AYVALIK TİYATRO FESTİVALİ’NDE ‘HERŞEYE RAĞMEN TİYATRO’ DENİLECEK

Nilgün KAYA

25-29 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek Ayvalık Tiyatro Festivali’nin 9. su için hazırlıklar tamamlandı. Festivalin bu yıl ki sloganının ‘Her şeye rağmen Tiyatro’ olduğu açıklandı.

Ayvalık Kültür Sanat Derneği (AYKÜSAD) ve Ayvalık Sanat Derneği’nin (ASD) birlikte düzenlediği Tiyatro Festivali, bu yıl 25-29 Nisan  tarihlerinde gerçekleştirilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ayvalık Belediyesi’nin desteklediği festival, önceki senelerde olduğu gibi yine Türkiye’nin birçok bölgesinden amatör, profesyonel, üniversite ve gençlik tiyatroları ile sahne çalışmalarını bir araya getirerek izleyiciyle buluşturacak.

AMATÖR VE PROFESYONEL TİYATRO VE SAHNE SANATÇILARI BİR ARADA

Sanat ve tiyatro ile halkı buluşturmayı ilke edindiklerini ifade eden Festival Komitesi tarafından yapılan açıklamada,  ‘Ayvalık Belediyesi işbirliği ve desteğiyle çok iyi bir noktaya gelen Ayvalık Tiyatro Festivali bunun bir örneğidir ve daha da ötelere taşıma çabaları devam etmektedir. Bu yıl festival 25-29 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecektir.  Beş gün sürecek festivalde iyi oyunlar izlemenin yanı sıra atölye çalışmaları, söyleşi ve sergiler olacak ilgi alanları doğrultusunda herkes bunlardan faydalanacak ve etkinliklere dahil olabilecektir.  Değerli tiyatro sanatçımıza Ayla Algan Tiyatro Emek Ödülü verilecek.  Bursa Devlet Tiyatroları ‘Köprüdeki Adam’ oyunu ile açılış yapılacak. Beş günde 13 değişik oyunun sergileneceği festivalde, Hacivat-Karagöz ve gölge oyunu tasvirleri yapım atölyesi, yazarlık ve diksiyon atölyesi de olacak. ‘Türkiye’de Şekspir Olmak’ adlı film gösteriminin yapılacağı festivalde bazı ilkleri de yaşayacağız. Almanya’dan festivale katılan akademisyen/ oyuncu Telat Yurtsever söyleşi ve ‘Vahşet Tiyatro Atölyesi’ yapacak. Ayrıca Hollanda dan Tiyatro RAST ‘Amsterdam Hikayeleri’ oyunu ile Sanat Fabrikası Tiyatrosunda sahne alacak. Çocukları da unutmuş değiliz ‘Renkler Ülkesi’ çocuk oyunu Sanat Fabrikasında ve daha sonra Kıvanç Sarlıcalı İlkokulunda minik seyircileri ile buluşacak. 29 Nisan Pazar günü son bulacak etkinliklerde kapanış oyunu yine Bursa’dan Bosch Tiyatro Topluluğunun bir oyunu olacak. Tüm tiyatroseverleri 25 Nisan Çarşamba saat 12.00 de At Arabacıları Meydanından başlayacak kortej yürüyüşüne katılmaya davet ediyoruz. Cumhuriyet Meydanında yapılacak etkinliklerle açılışımız devam edecek ve program çerçevesinde sürecektir. Festivalimize destek sunan işbirliği içerisinde çalışan Ayvalık Belediyemize, tüm değerli kurum ve kuruluşlarımıza, sanata değer veren insanlarımıza teşekkür eder, ‘Her Şeye Rağmen Tiyatro‘ dediğimiz festivalimize davet ederiz’ denildi.

“TOPLUMLA TİYATRO ARASINDAKİ BAĞI GÜÇLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Tiyatro sanatını Ayvalık ve çevresinde tanıtmak ve sevdirmek, var olan özel, amatör ve gençlik topluluklarını desteklemek ve yüreklendirmek, söyleşi ve atölye çalışmalarıyla, bu alanda çalışanların bilgi, deneyim ve tecrübesinin artmasına yardımcı olmak, farklı tiyatro anlayışlarını ve tiyatro sanatı üzerindeki deneyimleri, tiyatro emekçilerine, topluma ve gençlere aktarmak, toplumla tiyatro sanatı arasındaki bağı güçlendirmek, algı düzeyini yükseltmek, alternatif tiyatro anlayışlarını tanıtmak, geliştirmek, koşul ve olanak yaratmak’  gibi amaçları olan festival kapsamında tiyatro sanatına yıllarını vermiş emektar oyuncular da ödüllendiriliyor.

Festival sloganının ‘Her şeye rağmen tiyatro’ olarak seçildiğini belirten Mastar, “Olup bitene itiraz hakkından mahrum bırakılmış insan, sanatın işlevinden habersiz genç, insanca olanı hissedemeyen toplum yaratmaz mı? İnsanın insan gibi yaşamasını savunuyorsak, sanatın da yanında durmalı onu desteklemeli, paylaşılması için mücadele etmeli ve belki de icrasında olmalıyız. Bunu “yaşadım diyebilmek için” yapmalıyız belki de. Sanat, zaten başka nedir ki? Doğayı, emeği ve insan olma onurunu yerle bir eden çelişkilere, anlayışlara ve uygulamalara boyun eğmemek, ötekileştirmeden, küçümsemeden, saldırmadan, şiddet uygulamadan, sömürmeden yaşamayı ilke edinmek ve bu çağrıyı her bireyde içselleştirmek sanatla mümkündür. Tiyatro geniş halk kitlelerine bir daveti de içerir. Sanatı dert edinmenin bir şeklidir, bir sonucudur tiyatro. Söyleyecek sözü olanların işidir. Bazen bir yaklaşmadır ve bazen de bir itiraz. Sanat, hayatın estetik ve düşünsel tanıklığı, bugünleri yarınlara taşıyacak bir yolculuksa, sanatın içinde önemli yer tutan tiyatro, bu tarihsel ve evrensel sorumluluktan kaçmadan tutkusu olanlar tarafından yapılmaya devam edecektir. Bu yıl festivalimizde bu başat görevimiz olmalı, herkesin, her kesimin, festivale katılan topluluklarımızın, kurumlarımızın, tedarikçilerimizin, sponsorlarımızın ve halkımızın, bu düşüncelerimizi paylaşmasını arzu ediyor, 9. Ayvalık Tiyatro Festivali’ni hepimize yakışır biçimde var etmeye çağırıyoruz” dedi.