AYVALIK, ATA’YI 84. KEZ KARŞILADI

Nilgün KAYA

Atatürk’ün Ayvalık’a gelişinin 84. yıldönümü törenle kutlandı. Atatürk’ün ilçeye giriş yaptığı güzergâhı izleyen kortejin, vatandaşların alkışları eşliğindeki yürüyüşünün ardından Cumhuriyet Meydanında yapılan törene Ayvalıklılar, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi gösterdi.

Program Karayolları 29. Şube Şefliği bahçesinde başladı. Belediye Bandosu ile Bayrak ve Flama taşıyan öğrencilerin öncülüğünde, Şube Şefliğinin önünden Atatürk’ün Ayvalık’a giriş yaptığı güzergâh takip edilerek Cumhuriyet Meydanına kadar yürüyüş yapıldı.

AYVALIKLILAR KORTEJİ ALKIŞLARLA KARŞILADI

Dev Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıyan öğrenciler ve protokol, vatandaşların alkışları ve Ayvalık Belediye Bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde yürüdü. Ayvalıklılar, bayraklar ve Atatürk resimleri ile donattığı evler ve sokaklarda, korteji alkışlarla karşıladı.

Çok sayıda Ayvalıklı pencerelerinden veya kapı önlerinde bekleyerek geçit törenini izledi. Abdülvahit Sağlam İlkokulu öğrencileri okul önünde bayraklar ve  ‘Hoşgeldiniz’ yazan dövizler, Kazım Karabekir Mahalle Muhtarı Osman Seyfi Yarım ise beraberinde 84 yıl önce Ata’yı karşılayanlar arasında yer alan 91 yaşındaki Fikret Hasan Molvalı ve 95 yaşındaki Mehmet Kazmacı ile Kaymakam Gökhan Görgülüaslan, İlçe Garnizon Komutanı Albay Fevzi Koyuncu, Belediye Başkanı Rahmi Gençer’e verdiği birer buket çiçek ile 13 Nisan Caddesi’nden geçen korteji karşıladı. Palabahçe’ye dev Türk Bayrağı asılırken bazı vatandaşlar, Atatürk’ün resimlerini tuttu. Kortej, Atatürk’ün geldiği yolu izleyerek Cumhuriyet Meydanı’na geldi.

AYVALIK’IN BAYRAMI

Cumhuriyet Meydanında Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve Garnizon Komutanlığı tarafından çelenk sunumu yapıldı. Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasının ardından demokratik kitle örgütü temsilcileri ve vatandaşlar, ellerindeki çiçekleri Atatürk’ün anıtına bıraktı. 84 yıl önce Ulu Önder Atatürk’ün ilçeye gelişinin Ayvalık’ı şereflendirdiğini kaydeden Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise, “Öyle bir lidere sahibiz ki onunla sonsuza denk gurur duyacağız. Bu ülkeyi kuran ve karanlıklardan çıkardan bir lider o. Hayatı savaş çadırlarında, mücadele ile geçmiş, hayatı önder olmakla geçti. Hayatını Türk Milletine ve bu ülkede yaşayanlara ve çağdaşlığa giden yolda adamış bir lider. Bütün dünya onu kabul etmiş ve kendi ülkesinde örnek almış. O yüzden 35 ülkede izi var. Dünya’ya ışık saçmış lider 1934 yılında 13 Nisan’da Altınova’ya ve Ayvalık’a gelmiş ve büyük bir coşkuyla karşılanmış. Bütün Ayvalık orada. Türk Bayrakları elinde, Atalarını, Cumhurbaşkanlarını tüm halk bayrakları ellerinde kutlamış. O gün bu yolda Atamız nasıl yürüdüyse bizde bugün aynı yoldan, aynı coşkuyla yürüdük. Önüne kırmızı halı sermişler, kaldırtmış halkının yanına geçmiş. Cumhuriyet Meydanı’na gelmiş. Oradan belediyemize gelmiş. Orada üst kata balkona çıkmış ve kahvesini içmiş.. Cumhurbaşkanlığı’nın 11 yılında Ayvalık’gelmiş. Atatürk çok önemli bir asker, devlet adamı ve büyük öğretmendi. Mustafa Kemal Atatürk çok büyük bir insan, o bizim başöğretmenimiz ve biz hepimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün talebeleriyiz. 16 Temmuz 1921 Düşman Ankara’ya kadar yaklaşmış, savaşın en derin yerleri ve herkeste bir panik var. Mustafa Kemal Mili Eğitim Şurasını topluyor. Savaş zamanı bile halkın aydınlanmasını nasıl sağlayabiliriz, Milli Eğitim’de nasıl atak yaparız diye düşünüyor.  Okuma oranı kadınlarda binde 7 erkeklerde yüzde 4. 1917 yılında Suriye sınırında savaşa gidiyor. Oradaki askerleri topluyor. Gece mum ışığında kitap okuyor. 4 binin üstünde kitap okuyor. Altını çizerek okuyor. Mustafa Kemal Atatürk bu ülkenin bağımsızlığını kazandırmıştır. Bataklıktan çıkarmıştır. 1925 yılından itibaren, tarıma sanayiye ağırlık veriyor” dedi. Başkan Rahmi Gençer, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 15 yılda kurduğu fabrika, tesis ve çiftliklerin sadece 46 tanesini sayarak sözlerini tamamladı. Şiirler ve halk oyunları ekibinin gösterisi ile tören sona erdi.