AYVALIK’TAN 1 MAYIS ÇAĞRISI; ‘SÖMÜRÜSÜZ VE SAVAŞSIZ BİR DÜNYA MÜMKÜN’

Nilgün KAYA

1 Mayıs’ı Cumhuriyet Alanı’nda kutlayacaklarını açıklayan Ayvalık 1 Mayıs Tertip Komitesi çağrıda bulundu; “Sömürüsüz ve savaşsız bir dünya mümkün”

İlçedeki  çeşitli siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin oluşturduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi, 17 Nisan günü Boğaziçi Otel’de yaptıkları toplantıda, 1 Mayıs’ı Cumhuriyet Alanı’nda kutlayacaklarını açıkladı.

“İŞÇİ SINIFI VE EMEKÇİLERİN YOKSULLUK VE GEÇİM DERDİ GİDEREK BÜYÜYOR”

Toplantıda yapılan açıklamada, “ OHAL’ e, sömürüye, işsizliğe, yoksulluğa ve güvencesizliğe karşı 1 Mayıs’ta Ayvalık Cumhuriyet Meydanındayız. İşçi sınıfı ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’a sayılı günler kaldı. 1 Mayıs işçi sınıfı ve emekçilerin insanca çalışma ve yaşam talebiyle meydanlara çıktığı, hakkını aradığı, başka bir dünya özlemini dile getirdiği; patronlara ve onların hükümetlerine, kapitalist sömürü sistemine karşı eşitlik, demokrasi, barış ve özgürlüğü savunduğu bir gündür. 2018 1 Mayıs’ına yaklastığımız bugünlerde;  ülkede bir avuç tekelci sermaye her geçen gün zenginliğine zenginlik katarken işçi sınıfı ve emekçilerin yoksulluk, hayat pahalılığı ve geçim derdi giderek büyüyor. Kiralar neredeyse asgari ücrete yakın. Elektrik, su ve ulaşım masrafları ise emekçinin bütçesinin tamamına yakınını alıp götürüyor. Türkiye Avrupa’nın en uzun çalışma sürelerine sahip ülkesi. Günlük 8 saatlik işgünü hakkı 100 sene önce kazanıldı ama bugün emekçiler 10 saat, 12 saat hatta daha uzun sürelerde çalışıyor.- 2017 yılında en az 2006 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Savaşır gibi çalıştırılıyoruz. Ölmeyenler ise baskı altında ve stres içinde çalışmaktadır. İşsizlik tüm ülkede olduğu gibi Ayvalık’ ın da önemli sorunu olmaya devam ederken;  çiftçi artan maliyetler altında ezilmekte, tarım ve turizm işçileri güvensiz koşullarda çalışmaya devam etmektedir. Madencilik faaliyetleri sularımızı kirletmekte, zeytinliklerimiz, ormanlarımız talan edilmektedir. Kadın emekçiler çalışma yaşamında türlü ayrımcılıklarla karşı karşıya kalırken, hükümetin uyguladığı politikalarla taciz, tecavüz ve kadın cinayetleri yaşamın bir parçası haline getirilmiştir. Çok övülen sağlık sistemi çökmüş,sağlık hak olmaktan çıkarılmıştır. Kanser hastaları başta olmak üzere birçok hasta ilaçlarını alamaz duruma gelmiştir.Parası olmayanlar, özel hastaneye gidemeyenler doğru düzgün bir sağlık hizmeti alamaz hale gelmiştir. AKP ile eğitim sistemi arapsaçına döndüğü gibi, eğitimdeki özelleştirme ile bir çocuğun okuması için ailesinin varını yoğunu ortaya koyması gerekmektedir.Eğitim bir hak olmaktan çıkarılarak ticari bir meta haline getirilmiştir. Hem çalışma koşullarımız hem de yaşam koşullarımız gün geçtikçe daha da ağırlaşmaktadır.1 Mayıs bütün bu sorunlara karşı birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. OHAL’ in kaldırılması, KHK’ların iptal edilmesi için, tek parti, tek adam rejimine ve tüm anti demokratik uygulamalara son verilmesi için, hukukun üstünlüğü,  herkese esit hak ve adalet için, savaşa, silahlanmaya değil, eğitime ve sağlığa bütçe için, Ayvalık Emek ve demokrasi güçleri olarak işçi sınıfı ve emekçilerin kapitalist sömürüye karşı birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs ta insanca bir yaşam, barış, demokrasi ve özgürlük için 1 Mayıs Salı günü saat 11:00 da Öğretmenevi önünde toplaniyoruz. Sömürüsüz, savaşsız bir dünya mümkün diyoruz. Yaşasın iş,ekmek,özgürlük mücadelemiz, yaşasın 1 Mayıs” denildi.