BAŞKAN KANTARCI’DAN ATO SEÇİMİ ÖNCESİ DEĞERLENDİRME

Nilgün KAYA

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, 14 Nisan’da yapılacak Ayvalık Ticaret Odası (ATO) Başkanlığı seçimleri öncesi değerlendirme toplantısı düzenledi. 5 yıldır görevde olan Başkan Kantarcı, Ayvalık’ın ticari ve ekonomik anlamda gelişmesi için projelerin dış odaklı olması gerektiğine dikkat çekerken ‘Kişiler değil, hedef önemli’ mesajını verdi.

14 Nisan’da yeni yönetimini belirleyecek Ayvalık Ticaret Odası’nda, 2013 yılından bu yana görevde olan yönetim, 5 yıllık sürede yapılan faaliyetleri değerlendirdi. ATO Salonu’nda 3 Nisan günü saat 11.00’de başlayan toplantıya ATO Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, Yönetim Kurulu üyeleri Halil Kantarcı, İbrahim Sakallı, Mustafa Büyükçıvgın ve Salih Işık, ATO yönetimine talip olan her iki adaya da başarılar diledi.

“26 SENE ODAYA HİZMET VERDİM, BU BİR BAYRAK YARIŞIDIR”

Halil Kantarcı ve İbrahim Sakallı ile birlikte aday olmayacaklarını açıklayan ATO Başkanı İbrahim Kantarcı, “91 yılında Ticaret Odası meclis üyeliğine seçildim. 5 yıl süreden sonra 3 dönem başkan yardımcılığı ve bir dönem de başkanlık yaptım. 26 sene odaya hizmet verdim. Koltuğa yapışıp kalmamak lazım. Bizden sonra geleceklerin önünü açmak lazım. Bu bir bayrak yarışıdır. Kişiler değil, hedefler ve çıkılan yol önemli.  Bizden sonra gelecek olanlar da aynı şevk ve heyecanla çalışacaklardır” dedi.

ATO bünyesinde, 2014-2017 yılları arasında 6 kez KOSGEB yeni girişimcilik eğitimleri, 2018 yılında 3 kurs yapılarak elliye yakın firmanın ciddi hibeler aldığını belirterek değerlendirmesine başlayan Başkan Kantarcı, “17-18 Ekim 2014 yıllarında Setur ile ortaklaşa Kuzey Ege yat yarışları ve balık turnuvasını düzenledik. Laboratuvarımız Mart 2014 ten bu yana akredite oldu. Coğrafi işaretli zeytinyağımız için bu çok önemliydi. 09-13 Temmuz 2014 tarihinde Ayvalık’ta ilk defa Voleybol Federasyonumuzun düzenlediği Uluslararası beach voleybol turnuvasının bir ayağını Ayvalık Sarımsaklı plajlarında düzenledik, 6 yabancı takımın katıldığı turnuvanın finalleri NTV Spordan naklen yayınlandı. 2015 yılında Ayvalık Ticaret Odası çok önemli uluslararası 4 fuara katıldı. 16-19 Mart 2015 yılında odamız belediye ile ortaklaşa Amerika Miami ‘de cruise fuarında 3 gün boyunca stant açarak temsil edildi ve Dünyanın en önemli firmalarından Avrupa yetkilileri ile örneğin MSC ve diğerleri ile görüşmelerin sonucunda Kuzey Ege turunun bir ayağının Ayvalık olması büyük bir heyecan yarattı ve o tarihten sonra Ayvalık Cruise planı projesi yapıldı. Bu büyük projenin önümüzdeki yıllarda faaliyete geçeceğine inanıyorum. Aynı yıl İzmir yapı fuarına İnşaat Şirketlerimizle birlikte katıldık, 2015 yılında İtalya’da gerçekleşen Milano EXPO fuarına katılıp Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği (RECOMED) ön protokolünü Edremit ve Burhaniye Ticaret odaları ile birlikte imzaladık ve iki ay sonra Recomed Başkanı bay  Enrico LUPİ ve  yönetimi zeytin hasat etkinliklerimize katılıp tam üyelik antlaşmasını da odamızla imzalayıp gerçekleştirdik. 21-24 Ağustos 2015 tarihleri arasında Midilli Expo-Aegean Türk Yunan turizm fuarına 6 turizm firmamızla beraber katıldık. 3 gün boyunca Kuzey Ege İncileri projesinin en önemli konusu olan Midilli Ayvalık ortak bir turizm destinasyonu projesi tanıtıldı.2015 Kasım ayında odamızın Akreditasyon denetimi yapıldı, B sınıfı olan odamızın puanı 52 den 55 e yükseltildi bu bizim için ciddi bir başarıydı. Komşu odalarımızın C sınıfı olduğunu söyleyebilirim. 2017 Olivtech fuarına 8 firmamızla beraber Ayvalık Belediyesi ile ortaklaşa katıldık. Coğrafi İşaretli Ayvalık Zeytinyağımız için çok önemli olan bu organizasyon Ayvalık zeytinyağının kalitesini ve liderliğini bir kez daha kanıtlamış oldu. Ayrıca 10 senedir başımıza bela olan Zeytincilik yasasına karşı ciddi lobi faaliyeti yürüttük. Gıda- Eğitim Yardımları, GMKA proje yazma eğitimleri, Hijyen Eğitimi, İş güvenliği Eğitimi, E-Ticaret Eğitimi, İhracat Eğitimi, Yabancı Dil Kursu yapıldı” dedi.

“ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ YİNE AYVALIK TİCARET ODASI TARAFINDAN YÜRÜTÜLMELİ”

2014-2015-2016-2017 yıllarında Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Günleri gerçekleştirildiğini söyleyen Kantarcı, “Geleneksel hale gelen ve uluslararası boyuta çekilen hasat şenliği Ayvalık için çok önemli bir organizasyon ve Ayvalık Ticaret Odası tarafından başlatılan bu organizasyonun yine Ayvalık Ticaret Odası tarafından yürütülmesi gerektiğine inanıyorum. ATO dışında bir kurum tarafından bu organizasyon yapılırsa aynı etkiyi vereceğini zannetmiyorum” dedi.

“İRMİK VAR, ŞEKER VAR, YAĞ VAR FAKAT BİR TÜRLÜ HELVA YAPAMIYORUZ”

KOBİ’ler için düzenlenen TOBB Nefes Kredisi Projesi yeniden başlayacağını ve Ayvalık’a 1 milyon 800 bin lira kredi geldiğini belirten Başkan İbrahim Kantarcı, “2018 yılının ilk çeyreğinde odamız yönetimi iki önemli protokol imzalamıştır. Ayvalık Zeytinyağı ülkemizin ilk coğrafi işaret almış olduğu zeytinyağıdır. İç pazarda kalitesini kanıtlamış en kaliteli zeytinyağı özelliğine sahip zeytinyağımızın dünya pazarlarında da yerini alması için 2017 yılında yapmış olduğumuz çalışmaları 2018 ‘in ilk ayında resmileştirdik. Ocak 2018 de Ankara Patent bürosu ltd.şti ile imzaladığımız protokol sonrasında AB tescil sürecini başlatmış olduk, bu konudaki çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Diğer önemli konu da Ayvalık hudut kapısı bölgemizin Avrupa’ya açılan önemli bir noktasıdır. Geçen yıl İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia ile görüşmelerimiz neticesinde odamız bünyesinde pasaport işlemleri 02 Nisan 2018 tarihinden itibaren VFS Global Şirketiyle başlatmış bulunuyoruz. Ayvalık Organize İhtisas Sanayi Bölgesi için ATO olarak çalışma yaptıklarına da değinen Başkan Kantarcı “Ülkemizin çıkış noktasının tarıma dayalı sanayi olduğuna inanan birisiyim. Ülkemizde inanılmaz bir toprak, hava ve su var. Her türlü ürünü üretebiliyoruz. Biliyorsunuz 3 -5 sene öncesine kadar Türkiye kendi kendine yeten 3-5 ülkeden birisiydi. Bugün maalesef yanlış tarım politikasından dolayı bugün 128 tarım ürününü ithal ediyoruz. Bu tabii ki değişecek. Tarım politikasının yeniden gözden geçirilmesi lazım. Biz de un var, şeker var, irmik var, yağ var fakat bir türlü helva yapamıyoruz. Ama inanıyorum ki Türkiye genç ve dinamik bir ülke bunun üstesinden gelecektir. Ayvalık Belediyesinin öncülüğünde Ayvalık Gıda OSB kuruyoruz. Bu bölgemiz için çok önemli. Bin kişi burada çalışacak ama asıl önemli olan bu ürünlerin ihraç edilebilmesi ve ülkeye döviz kazandırabilmek” dedi.

“AYVALIK KABUĞUNA SIĞMIYOR”

Ayvalık’ın kabuğuna sığmadığını belirten Başkan Kantarcı, “Kalkınabilmek için cari açığı kapatmanız cari açığı kapatmak için de ihracat yapmanız lazım. İhracat yapmanız için de dünya pazarlarına açılmanız lazım. Ürettiğiniz ürünü iç pazarda sunabiliyor dış pazara açılamıyor dış pazara ihraç edemiyorsak cari açığı kapatamayız gelişemeyiz. Onun için Ayvalık Ticaret Odası’nın, bütün projelerimizin dış odaklı olması lazım”dedi.