SULAK ALANDA  ‘ORMANCILIK VE SU GÜNÜ’ GEZİSİ

Nilgün  KAYA

‘Suyun en önemli yaşam hakkı’ olduğuna dikkat çekilen Dünya Ormancılık Günü ve Dünya Su Günü’nde Ayvalık TEMA Gönüllüleri, öğrencilerle birlikte ilçedeki sulak alanları gezdi.

Haluk Aysu yönetimindeki Ayvalık TEMA, Dünya Ormancılık Günü ve Dünya Su Günü’nde Ayvalık’ın zenginlikleri olan sulak alanlarını gezdi. Ali Çetinkaya Orta Okulu’nun 60 öğrencisi ile birlikte bu ziyareti yapan Ayvalık TEMA Gönüllülerine Gülden Sarıbaş yönetimindeki Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Ayvalık Şubesinin 15 üyesi de eşlik etti. Gönüllü TEMA Eğitmeni Hanife Gürler, öğrencilere gezi öncesi okulda bir sunum yaptı. Sunumda su ve sulak alanların doğa ve canlılar için önemi anlatıldı.  İnteraktif sunumun ardından Okul Öğretmeni Gökşin Öztürk yönetiminde sulak alanları gezen öğrenciler, Ayvalık TEMA Gönüllüleri ve CKD üyeleriyle birlikte Şeytan Sofrası girişindeki sulak alanda inceleme ve kuş gözlemi yaptı.

“ORMAN VE SU HAYATTIR”

Ayvalık’ın önemli sulak alanlarından olan ancak inşaat ve insan baskısı altında bulunan Şeytan Sofrası Sulak Alanı hakkında gözlemlerini aktaran TEMA Ayvalık Sorumlusu Haluk Aysu, “Sarımsaklı, Şeytan sofrası sulak alanlarında yılın belli mevsimlerinde görmeye alışık olduğumuz, yerel dilde  Allı Turna olarak bilinen flamingolar ve diğer göçmen kuş türlerinde son yıllarda gözle görünür bir azalma vardır. Bu kuş türlerini cezbeden sıra dışı doğa koşullarına sahip alanlarımızı ne yazık ki her geçen yıl daha fazla olmak üzere betona, moloza, çevre ve gürültü kirliliğine feda ediyoruz. Çevreciler olarak görevimiz konunun duyarlığına dikkati çekmek, acil önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesini sağlamak. O yüzden TEMA Ayvalık olarak önce eğitim, farkındalık, devamında da savunuculuk bilinciyle etkinliklerimize devam ediyoruz” dedi.