84 YIL SONRA   ATATÜRK’Ü KARŞILAMA HEYECANINI YAŞADILAR

Nilgün KAYA

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 13 Nisan 1934 yılında Ayvalık’a yaptığı ziyarette 9 ve 12 yaşlarında iki çocuk olan Fikret Hasan Molvalı ve Mehmet Kazmacı, 84 yıl sonra Atatürk’ün Ayvalık’a gelişinin yıldönümü törenlerinde aynı heyecanı yaşadı.

Ayvalık Gazi Okulu 2. Sınıf öğrencisi iken Mustafa Kemal Atatürk’ün Ayvalık’a geleceğini söyleyen öğretmeni ve diğer öğrenci arkadaşları ile birlikte karşılama törenine katılan 93 yaşındaki Fikret Hasan Molvalı ve o tarihe 12 yaşında olan halkın arasında konuşmaları duyunca koşa koşa Ata’sını karşılamaya giden 96 yaşındaki Mehmet Kazmacı, 13 Nisan Cuma günü yine karşılama törenindeydi.

Hayrettin Paşa Mahallesi’nde yaşayan Fikret Molvalı ile Kemal Paşa Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Kazmacı’yı tören için buluşturan ise Kazım Paşa Mahalle Muhtarı Osman Seyfi Yarım oldu. Her törende duygulandığını belirten Muhtar Seyfi Yarım, “O günü görmüş insanlar büyük değerler benim için. Onların da o heyecanı tekrar yaşamalarını istedim. Bu sebeple onları davet ettim. Sağ olsunlar kırmadılar geldiler. İyi bir şey oldu” dedi. Kemal Paşa Mahalle Muhtarı İbrahim Bülbün de katılımları için Molvalı ve Kazmacı’ya teşekkür etti.

“KIRMIZI HALI SERDİLER, KALDIRTTI”

Mehmet Kazmacı, “Duyduk ki paşamız geliyor, bizi kurtaran paşamız, çıktık otelin karşısına. Çok kalabalıktı. Bütün Ayvalık oradaydı. Arabadan indirdiler, aşağı doğru hareket etti. Çıkarttı şapkasını bizi selamladı. Yürüdü, aldılar, Cömert Ali Beyin dairesine misafir ettiler. Arabadan inerken kırmızı halı serdiler ama kabul etmedi rahmetli. Heyecanımız çok havaya fırlıyorduk bizi kurtaran paşamız geldi diye” dedi.

“MÜTHİŞ BİR KALABALIK VARDI”

Fikret Hasan Molvalı, “Atatürk’ü gördüğüm zaman ikinci sınıftaydım. Gazi Okulunda okuyordum. Bizi öğretmenlerimiz küçük bayraklarla yedi kuyular denilen yere getirdi. Köprüde sıraya dizdiler. Atatürk yukarıdan aşağıya indi. Arabasından indirdiler. Yavaş yavaş aşağı mahallelere doğru yürüdüler. Müthiş bir kalabalık vardı. Arabadan inip yürüdüler. Atatürk değil de başka biri olsaydı unuturduk, bunları aklımızda tutamazdık. Atatürk olduğu için bu anılan bize kaldı. Golf pantolonunu hatırlıyorum. Kırçıllı bir pantolon, başında kasketi vardı. Atatürk olduğu için çok mutluyduk” dedi.