SLOW OLİVE BİR KEZ DAHA AYVALIK’TA DÜZENLENİYOR

Nilgün KAYA

Uluslararası Slow Food hareketinin zeytin coğrafyasını buluşturan bienal etkinliği ‘Slow Olive’, 14-15 Nisan tarihlerinde Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı merkezi Ayvalık’ta gerçekleştirilecek.

Slow Olive 2018 buluşması, Slow Food International, Ayvalık Belediyesi ve Türkiye’deki Slow Food birlikleri elbirliği ile organize ediliyor.

ORTAK DEĞER ZEYTİN

Ayvalık’ta ikinci kez düzenlenecek etkinlikte, Slow Food ağının zeytin coğrafyasından katılımcıları İtalya, Arnavutluk, Fas, Türkiye, Lübnan ve Filistin’den olacak. Katılımcılar bu toplantıda ortak değerimiz zeytine dair uzmanlıkları, çalışmaları ve tecrübelerini paylaşacaklar. Slow Olive 2018 vesilesiyle küçük ölçekli zeytin ve zeytinyağı üreticisinin ürün ve pazar sıkıntısı, zeytinlik alanlarının nitelikleriyle korunması, zeytin çeşitliliğinin ve kadim zeytin alanlarının kayıt altına alınması gibi önemli konu başlıklarını açılacak ve tartışılacak.

14 Nisan Cumartesi Merkez Taksiyarhis Anıt Müzesi’nde, günün erken saatinde başlayıp bir tam gün sürecek Slow Olive, buluşmanın ev sahibi Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Slow Olive etkinliğini iki yıl önce başlatan Defne Koryürek’in açılış konuşmalarıyla başlayacak.

ZEYTİN FORUMU, ZEYTİNLİKTE EGE OTLARI TOPLAMA

Ahmet Uhri (Türkiye) ve Angelo Lo Conte (İtalya) zeytini tarihiyle; Güven Eken (Türkiye), Marco Antonucci (İtalya ve, Silvana Subashi’yle (Arnavutluk) zeytin ve zeytinyağı çeşitliliğimizin kadim bilgiden, uzman görüş ve Slow Food İtalya’nın Ulusal Zeytinyağı Presidium örneğine; Önder Algedik (Türkiye), Gönül Işık (Türkiye) ve Kemal Koçak (Türkiye) ile Türkiye’deki örnekleri üzerinden zeytin ağaçlarının ekosistemdeki, ekosistemin ise yasadaki yeri konuşulacak. Son olarak dünyanın zeytini, zeytinin dünyası başlığında Fareed Tamaalah (Filistin), Souhad Azennoud (Fas)  ve Barbara Massaad (Lübnan) ile zeytin ağaçlarının farklı coğrafyalarından sunumlar eşliğinde zeytin dilinden rengarenk bir sohbet gerçekleştirecekler. 15 Nisan Pazar günü sabahı, Barbara Massaad (Lübnan) ve Türkçe’de de yayınlanan kitabı ‘Soup for Syria’ için bir buluşma düzenlenirken, Aytaç Timur (Türkiye) yürütücülüğünde, zeytin üreticilerinin katılacağı bir Zeytin Forumu gerçekleşecek. Ayvalık bölgesindeki bir zeytinlikte, Nedim Atilla (Türkiye) zeytinlikte ot toplama eşliğinde, zeytinliklerin yaban hayatı ve Ege otlarının zenginliğini anlatacak.

SLOWFOOD NEDİR?

160 ülkede 1 milyonun üzerinde destekçisi olan Slow Food hareketi sanayileşmenin ve büyümeye dayalı ekonominin etkilerini küçük ölçekli üreticinin yok oluşu ve gıda adaletinin kayboluşu üzerinden eleştiren ve bunların yerine gerçek gıdaya adil erişim hakkının gözetildiği çok daha sürdürülebilir bir dünya için gayret gösteren sivil bir girişimdir. Fast Food denilen ve içeriği kadar üretim koşulları da kabul edilebilir olmaktan uzak ürünlerin hızla çoğaldığı günümüzde yerel yemek kültürünün ve geleneklerinin yok olmasını önlemek, yediğimiz yemeklerle aramızda giderek zayıflayan ilişkiyi güçlendirmek için çalışmalar yapıyor.