ALMAN TURİSTLER AYVALIK’A GERİ DÖNÜYOR

Fotoğraf:Nilgün KAYA

Nilgün KAYA

1980-90’larda Ayvalık’ı tercih eden, 90’lı yıllar ortasından itibaren ise çekilen Alman turist, Ayvalık’a geri dönüyor. Berlin İTB Fuarına katılmalarının bir sonucu olarak bir tur şirketinin ilçeye 8 bin Alman turist getireceğini açıklayan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “İlk etapta 8 bin Alman turist kültür turu kapsamında ilçemize gelecek. Ayvalık turizmine hareket kazandıracak. İleride bu garantilenmiş sayının üzerine çıkacaktır. Bu bir fırsat, değerlendirmemiz lazım” dedi.

Berlin ITB Fuarı’nda Ayvalık’ı tanıtan Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Turizm Geliştirme Birliği, Almanya ile bağlantısı olan Antalya merkezli tur şirketi Merke ile diyalog kuruldu. Ayvalık’ a gelen Merke Tur Şirketinden Ekrem Dişçi, All Anatolia İzmir sorumlusu ve Profesyonel turist rehberi Serdar Çelenk ile Profesyonel Turist rehberi Osman Ünal,  Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’i ziyaret etti. AYTUGEB Genel Sekreteri ve Ayvalık Turizm Tanıtma Derneği Başkanı, All Anatolia Ayvalık sorumlusu Ümit Özgültekin, Sezek Tur sahibi Alp Sezek ‘in de katıldığı ziyarette, 2018 -2019 tarihinde Eylül-Mayıs arasındaki dönemde ilçeye Alman Turistlerin geleceği açıklandı.

 

“SADECE TURİZMCİYE DEĞİL ESNAFA DA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR”

Yabancı turistin Ayvalık için önemli olduğunu, bu nedenle yıllardır ısrarla Ayvalık Belediyesi’nin ve AYTUGEB’İN Berlin Fuarına katıldığını söyleyen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer,  “Sezonumuzun daha zayıf olduğu Eylül ve Mayıs ayları arasında 2 gün Ayvalık’ta kalacak Almanlar. Ayvalık turizmine hareket getirecek. Ayvalık çok geniş bir hazine. Bizim amacımız Ayvalık’ı tanıtıp esnafımızın daha fazla kazanç sağlamasını sağlamak olacak. Ayvalık’ın hep söylenen sıkıntısı sezonunun sadece yaz mevsimi içinde olmasıydı. Yabancı turist, sezonun uzaması adına çok önemli. Bu başlangıcı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Turizmcilerle birlikte esnafa da çok iş düşüyor. Biz eğer iyi ağırlar ve turizmi daha iyi sunabilirsek başarılı oluruz.  Turizm alt yapısı dediğimiz, esnaf bilgisi, lokanta, kafeleri ve özgünlüğünü korumuş bir Ayvalık olarak biz buna hazırız. Hepimiz el birliği ile turizme katkı anlamında ne yapabilir diye düşünürsek dahil olacağımız bu çalışma sonunda sadece Ayvalık’a dönebilir. Buraya haftalık turlar direk Edremit’teki havaalanına gelebilir, gelişmeler böyle olur.  Şimdi Anadolu turu içinde pozisyon alıyoruz. Sadece 2 gün kalınıyor ama daha sonrası Ayvalık’ın UNESCO yolunda olduğunu takip eden Avrupalılar buraya gelirler, buranın kültürünü yaşayıp giderler” dedi.

