“AYVALIK, GELECEKTE UNESCO KALICI LİSTESİNE GİRECEK”

Haber: Nilgün KAYA   Fotoğraf: Esat SEVİM

Tarihi Kentler Birliği ‘Ayvalık Bölge Toplantısı’ 23-24 Mart tarihlerinde Ayvalık’ta yapılıyor. 400’ü aşkın üyesi bulunan birlik Ayvalık’ta, doğal ve kültürel mirasın korunması konusunu ele alırken çeşitli incelemelerde bulundu.

Tarihi Kentler Birliği üyeleri Ayvalık’ta bir araya geldi. ‘Yerel Yönetimlerde yeni Yaklaşımlar ve Ayvalık Örneği’ başlıklı seminer, 24 Mart 2018, Cumartesi Halil Başyazgan Küçükköy Cumhuriyet Merkezi’nde gerçekleştirildi. Organizasyonun bir günü kent gezisine ayrıldı. Ayvalık Belediyesi tarafından organize edilen toplantı Sarımsaklı Musho Otel’de 23 Mart akşamı düzenlenen yemekle başladı. Yemeğe katılan konuklar, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer tarafından karşılandı.

Büyükşehir Belediyesi olarak Ayvalık’a özel bir önem verdiklerini ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye  Başkan yardımcısı Hüseyin Deniz,   tarihi kentler birliği üyeliğini de önemsediklerini ifade etti.

Tarihi Kentler Birliği Başkanı Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Bütün dünyaya açık hareket ediyoruz. Böyle başlamazsanız lokal kalırsınız, zenginliğinizi genele aktaramazsınız. Yereldeki çeşitlilik ve zenginliği siyasilerin bunalttığı ve dumandan geçirmediği bir dünyaya farklı bir şekilde sunmak bizim görevimizdir. Barışı biz yapacağız. Eğer komşularımızla geçinemiyorsam, komşularımın zorluklarını bilmiyorsam ne mahalle, ne çarşı ne de kentin kendi varlığı ve sosyal dokusu vardır. Bu nedenle kurulduğumuz günden itibaren ilk önce güney komşularımızla irtibat kurduk. Trablus ile anlaşma imzaladık. Balkanlara gideceğiz.  Komşusuyla birlik beraberliğini sağlamayan dünya barışına katkı yapamaz. O açıdan dostluklar, komşuluklar, akrabalık kadar kutsaldır. Ayvalık’a da bu açıdan özen gösteriyoruz” dedi.

“AYVALIK, SÜPERLERİN SÜPER LİGİNE LAYIK”

Yıllarca bu bölgede çalıştığını, Ayvalık’ı ve bölgeyi çok iyi bildiğini belirten,  Kültür Bakanlığı Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, “Türkiye çok zengin bir ülke. O kadar güzel bir ülkede yaşıyoruz ki. Bizdeki güzellik, bizde ki insan, bizde ki inanç hiçbir ülkede yok. Ne mutlu Türkiye’de yaşayanlara, ay yıldızlı bayrağın altında yaşayanlara. Bizim kaynağımız sahip olduğumuz değerler. Medeniyetimiz, tarihimiz, coğrafyamız. Ülkemizde 17 bin sit alanı var. Bunun 16 bin 500’ü arkeolojik sit. Yaklaşık 106 bin taşınmaz varlığımız var.  Balıkesir’de 3 bin 400 kültür varlığımız var, bunun yarıdan çoğu, 2 bin 6’ sı Ayvalık’ta. Türkiye’nin taşınmaz kültür varlığı olarak sit alanı ve diğer yapılar olarak bir veya ikinci ilçesi. Belki Safranbolu ile başa baş gelir. Ayvalık muhteşem bir coğrafya, muhteşem bir şehir.  Geçici listede kalmaz, Ayvalık gelecekte mutlaka UNESCO’nun kalıcı listesine girecek. Bunun da yolu şudur. Devlet olarak yerel yönetim ve genel müdür olarak el ele vereceğiz. Büyükşehir’i ile ilçesiyle,  bakanlık olarak yapacağımız stratejik planlarla Ayvalık’ımızı süperlerin süper ligine taşıyacağız. Kalıcı listeye girecek Türkiye’deki en özellikli yerlerden biri burasıdır. Burada her şey var. Stratejik plan yapıldı ve adım adım uygulanacak.

“KATKI PAYLARINI KÜLTÜREL VARLIKLAR İÇİN KULLANMAYI İSTİYORUZ”

Son 15 yılda yapılan yasalarla birlikte emlak katkı paylarından gelen oldukça ciddi bir pay olduğunu ve bu paranın Balıkesir’de doğrudan doğruya kültürel varlıklar için kullanılacağını belirten Yalçın Kurt,     “Doğrudan doğruya kültür varlıklarında kullanılacak. Biz zamanla yarışıyoruz. Hibe yardımlarımız var. Belediyeler toplu müracaat yapsınlar. Toplu müracaatlarda bu yardımı öne alıyoruz ve yüzde 80’ine kadar yardım yapıyoruz” dedi.

“TESCİLLİ YAPILARIN ELDEN GEÇİRİLMESİ İÇİN BAKANLIĞIN DESTEĞİ LAZIM”

İki Tabiat alanı ile beraber çok sayıda sit alanı ve 2 binin üzerinde tescilli yapısı bulunan Ayvalık hakkında bilgi veren Kaymakam Gökhan Görgülüaslan “ 6 ayı geçen bir süredir bu ilçede görev yapan bir kamu görevlisi olarak şunu söyleyebilirim ki Ayvalık’ta çok daha fazlası var ama tescilli yapıların elden geçirilmesi gerekiyor. Bu yapıların onarımı ilçe performansının çok üzerinde. Çok büyük bir özellik ve bu güzelliğin ciddi manada finanse edilmesi gereken bir kaynağa ihtiyacı var. Bir kaymakam olarak rica ediyorum. Toplumumuzun hafızasını, bu güzelliği kaybetmeden harekete geçelim. Bakanlığın bize yardımcı olması gerekiyor” dedi.