AYVALIK TOPLU TAŞIMADA ‘ÜCRETSİZ’ DÖNEMİ SONA ERDİ

Nilgün KAYA

Ayvalık Toplu Taşıma A.Ş (ATT), kent içi ulaşımında ‘ücretsiz’ dönemini sona erdirdi. Toplu taşımadan ücretsiz yararlanan grupları artık ücretli taşıyacağını açıklayan ATT Şirket Başkanı Fatih Uzun, 3 yıldır ücretsiz taşımayı bir zorunluluk olmamasına rağmen iyi niyet kapsamında yaptıklarını ancak 1 milyon 800 bin liraya ulaşan bu durumun kendilerine büyük yük getirdiğini söyleyerek, “Pilimiz bitti” dedi.

Ayvalık’ta, 72 ortaklı Ayvalık Toplu Taşıma Şirketi tarafından, engelli, basın, postacı, şehit, gazi ve yakınları, asker ve emniyet teşkilatı mensuplarına, 3 yıldır ücretsiz olarak hizmet veren toplu taşıma araçları artık paralı olacak. 10 Nisan’da Engelli ve basın mensuplarına yönelik ücretsiz uygulamayı kaldıran ATT,  ertesi gün uygulamayı toplu taşımayı ücretsiz olarak kullanan tüm gruplara yaydı.

“DAHA FAZLA DAYANAMAYACAĞIZ”

2015 yılında ATT’yi kurarak 36 minibüs aldıklarını ve 5 yıl vadeli borçlarının 4,5 milyon lira olduğunu söyleyen ATT Başkanı Fatih Uzun, “Bu borcun altına girdik. Ayrıca 750 bin lira borca daha girerek 65 yaş üstü yolcuları ücretsiz taşımak için 3 otobüs aldık. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan 3 otobüs için aldığımız destek otobüs başına 750 lira oldu. Bu araçların 2 günlük mazotudur. Bu destek yeterli gelmediği için otobüsleri Balıkesir Toplu Taşımaya (BTT) satmak zorunda kaldık. BTT ile birlikte iyi niyet göstergesi olarak 3 yıldır, zorunlu olmamamıza rağmen ücretsiz yolcu taşıması yaptık. Hakkımız olduğu halde ücret almadık. Devletten KDV ve komisyon indirimi bekliyorduk ama yapılmadı. Biz daha fazla dayanamayacağız. Pilimiz bitti” dedi.

Yılda yaklaşık 150 bin ücretsiz taşıma yaptıklarını 2.25 lira olan kişi başı ücretten hesaplama yaptıklarında yılda yaklaşık 300 bin lira kayıpları olduğunu söyleyen Başkan Uzun, “3 senede mazotun litre fiyatı sürekli değişti. Araçların bakımı var. 3 senede bilet ücretine 25 kuruş zam yapıldı. Bu matematiği çözecek kimse varsa oturup görüşelim” dedi.

“ÜCRETSİZ TAŞIMA ZORUNLULUKLARI YOK”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Daire Başkanı Abdurrahman Özdemir, “Ücretsiz taşıma zorunlulukları yok. Bugüne kadar iyi niyet çerçevesinde taşıdılar. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor. Belli bir döneme kadar daha ücretsiz taşımalarını talep edeceğiz. Uymazlarsa Büyükşehir Belediyesi olarak ek otobüs koyacağız” dedi.