“BUGÜNÜ KORU, GELECEĞİ KURTAR”

Nilgün KAYA

Ayvalık Anadolu Lisesini (AYAL) enerji alanında farkındalık yaratmak amacıyla 2. Ayal Enerji Günleri Paneli düzenledi.

Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ayvalık Belediye Başkanlığı ve Ayvalık Kent Konseyi katkılarıyla hazırlanan Panel, 12 Nisan Perşembe günü Küçükköy Halil Başyazgan Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.  Ayvalık Anadolu Lisesi Müdürü Veli Tuncay’ın açılış konuşması ile başlayan panelde sırasıyla Zeliha Sineli Ünal ‘Küresel İklim değişikliği ve enerji verimliliği’, Ahmet Cem Yalçın ‘Rüzgar enerjisi’, Tolga Yavuz ‘Türkiye’de yenilenebilir enerji tarihi, çeşitleri, potansiyeli’ , Hakan Ercan ‘Güneş enerjisi’ ve Barış Erdem ‘Rüzgar Türbin teknolojisi’ konuları üzerine  detaylı sunum yaptı.

Okul Müdürü Veli Tuncay,  ‘‘Okulumuzda enerji kulübü 2014 yılından beri varlığını devam ettirmektedir. Ayal rüzgârgülü adında bir proje çalışmamız 3 yıl öncesinde planlanmıştı. Okulumuza bir rüzgâr elektrik santrali kurma hayalimiz vardı. Ancak Valilik izin vermediği için gerçekleşmedi. Ayal güneşi olarak yeniden planladığımız projeyle okul çatısına güneş panelleri yerleştirerek kendi elektrik enerjimizi kendimiz üreterek sınıflarımıza ısıtma ve soğutma sistemi kurmayı hedefledik. Enerji kulübümüz tam da burada devreye girdi. Proje çalışmalarımıza destek vererek hazırlanma aşamasında görev aldı. Yapılacak enerji günleriyle yenilenebilir enerji alanında farkındalık yaratacak çalışmalara imza atılacaktır. Bu alanda öğrencilerimizi yetiştirme gayretimiz devam edecektir’’ dedi.

Ayvalık Anadolu Lisesi enerji kulübü öğrencileri Atalay Alsancak, Arda Duvarcı, ve Enes Kaan Akyol ‘un rüzgar tribünlerinin çalışma sistemlerini içeren sunumları ise panelin ikinci bölümünde yer aldı.  Özel sektörden, Enerji Bakanlığından ve üniversitelerden akademisyenlerin katılımı ile düzenlenen panelde AYAL öğrencileri, ‘Bizden sonraki öğrenci arkadaşlarımızı daha duyarlı hale getirerek enerji alanında farkındalık sağlamak’ misyonu ile hareket ettiklerini vizyonlarının ise ‘Bugünü koru, geleceği kurtar’ olduğunu ifade ettiler.  Panelde ayrıca, 2014 yılında Enerji alanında farkındalık yaratmak, sürekli ve hızla gelişmekte olan dünyada yenilenebilir enerji teknolojisi alanında geri kalmamak, yenilikleri aynı anda öğrencilere tanıtmak ve bunların uygulamasına yönelik çeşitli proje çalışmaları yürütmek amacıyla kurulan Ayal Enerji Kulübü, Okul Müdürü Veli Tuncay, Kimya Öğretmenleri Serkan Çelik ile Osman Kavasoğlu danışmanlığında çalışmalarına devam ettiği belirtildi.  Kimya Öğretmeni Osman Kavasoğlu: ‘‘Enerji alanında öğrencilerimize farkındalık yaratacak etkinliklere imza atmaya yeni yılda da devam edeceğiz’ dedi. Kimya Öğretmeni Serkan Çelik,  öğrencilerden enerji alanında eğitim görmek isteyenlere hitap edecek şekilde planladıkları enerji kulübü etkinlikleriyle önümüzdeki yıl adından sıkça söz ettireceklerini söyledi.