01.2018 gün ve 23 sayılı kararı ile katı atık tesis alanı olarak Ayvalık Belediye Meclisinde oy birliği ile kabul edildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Söz konusu taşınmaz derneğimiz yöneticilerince yerinde incelenmiş ve taşınmazın zeytin alanı içerisinde olduğu tespit edilmiştir. Bu alanın Zeytin yasası kapsamında değerlendirilmesi zorunludur. Çünkü Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, zeytinlik saha tanımını değiştirerek, zeytin alanların enerji, maden arama ve diğer yatırımlara açılmasına izin veren yönetmeliğin yürütülmesini durdurmuştur. Mevcut vahşi çöp depolama sisteminin kaldırılması hepimizin kabulüdür. Ancak Büyükşehir tarafından beklenen çöp depolama ve aktarma istasyonunun yeri uygun değildir. İlçemiz Çakmak Mahallesi’nde taş ocağı ve taş kırma alanının bir bölümü çöp depolama ve aktarma istasyonu olarak kullanılabilir. Ayvalık doğasının ve zeytin yasasının faydalarını göz önüne alarak Ayvalık Meclis kararının tekrar gözden geçirildiği Ayvalık Belediye Meclisi’nde görüşülmesini talep ediyoruz’ denildi.

önerilen alan

Konuyla ilgili bir dilekçenin de Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen tarafından verildiği öğrenildi.  Özgen, “İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, Mahalli çevre kurulunda da 3573 Sayılı Kanuna uygun olmadığını belirtmiştir. Toprak koruma projesi ve Toprak kurulu izni yoktur.3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanununa ve Danıştay İdare Kurulunun hukuki açıdan geri dönülemez niteliğinde olan kararına aykırıdır. Görüşüne başvurduğum; Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Bölümü Öğretim Görevlisi Doç.Dr.Ertuğrul Aksoy konuyla  ilgili olarak; Balıkesir İli arazi varlığı raporu(1999) ve toprak haritasından da görüleceği üzere, Katı atık Aktarma İstasyonu, Rendzina Büyük Toprak grubunda III. arazi yetenek sınıfında zeytinlik arazi kullanım sınıfında yer alıyor. Arazi kuru mutlak veya özel ürün arazisi vasfında etüd edilmiş ise plan değişikliği için Toprak Kurulu izni  gerekirdi. Her türlü koşulda toprak koruma projesinin yapılmış veya hazırlatılmış olması gerekir diye görüş belirtmiştir. Görüldüğü üzere, Katı atık aktarma istasyonu olması planlanan 115/89 no.lu parsel seçimi mevcut  kanunlara aykırıdır. Ayvalık’ın çöp sorunu olduğu  da başka bir gerçektir. Ancak hiçbir sorunun çözümü kanunlara aykırı olamaz, hiçbir doğru da yanlışın üzerine kurulamaz. Çöp sorunu sıfır atık projesi ile çözülme imkanı mevcuttur. Bu nedenle; Ayvalık Belediye Meclisinin 115/89 No’lu parsel ile meclis kararının tekrar  gözden geçirilmesi arzu edilmektedir. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi ve aynı zamanda üyesi olduğum Ayvalık Çevre ve Güzelleştirme Derneği olarak bu işin takipçisi olacağız’ dedi.