AYVALIK’TAN AYLA ALGAN’A TİYATRO EMEK ÖDÜLÜ

Nilgün KAYA

‘Her Şeye rağmen Tiyatro’ sloganıyla, 9. kez düzenlenen Ayvalık Tiyatro Festivali’nin onur konuğu Sanatçı Ayla Algan oldu. Algan’a Tiyatro Emek Ödülü, 27 Nisan Cuma akşamı düzenlenen törende Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer tarafından verildi.

25 Nisan’da başlayan,  Ayvalık Kültür Sanat Derneği (AYKÜSAD), Ayvalık Sanat Derneği (ASD) ve Ayvalık Belediyesi’nin birlikte düzenlediği Ayvalık Tiyatro Festivali devam ediyor. Festival, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da yine Türkiye’nin birçok bölgesinden amatör, profesyonel, üniversite ve gençlik tiyatroları ile sahne çalışmalarını bir araya getirerek izleyiciyle buluşturuyor.

Farklı etkinlikler, oyun türleri, çocuk tiyatroları, sokak gösterileri, atölye çalışmaları, söyleşi ve deneysel çalışmaların gerçekleştirildiği festivalin 3. gününde, Sanat Fabrikası’nda kokteyl ve ödül töreni düzenlendi.

Festivalin bu yıl ki onur konuğu ise Koca Öküz şarkısı ile Anadolu kadınının sorunlarını hicvederken Yunus Emre’yi üç dilde dünyaya tanıtan yazdığı savaş karşıtı şarkısı ile UNİCEF onur ödülüne layık görülen Sanatçı Ayla Algan oldu. Ödül töreninde usta sanatçıya Tiyatro Emek Ödülü verildi.

“NE MUTLU SİZİN GİBİ SANATÇILARIMIZ VAR”

Ayla Algan’a emek ödülünü takdim eden Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer,   Ayvalık’a gelerek Tiyatro Festivaline onur vermesinden duyduğu mutluluğu belirterek,  “Değerli sanatçımıza tüm Ayvalıklılar ve sanatseverler adına teşekkür ediyorum. Beni gururlandıran birkaç olay var. Bir tanesi, ağır protokolle Ayvalık’ta yemek yiyordum. İçinde yüksek yargıçlar, valiler, belediye başkanları vardı masada. Yemek bitmeden ben kalktım ‘Müsaadenizle bir tiyatro oyununa gideceğim’ dedim. ‘Ayvalık’a bir tiyatro mu geldi?’ dediler ‘Hayır dedim. Ayvalık’ın tiyatrosu var’ ve 7 senedir de ayakta duruyor. Bu çok gurur verici bir belediye başkanı için, şehrim için. 1961 doğumluyum.1961’de Tarla Kuşunu sahneye koymuştunuz. Ayvalık’la da çok güzel örtüşen bir insan sanatının dışında. Babası Giritli. Ben bu plaketi tüm Ayvalık adına veriyorum. Ne mutlu sizin gibi sanatçılarımız var. İyi ki varsınız” dedi.

Ödülü tüm öğrencileri ve festival yapanlar için kabul ettiğini ifade eden Sanatçı Ayla Algan “Çünkü ben ödül aldığım zaman ille bir şey oynuyordum.  Bir film ödülü aldım mesela ‘Ah güzel İstanbul’ Avrupa’da. Bir şey yapıyordum yani. Şimdi Sabancı’nın ödülü bu ödül hiçbir şey yapmadan yani. Çok teşekkür ederim. Siz benim ölümsüzlüğümsünüz” dedi.