AYAZMA’NIN İLK ZİYARETÇİLERİ

Nilgün  KAYA

Ayvalık’ta onarım ve yenileme çalışmaları tamamlanan Ayazma, halka kapılarını 24 Mart Cumartesi günü açtı. Ayazma’yı Tarihi Kentler Birliği toplantısı için kente gelen belediye başkanları ile birlikte ilk olarak onarıma destek veren 33 isimden Ünlü Ceo avcısı Şerif Kaynar, İş adamı Cem Boyner ve eski TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner gezdi.  Ayazma’nın ilk ziyaretçileri arasında Kültür Bakanlığı Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt’ta vardı.

Ayvalık’ın 1890 yılına tarihlenen Ayazma’nın (Faneromeni-Kutsal su), Ayvalık Belediyesi’nin yanı sıra iki Ayvalıklı kuzen olan Coca Cola Ceo’su Muhtar Kent, Ünlü Ceo avcısı Şerif Kaynar, Güler Sabancı, Ümit Boyner ve Ferit Şahenk destekli onarım çalışmaları tamamlandı. Kutsal suyu ile ün yapan Ayazma, ilçede düzenlenen Tarihi Kentler Birliği toplantısı kapsamında 24 Mart’ta halkın ziyaretine açıldı.

Cumartesi günü saat 14.00’te Ayazma’yı ziyaret edenler arasında Tarihi Kentler Birliği Toplantısı için kente gelen Kültür Bakanlığı Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, birlik üyesi belediye başkanları, Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Balıkesir Büyükşehir Belediye  Başkan yardımcısı Hüseyin Deniz , Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen yer aldı.  Ayazma’nın onarımına katkı veren isimlerden Şerif Kaynar’ın ziyaret sırasında yaptığı konuşmada Ayazma açılış töreni için Eylül ayını işaret ettiği öğrenildi. İnanç gözetmeksizin herkesin son yüzyıllarda ayazmaları ziyaret ettiğini söyleyen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Neo-klasik üslupla ve Ayvalık’ın yöresel malzeme olan sarımsak taşı kullanarak yığma sistemde inşa edilen Ayazma, yenileme çalışmaları sonucunda sadece Ayvalık’ın tarihi dokusuna değil, ulusal kültür mirasımıza çok önemli bir kazanım oldu. Çevre de sosyal alanlar yaratıp, bu sokaklarda insanların uzun süre vakit geçirmesini sağlamak istiyoruz” dedi. Ayazma’nın onarım ve yenileme çalışmaları Foça Kazılarını yürüten Prof. Dr. Ömer Özyiğit yönetiminde gerçekleştirildi.