“AYVALIK’IN HERŞEYİ VAR, BUNLARI GÜZEL ANLATMAK ÖNEMLİ”

1980-1990’larda Ayvalık’a çok sayıda Alman turist geldiğini ancak sonra Ayvalık’tan çekildiklerini söyleyen Başkan Gençer,  “Türkiye’de özgünlüğünü, doğasını ve kendi lezzetlerini korumuş az yer kaldığını ve Ayvalık’ın da bu yerlerin başında geldiğini söyleyen Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Yerli turizmde Ayvalık bir cazibe merkezi haline geldi bunu yurt dışında da sürdürmek lazım. Özelliklerimizi doğru pazarlayabilirsek bugüne kadar konuştuklarımızı yerine getirmiş oluruz. Ayvalık’ta sadece kültür yok, sualtı da var. Dünyada en çok dalgıç Almanya’da var. Ayvalık’ta 5 scuba okulu var. Mercanları ile yaşamı bol olan 22 adası ile yaşam çeşitliliği çok olan denizde dalmak isterler. İnanılmaz boyutta Akdeniz ve Ege kültürünü taşıyan mutfağımız, kültürümüz, doğamız var. Her şeyimiz var. Geriye ne kalıyor? Bunları güzel anlatabilmek, gelen turisti sadece denize sokmak değil, kültürü yaşatabilmek açısından bu tur çok önemli. Buradan alnımızın akıyla çıkarsak daha da gelişir. Bu bir fırsat, bunu değerlendirmemiz lazım” dedi.

“HAFTADA 250 TURİST GETİRMEYİ PLANLIYORUZ”

Ayvalık’ta 2 otelde 2 gün konaklama yapılacağını söyleyen Merke Tur Şirketinden Ekrem Dişçi, “Türkiye’nin aleyhine çok yazılar çıkıyordu Almanya’da ama Almanlar politikayı bir kenara bıraktılar. ‘Biz tatilimizi yapmak istiyoruz. İyi zaman geçirmek istiyoruz’ diyenler vardı ama Türkiye’yi sunan tur operatörleri yoktu. Bu noktada biz tur operatörlerini ikan ettik. Bunlar 600 bine ulaşan üyelerine tur sunacaklar. Haftada 250 kişi getirmeyi planlıyoruz. Öğleden önce gelip, insanlara vakit vereceğiz, alışveriş yapsınlar, insanlarla kaynaşsınlar. Bunu sağlayacağız. Ertesi gün Truva’ya gidip tekrar Ayvalık’a dönüş yapılacak. 8 bin Alman turist getireceğiz, 16 bin konaklama yaptıracağız. En çok ağrılık verdiğimi bölge Ayvalık olacak” dedi.

AYVALIK’IN ZEYTİNİ VE ZEYTİNYAĞINI TANITACAK TARIM TURU

Tarım turunun Almanların çok ilgisini çektiğini kaydeden Ekrem Dişçi, “Tarım turu müşterileri çok var. Zeytin ve zeytinyağının işlenmesi ve bunun yanında yan ürünler üzerine, farklı konularla kombine ederek Ayvalık’ta tarım turu yapmayı planlıyoruz” dedi.

ÖZEL TREN SEYAHATİNE AYVALIK’TA DAHİL EDİLECEK

Özel kiralanan tren, Trans Anatolian Express ile Almanya ve Avusturya’dan getirecekleri turistleri Ayvalık’a da getireceklerini söyleyen Dişçi, “Kars’a kadar gidiyoruz bu turla. Daha önce Ayvalık yoktu. Bergama’ya kadar geliyorduk. Programda bir değişiklik yaptık. Bergama’dan sonra yarım gün Ayvalık’ta konaklayacağız. Ertesi gün Aliağa’dan yola devem edilecek. Bu turda 2019’da başlayacak” dedi.

 

Profesyonel Turizm Rehberi ve  Anatolian Projesi İzmir Sorumlusu Serdar Çelenk, “ üretecek güçte bir ülkenin kendisinin bu kadar ucuza pazarlaması inanılmaz derece kötü bir şey. Bu hem beceriksizlik hem tembellikten kaynaklanıyor.

Belediye Başkanı Rahmi Gençer, tur operatörü Ender Dişçi ile ‘Turizmde yeni açılım protokolü’ denilen sembolik protokolü imzalarken Ayvalık için hayırlı olması dileğinde bulundu.