“BU BÖLGEDE 12 AY TURİZM MÜMKÜN”

Nilgün KAYA

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün talebi üzerine yapılan toplantıda bir araya gelen turizmciler, Ayvalık’ın turizm hareketliliğini nasıl 12 aya yayabileceği ve bu hedefin önündeki engelleri konuştu. Turizmde ‘sağlık’ faktörünün Ayvalık’ta da ön plana çıkarabileceğini ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, “Temiz hava, bol oksijen termal kaynak ve zeytinyağımız var. Balıkesir, çok önemli bir sağlık üssü olabilir” dedi.

Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Koordinatör Daire Başkanı Fatih Aka, Ayvalık Belediyesi Başkan Yardımcısı Gökay Bacan ve turizm sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda,  2-3 aya sıkışan ilçe turizminin yıl geneline yayılması için yapılması gereken çalışmalar ile ilçenin gündemde olan sorunları görüşüldü.

AYVALIK’IN SORUNLARI 14 BAŞLIK ALTINDA TOPLANDI

Ayvalık’ta, turizmin önünde engel oluşturan sorunlar 14 başlık altında toplandı. Çöp sorunu, sokakta yaşayan hayvanlar, trafik, otopark, Sarımsaklı sahili, haşere ile mücadele, Bakanlık belgeli otellerin su kullanım ücretleri, Çevre ve kent düzenlemesi, gürültü kirliliği, sualtı dalış ve günü birlik tur tekneleri elektrik sorunu, hafriyat sorunu, yağmur sonrası sel tehlikesi, kanalizasyon, ilgili belediye ile iletişim sorunu başlıkları altında toplanan sorunlarla ilgili neler yapılabileceği konusu ele alındı. Toplantıda, Yelken kulübünün yeniden canlandırılması, yurt içi fuarlarda Ayvalık’ın temsil edilmesi ve su sporlarına parasailing eklenmesi talebinde bulunuldu.

Yaz sezonunun yaklaşmasın nedeniyle sorun tespiti ve çözümüne yönelik bir toplantı yaptıklarını kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, alt yapının ilçedeki en büyük sorun olarak dikkat çektiğini, çevre sorunları ve fahiş fiyatlar konusu üzerinde durulduğunu ifade ederek, “Büyükşehir Belediyesi alt yapı sorunlarını çözmek için daha çok çalışacağını belirtti. Bu toplantıları turizm bölgelerimizde sık sık yapıyoruz. Mayıs ayının ilk haftası gibi turizm koordinasyon toplantısında sorunlar ve çözümleri daha geniş katılımla ele almayı planlıyoruz” dedi.

“BALIKESİR, ÇOK ÖNEMLİ BİR SAĞLIK ÜSSÜ OLABİLİR”

Ayvalık’ta ikinci konut sayısının fazla olması ve kış nüfusuna göre planlama yapılmasının yaz sezonunda sorun ve yetersizliğe neden olduğunu belirten Müdür Çaltı, “Turizmde Balıkesir’in ana dinamiği; deniz, kum ve güneş. Yazın buraya 3 ay boyunca turist gelmemesi gibi bir sıkıntı yaşanmıyor. Bütün turizm tesisleri ve ikini konutlar tıklım tıklım doluyor. Biz istiyoruz ki daha düşük sayıda da olsa 12 ay boyunca turizm sürdürülebilir olsun. Bu nasıl yapılabilir? Örneğin termal kaynaklarımız var diyoruz, sağlıkla ilgili tesisler yapılabilir. Hem yurt içinde hem de yurt dışında sağlıkla ilgili bu konudaki talepleri karşılamış oluruz. Edremit Kaz Dağları, Ayvalık dâhil en büyük unsur temiz hava, bol oksijen. Temiz hava, termal kaynak ve zeytinyağımız var. Balıkesir’in 40 noktasında termal kaynak var, Ayvalık’ta da var. Balıkesir çok önemli bir sağlık üssü olabilir. Sağlığın yazı-kışı yok. Turizmde ivme sağlık turizminde. Doğal, özgün gastronomimiz var. Balıkesir’in ürünler çok sayıda yerde marka haline geldi. Doğamız çok güzel. Bunu turizmde kullanmalıyız. Ayvalık‘ın 2 binden fazla tarihi yapısı var. Sokakları tarih kokuyor. İnsanlar bu tarihi yerleri gezmek istiyor. Ayvalık için yaz- kış yok. Havaalanı, karayolu ulaşımı ve ileriye doğru sürekli hale gelebilecek deniz ulaşımından yararlanmamız lazım. Bu bölgede 12 ay turizm mümkün” dedi.